Den hundrade apan eller kritisk massa

Författaren Ken Keyes jr berättar i sin bok ” The Hundredth Monkey om en art japanska apor, Macaca fuscata, som under en 30-årsperiod observerats i vilt tillstånd. Vetenskapsmännen försåg aporna på ön Koshima med sötpotatis som släpptes i sanden. Aporna gillade de råa sötpotatisarna men inte sandkornen. Den unga honan Imo kom då på att hon kunde tvätta bort smutsen i ett vattendrag i närheten. Hon lärde sedan sin mamma hur hon skulle göra. Lekkompisarna tog också efter beteendet, och vissa av deras mammor lärde sig i sin tur av sina ungar. Övriga apor fortsatte att äta sandig sötpotatis.

Denna kulturella ”uppfinning” anammades med tiden av fler och fler individer. Och nu kommer det intressanta! När, låt oss säga, apa nummer hundra började med den nya vanan att tvätta sin mat, skedde en radikal förändring. Nästan alla apor i gruppen tog snabbt till sig beteendet. Inte nog med det, kolonier av apor på andra öar började också att tvätta sina sötpotatisar, innan de åts.

Det tycks alltså vara så att när en grupp har nått en viss storlek och bara en enda individ till sällar sig till denna och börjar bete sig på ett nytt sätt, uppnås en kritisk massa, som får allt att svänga.

Det är väl hoppingivande i en värld med miljöförstöring, klimatförändringar och konflikter av olika slag! Det jag gör har betydelse! Jag kan vara den hundrade apan, som får allt att förändras – till det bättre!
 
Den hundrade apan?
Att försöka leva på ett för jorden hållbart och gentemot människor solidariskt sätt är en passion och en av hörnstenarna i mitt liv. För detta är konsumtionsmönster ett nyckelord. Hur och vad vi konsumerar har en avgörande betydelse för hur det ser ut i vår värld. Jag vet inte om människor i allmänhet reflekterar över det, men faktum är att som konsumenter har vi väldigt stor makt! Det vi efterfrågar är också det som kommer att produceras. För vilken tillverkare gör saker som ingen vill köpa?

För egen del försöker jag att i första hand återanvända eller redesigna saker som redan finns. Lycklig är jag som nyligen fått en utriven köksinredning av några vänner här i Sunne. Den har nu passats in i en av lägenheterna i vårt hus på Skäggebergsvägen. Dörrar och lådfronter har målats fint vita i linoljefärg hos Birgitta, som tidigare hade antikaffär här i Sunne och som numera ägnar sig åt sin passion att renovera gamla möbler. Mina trasiga ulltröjor har jag gjort om till fina kuddar, och vackra gamla handvävda linnelakan inköpta på Tradera pryder vårt nya hem både som duk och draperi. Nu är det ju inte så att jag aldrig köper nya saker, men varje gång jag kan fixa till något genom att återvända istället för att köpa nytt känner jag mig så nöjd!

Mat är något vi alla behöver, varje dag. Hur vi odlar och hur vi konsumerar mat påverkar både vår egen hälsa, jordens tillstånd och människors och djurs livsförhållanden. I nästa inlägg blir det mer om mat och odling.

/Lena

Här kommer en länk för dig som vill göra sköna, gröna köp inom livets olika områden
http://www.klimatsmart.se/

Kommentarer

Populära inlägg