fredag 28 juni 2013

Sommar

Hej!
Två veckor fullkomligen flyger iväg. Det är redan mitt sista inlägg som skrivs nu!

Stundande helg kommer för min del att bestå av packande och flytt. Och nej, vi har inte hittat något hus, utan vi ska bo i ”lillstugan” hos min mormor och morfar under tiden vi letar. Men flytt från Karlstad blir det alltså för min del denna helg. Jag tycker det ska bli väldigt skönt, det enda jag kommer sakna är såklart vännerna som bor kvar. Jag intalar mig själv att vi inte kommer ses så mycket mindre för det.

Självfallet skall jag smita undan en del från flyttfixandet, för att spana på fiiiina hästar på AKKA stadion!

Hoppas ni inte somnat när ni läst mina inlägg och hoppas ni får en fortsatt väldigt fin sommar!
/Johanna

Hoppas det blir många sådana här dagar
och att det blir så pass varmt att man kan bada i Fryken snart!
Sunnebloggen tackar Johanna och alla ni andra som har bloggat under våren.
Nu tar vi semester och pausar Sunnebloggen. Vi kommer tillbaka med nya spännande personligheter och bloggare den den 12 augusti.
Ha en riktigt trevlig sommar!

onsdag 26 juni 2013

Hästälskaren

Idag tänkte jag berätta om mitt stora hästintresse.
Så länge jag minns har jag älskat dessa djur, när jag var liten vet jag att jag gärna ville vara hos farmor och farfar (gärna hela helger), för då fick jag följa med farfar upp på morgonen och ge alla hästar mat och sedan följa med i sulkyn när han körde dem. Jag har flera gånger fått höra att jag ärvt mitt intresse från just farfar.
Min mamma och pappa sa alltid att jag inte kunde få någon egen häst förrän jag fyllt 10 år (de tyckte inte att jag var stor nog för att ansvara för en häst innan dess), vilket ju kändes som en hel livstid när man var fem. 

Men så i samband med min tionde födelsedag och skolavslutningen, så stod där en häst i en nygjord hage när vi kom hem från skolavslutningen, ett minne jag alltid kommer bära med mig.
Mamma och pappa hade åkt i väg till Filipstad tidigt som tusan på morgonen och köpt ett litet gotlandsruss till mig, som hette Hilla. De hade dessutom byggt en hage och förberett en massa, utan min vetskap (såklart hade det inte undgått mig att det byggdes en stalldel i uthuset).

Sedan jag var tio år har jag haft en del olika hästar i olika storlekar. När jag var 11-12 år började jag tävla hoppning på C-ponnyn Digger och när jag var 15 fick jag D-ponnyn Tempete som jag främst kom att tävla i dressyr.
Ponnytiden med allt tävlande på helgerna var enormt rolig och jag fullkomligt älskade det. Men det är inte enbart tävlandet jag gillat, utan allt som hör hästar till. Jag älskar att vara i stallet och fixa med allt möjligt. 

När man är 18 år får man inte längre tävla ponny (en ponny är max 148 cm i manken), utan måste gå över på storhäst. Samtidigt som jag blev för gammal för min dåvarande ponny Tempete, gick jag ur gymnasiet och vi beslutade att sälja henne. 

Under de år jag inte hade någon egen häst, lånade jag ofta
min mammas häst Caramelle

Under 6 år har jag alltså inte haft någon egen häst, men två dagar innan julafton för drygt ett halvår sedan köpte jag mig en häst igen – vilken lycka!

Min holländska pärla
Jag importerade henne från Holland, osedd bortsett från en bild och ett filmklipp på nätet. Jag ska inte säga att jag inte var nervös när vi skulle möta upp lastbilen från Holland i Falköping i vintras. Hästen kallar vi för Fia och hon är ett treårigt sto med en fin stamtavla. Hon har visat sig vara en underbar individ och jag tror och hoppas att vi får framgångsrika år på tävlingsbanorna om några år.

Ps. Ni missar väl inte Sunne Horse Show på Akka stadion till helgen!?
/Johanna

Sunne Grand Prix, Sunne Horse Show

tisdag 25 juni 2013

Midsommarfest med Sunnegänget

Hejsan!

Jag har haft en väldigt rolig midsommarhelg, hoppas ni också haft det bra! Festen i fredags blev hellyckad och det tror jag alla tyckte. Alla hjälptes åt och gjorde iordning snittar, mat, efterrätt mm.

Sedan hade tre av grabbarna gjort iordning en lagtävling med musikquiz, tipspromenad, prickskytte och en station där man skulle ”kasta prick” med dels en tennisboll och dels en fotboll. Väldigt rolig grej som uppskattades av alla!

Astrid var också väldigt nöjd med dagen och gick från knä till knä, hon stortrivdes med all uppmärksamhet.  Här kommer några bilder från midsommarfesten med Sunnegänget!
/Johanna

Astrid och Matilda

Ivana och Mackan


torsdag 20 juni 2013

Midsommarfirare med Sunne gemensamt

Hejsan!
Idag är jag hemma med en liten Astrid, som har hostat sig igenom hela natten. Inte kul att vara så liten och vara sjuk så ofta som hon har varit sedan hon började på dagis.

Jag har ändå tänkt försöka hinna med att förbereda lite inför imorgon, då nalkas det nämligen midsommarfest hos oss. Jag tänkte köpa lite vimplar, sådana här som hänger på ett långt snöre, eller hur man ska säga. Det är alltså en slags dekoration som man hänger upp i taket, tror det kan bli fint på altanen. Hoppas bara Astrid tillåter detta.

Det ska bli riktigt roligt imorgon, nästan alla, drygt 20 gäster har gemensamt att vi är från Sunne. Många jobbar eller pluggar på annan ort, så det ska bli väldigt kul att träffa alla igen!

Till veckan kanske det visas några bilder från brakkalaset!


/Johanna


Lutar åt att det blir sådana här från lagerhaus (bilden längst upp).. Det hade ju varit kul att göra egna, men den tiden finns nog inte

onsdag 19 juni 2013

Blir rik på erfarenheter

Hej!
Idag tänkte jag berätta lite om mitt jobb på kommunen. I februari fick jag som sagt möjlighet till praktik på kommunen, som efter en månads tid skulle fortsätta i en slags projektanställning. Mitt främsta uppdrag är nämligen att ta fram en ny jämställdhetsplan för kommunen.

Till en början varvades jobbet med jämställdhetsplanen också med jobb på lönekontoret, en himla rolig kombination faktiskt! Jag tror det var i slutet av mars som jag fick hoppa in i växeln första gången och sedan dess har jag varit där en förmiddag i veckan. Nu i juni har jag också börjat lite smått på ekonomiavdelningen och lär mig deras system. Det är mycket ”input” nu och jag gillart!


Jag tycker det känns väldigt positivt att jag fått vara på flera avdelningar och känner mig helt klart rikare erfarenhetsmässigt. En väldigt viktig aspekt på arbetsplatser är ju också att det finns trevliga kollegor och trevliga kollegor finns det gott om i kommunhuset kan jag intyga.

/Johanna

måndag 17 juni 2013

Känns bra att vi snart blir Sunnebor igen

Hej!
Jag heter Johanna Lundkvist och skall blogga här i två veckor framöver, kul tycker jag!

Jag tänkte först presentera mig själv lite. Jag är uppväxt i Bjälverud som ligger norr om Sunne, där har jag bott fram tills för fem år sedan. Flytten gick då till Karlstad, eftersom studier på universitetet i Karlstad väntade. I februari detta år började jag praktisera på Sunne kommun, något som nu gått över till en projektanställning. Jag har verkligen tyckt och tycker att det är jätteskoj. Jag och min sambo Martin är båda från Sunne och har pluggat på universitetet i nästan fyra år.

I januari förra året fick vi en liten Astrid, som över en natt blev det viktigaste och mest värdefulla i våra liv. För ganska exakt ett år sedan flyttade vi in i vårt hus i Karlstad, men saker och ting ändrar sig och under vintern växte tanken på flytt till Sunne fram.

Under alla universitetsår har vi pendlat en hel del, fram och tillbaka på helgerna och vi har aldrig slutat att kalla Sunne för hem. Resandet avtog heller inte i julas, då jag äntligen efter flera års uppehåll blev hästägare igen. Hästen är nämligen uppstallad hos mina föräldrar i Bjälverud.

För min del kommer Sunne alltid att vara speciellt och det känns verkligen bra att vi ska bli Sunnebor igen. Jag ska heller inte sticka under stol med att det kommer bli skönt att få Astrids mormor och morfar, respektive farmor och farfar på närmare håll.

Vi letar nu ivrigt efter nytt hus, nära Sunne tätort, med stallmöjligheter. Det här med husletande är inte helt enkelt. Det är mycket som skall stämma och vi är dessutom två som ska tycka lika – inte alltid det lättaste. I det här fallet känns det ändå tryggt att min sambo är i mäklarbranschen. Tyvärr kan inte ens han trolla fram den där perfekta lilla gården och även om det då och då dyker upp något på hemnet, har det hittills alltid funnits något som vi anmärkt på. Letandet fortsätter!

Drömgården...


Fram till månadsskiftet juni/juli nu pendlar jag med tåg mellan Sunne och Karlstad och det fungerar väldigt bra, tidsmässigt är det perfekt för frukost, nyhetsuppdatering och förberedelse för dagens arbetsuppgifter.

I kommande inlägg tänkte jag bland annat skriva om min stora passion och intresset för hästar, mitt jobb på kommunen och kanske något om min underbara Astrid. Hoppas ni hakar på och följer med på denna tvåveckorsresa!

/Johanna

fredag 14 juni 2013

Lyckliga människor trots dåligt väder

Igår var hela dagen fylld av lyckliga människor trots dåligt väder, och det är kanske inte så svårt att lista ut varför. Skolavslutning, student och niornas bal.
Tänk vad länge alla längtat efter gårdagen och så var den äntligen här! Själv tycker jag att året har gått väldigt fort, men jag har självklart hunnit längtat efter skolavslutningen och 9 veckor med ledighet! 

För mig kommer allt vara som vanligt efter sommarlovet, förutom att Brobyskolan ska slås ihop med Brobygrafiska så att jag kommer byta skola och kanske tyvärr även en del lärare. Men för de som slutar 6:an, 9:an och förstås de som tar studenten är känslan antagligen helt annorlunda, då de inte kommer tillbaka till något som är som vanligt och har lämnat sin gamla skola och flera år med studier bakom sig.

Efter avslutningen igår släppte vi i 1:an och 2:an ut ballonger för studenterna när de sprang ut, vi såg när de åkte flak och på kvällen var jag även och kollade på mina kompisar i nian som skulle på bal. Så det gick ju inte att göra annat än att vara avundsjuk på studenterna och längta tills om två år då det är min tur, eller längta tillbaka till förra året när jag slutade nian och fick gå på en så himla rolig bal.

Det här var mitt sista inlägg, så ni får njuta ordentligt av sommaren! Läsa böcker, bada, sola, grilla och allt annat som hör till sommaren.

/Olivia

onsdag 12 juni 2013

Saknar cykelväg på naturskön sträcka

Nu på sommaren brukar jag ofta cykla till Sunne. Mellan Rottneros och Sunne finns det en fin cykelväg iordning, men ingen mellan Ämtervik och Rottneros. Men istället för att cykla längsmed 45:an till Rottneros brukar jag ta små vägar och då cyklar jag Sjögata, sen förbi Öjerviks station, på en sommarstugsväg längs med ett gärde och genom allén till Öjerviksgård.

Den här vägen tycker jag är en av de finaste platserna att cykla på då det är så otroligt fint för på ena sidan av vägen är det skog på andra sidan går vägen för det mesta bara några meter från Fryken. Så om det är en varm sommardag så är det bara att slänga sig i sjön.

Det enda som gör att vägen blir besvärlig är att det saknas cirka 40 meter väg efter man cyklat förbi Öjervik station. Detta gör vägen farlig då det är en ganska djup ravin och som det är nu måste alla som går/cyklar den här vägen gå på järnvägen under den här sträckan.

Så om det skulle finnas en bro, eller bara en gångstig på sidan så skulle den antagligen ännu fler cykla den här fina vägen under sommaren istället för att ta bilen.

För nu är det knappast den väg man väljer om man cyklar med barn, eller rekommenderar för turister på grund av att man måste vara uppmärksam eller ha koll på tågtiderna, och det är ju slöseri när vi har en så himla fin cykelväg!

/Olivia

Bilden från en cykeltur längs med
 Sjögata en sommarkväll förra året.
måndag 10 juni 2013

Volleyboll håller högsta klass i Västra Ämtervik

Volleyboll är inte en särskilt stor sport i Värmland. Därför är det roligt att det är populärt i just Västra Ämtervik! Vi har under många år varit med i flera ungdomsmästerskap och i år har vårt lag spelat i division 2 och kvalat oss vidare till U-17 och U-19-SM.

Under säsongen var det U-19 SM som var det som gick allra bäst. Då vann vi först kvalet och blev rankade etta i västra Sverige. Under kvalet spelade vi på topp och det kan ha varit de roligaste matcherna i mitt liv.

Under själva SM slutade vi på en tionde plats och det var vi nöjda med, det är inte dåligt att lilla Västra Ämtervik är bland de 10 bästa lagen i Sverige. Flera av de andra lagen har spelare som under säsongen spelat i elitserien och superettan.

Vi har inte lika stora trupper som de andra lagen, vi är ganska få spelare, inte heller tränar vi lika många timmar, men kanske är det just för att vi känner varandra och spelat ihop sedan vi gick på lågstadiet som det går så bra. Alla i laget har gått på samma skola och därför vuxit upp med varandra och med volleybollen. Vi vet hur vi alla tänker, vad vi kan och kämpar för varandra.Bilderna är från U-19 SMMen Västra Ämtervik är ett namn som börjar bli mer känt i volleyboll Sverige, då Linn Nilsson tog elitserieguld i år och är uttagen till landslaget, Anniken Rådström ska spela U-21 och U-23 VM i beachvolleyboll båda två med Västra Ämtervik som moderklubb.

/Olivia


torsdag 6 juni 2013

Nya kompisar från Berlin fick uppleva Sunne

Förra veckan hade vi Tysklandsutbyte på skolan och det var så himla kul! De var 13 tyska elever som kom hit till Sunne och bodde här i en vecka. Det som var extra kul är att de bor i Berlin och vi här i Sunne, så jag kan tänka mig att det var en stor skillnad för dem som bor i en av Europas största städer och kom hit till landsbygden.

Vi hittade på en hel del aktiviteter med dem, dagen efter de kom åkte vi till Ängen och gick en promenad i skogen och åt våfflor det blev väldigt lyckat. Men man kan ju undra vad de tänkte när vi åkte upp till Ängen på den krokiga grusvägen, skog överallt och knappt något hus på hela vägen… och så mitt ute där i ingenstans låg en våffelstuga.

Vi cyklade även till Aplungen där vi grillade och badade, en strand i Berlin är inte så lätt att få för sig själv så det var något de uppskattade. Vi var även till Södra Viken och grillade kolbullar, till Torsby där vi badade och besökte Finnkulturcentret, de besökte Mårbacka m.m
Så vi hade fullt upp hela veckan, men det var roligt och jag lärde känna nya kompisar. Caroline bodde hemma hos mig under veckan. Hon tyckte det var roligt att vi kunde hitta på så mycket här, då vi i princip kan vara vart som helst och hitta på något. Hon tyckte även att det var lite konstigt att alla känner varandra och säger hej till varandra, och att vi så ofta mötte någon som jag var släkt med.

Och sen förstås tyckte hon att allt var väldigt grönt, att luften var väldigt friskt och att det var väldigt tyst. Nästan lite för tyst, då hon sa att hon var van med att somna till ljudet av trafik och människor.

Jag längtar redan mycket till september då vi ska besöka dem i Berlin!

/Olivia

tisdag 4 juni 2013

Olivia Larsson presenterar sig


Hej, jag heter Olivia Larsson är snart 17 år och bor i Västra Ämtervik. Jag ska blogga här i två veckor, vilket ska bli kul!

Till att börja med så kan jag berätta lite om mig själv, som de flesta andra tjejer i Ämtervik så har jag tillbringat många timmar av mitt liv i vår lilla gympahall där vi tränar volleyboll.

Om 10 dagar har jag gått klart första året på Naturvetenskapslinjen på Brobyskolan i Sunne, där jag trivs jättebra. Det har varit ett roligt och lärorikt år med mycket plugg så nu kan jag inte göra annat än att längta efter sommarlov.

Förra veckan hade vi Tysklandsutbyte på skolan, ett tjugotal elever på min skola hade elever från en tysk skola som bodde hemma hos oss och i höst ska vi åka till Berlin och hälsa på dem, men jag kommer skriva mer om det i ett annat inlägg.

Annars är jag intresserad av miljöfrågor och försöker väl inte påverka jorden allt för mycket i min vardag, jag äter vegetariskt, handlar mycket secondhand och nu när det är sommar så cyklar jag för det mesta.

/Olivia

måndag 3 juni 2013

Sociala medier

Förundras lite över hur sociala medier fungerar. Jag använder Facebook ganska flitigt och är med i både privata och jobbrelaterade grupper. De flesta inlägg jag delar är endera politiska, forskningsinriktade, miljörelaterade eller lite tramsiga.

Om mig kan man finna ut att jag inte har fyllt i någon relationsstatus, jag drar politiskt åt vänster, har 1 barn, bor på landet och är 39 år.
Av denna information har facebooks annonsörer bestämt att jag ska bombas med information om;
  1. Bli smal!
  2. Bli extra smal på magen
  3. Köp underkläder, gärna med stora kupor (?)
  4. Ta bort oönskad hårväxt med mer eller mindre smärtsam metod
  5. Köp klänningar/köp bröllopsklänning
  6. Kapa hem en före detta polisman (?)
  7. Kapa hem vilken man som helst
  8. Skaffa gravid/barnförsäkring
Hur kom de fram till det här? Min kollega, som är gift både i statusinformation och verklighet, får helt andra annonser…
Mig veterligen har jag aldrig klickat på dessa annonser så jag förstår inte riktigt var de samlar upp denna väldigt fokuserade information?
 
Funderar på om jag ska göra ett test.
Klicka i att jag är gift och jämföra det med att sen klicka i singel. Det kan i och för sig skapa en del oreda i vänkretsen om de tror jag gått och gift mig utan att FÖRST lägga upp en blid på själva frieriet.
 
 
Men, även om jag inte riktigt tycker att Facebook träffat rätt i målgruppen här så får man väl vara glad över att de ändå verkar ha hoppet kvar.
Fortfarande spirar tron på att jag, efter viss ansträngning, kanske kan lyckas piffa till mig, släpa hem en karl och få ännu en unge
Så om ni framöver ser mig slät och smal med supermal mage och stora bröst i klänning släpandes på en gammal polisman, då vet ni att nu har Anna klickat på varenda annons i Facebooks sponsrade flöde.
 
Avslutar denna lilla reflektion med att citera en riktigt cool dam;
“I'm old enough and cranky enough now that if someone tried to tell me what to do, I'd tell them where to put it.”
D. Parton
 
Ska också passa på att tacka för mig! Det har varit blivit både tramsigt och allvarligt och jag har faktiskt haft riktigt roligt!

Ha en underbar sommar!!!!
//Anna