Hela paletten får plats

Min familj innehåller hela färgskalan. När jag i förra veckan läste på Aftonbladet Debatt att de nazistiska grupperna i Sverige mobiliserar nu när det börjar närma sig val, då kände jag stora rysningar av oro. 

Med Sverigedemokraternas intåg bland svenska väljare kommer nu nynazistiska grupper i dess kölvatten. Sakta men säkert har det som vi befarade hänt: Sverigedemokraterna har vunnit mark och normaliserats och Jimmie Åkerssons närvaro i medierna är nästan lika given som Annie Löövs eller Göran Hägglunds.
Gränserna har förflyttas, toleransen har minskat och synen på mångfald i vårt samhälle har blivit mera inskränkt. Nu har dessutom de extrema grupperna blivit ännu mer extrema och de vill satsar på att bli större.  

Jag minns 80- och 90-talets nynazister som traskade runt i kängor, bomberjacka och rakat hår. Inte så många, men synnerligen otäcka. Jag tror att de levde en lite tystare tillvaro under 00-talet men nu är de tillbaka igen och det med ny kraft. Kärrtorp och Möllevången är två exempel på det extrema våldet i nutid. 

Alla behövs, hela paletten får plats och är verkligen nödvändig – både i samhället och i näringslivet. Och titta på idrottens värld - där det mycket konkret handlar om att alla behövs för laget. Mångfald är nyckeln till framgång och ingen vill ha elva forwards i fotbollslaget, oavsett hur bra de är. Sådan är verkligheten utanför fotbollsplanen också – alla behövs. 
 Hur skulle Sverige se ut utan mångfald. Ingen pizza, bara rotmos? Zlatan får inte vara med i landslaget? Inga Cornelis Wreesvijklåtar? Ingen Riedels Pippi Långstrumpvisa. 

Jag vill att mina barn ska få växa upp och leva i ett samhälle där vi har begripit att mångfald skapar möjligheter och där extrema krafter inte får det allra minsta gehör.
Kunskap och fakta behövs och därför blev jag glad när DN publicerade den här debattartikeln som punkterar de vanligaste myterna om invandring, läs den, sprid den: http://mobil.dn.se/debatt/vi-punkterar-de-vanligaste-myterna-om-invandringen/ /Maria Matseke

Kommentarer

Populära inlägg