Jag bor i en djurpark

Här är mitt hus, det ser ut som ett alldeles vanligt hus någonstans i Värmland. Ha. Trodde du, ja. Men jag bor i en djurpark. Det är en mycket exotisk plats, åtminstone för en dam från Oslo.

Bråsstorp juni 2013
Jag kan nämna några av de djur som besöker mig regelbundet: älg, rådjur, räv, grävling, hundar, katter, sorkar, möss, myggor, fästingar, knott, myror, spindlar och flugor. Den senare arten har just dykt upp ur vinderdvalan i timmerstockarna och översvämmar mina fönsterbrädor. De längtar ut så klart, så som vi alla gör om våren, och jag släpper ut dem.
Men spindlarna tycker förstås att det är okej om flugorna får fortsätta att surra inomhus.

En natt förra året tog rävungarna mina skor som stod ute på trappan. Dem åt de upp. Det äts och gnags och mumsas över huvud taget väldigt mycket här runt husknuten. Förra året tog sorken mina höst anemoner och snart kommer det löss och larver som äter mina älskade rosor.


Frida tror att hon är ett lejon ibland.
Min hund, en blandning av golden retriever, boxer och rotweiler, tror att hon är ett lejon ibland.
Men hon skrämmer bara skatorna i två minuter, för sedan är fåglarna tillbaka igen och äter upp hundmaten.

Men nu har jag åtminstone en plan för grävlingar: Jag ska röklägga de två tunnlarna som går in i min trädgård, så de stinker under lång tid. Sedan ska jag stänga igen den med stora stenar. Jag tror att det kan gå? Eller så gräver mina gäster bara en ny .../Anne Elin Tollerud

Kommentarer

Populära inlägg