Kan jag leva utan?

Bland shopaholics finns ett uttryck som konstaterar att "den som inte tror att lycka kan köpas för pengar, har gått in i fel affär."

Jag tror på det.
Lycka är de små ögonblicken, inte något långvarigt tillstånd. Men jag brukar säga till mig själv innan jag köper något dyrt: Kan jag leva utan?
Svaret är oftast ja, men blir det nej, då blir det köp. I efterhand kan jag nog tycka att jag är oförståndig, men det händer sällan att jag ångrar mig.

Så när min granne säger att hon ska till Sunne för att köpa trädgårdsstolar på Jysk och växter till blomkrukorna, då hänger jag med, förstås. Och spenderar en massa pengar på just det: trädgårdsstolar och växter till blomkrukorna. Vi är båda glada, nöjda och lyckliga när vi åker hem.

En av mina bokhyllor,
med några av mina trädgårdsböcker
Häromdagen skulle jag till Sunne för att köpa mat. Jag bor nio km från Sunne centrum, så jag tänker noga igenom vad jag ska ha och gör en inköpslista så att jag inte ska glömma något.
Det hjälpte inte den gången. Jag kom aldrig så långt som till Ica.
Jag skulle köpa mat och kom hem med fyra nya trädgårdsböcker.

Sånt är livet för en trädgårdsälskare.

Men jag gick till rätt affär. Och jag är lycklig över mina nya böcker. Trots att jag redan har 100 trädgårdsböcker sedan tidigare.

För jag kunde inte leva utan. /Anne Elin Tollerud



 

Kommentarer

Populära inlägg