Integration via en kopp kaffe

“MED HJÄRTAT I SUNNE är ett partipolitiskt och religiöst obundet ideellt nätverk där medmänsklighet och generositet en självklarhet. Vi står för de mänskliga rättigheterna och alla människors lika värde!”

Så står det i beskrivningen för Med Hjärtat i Sunne. På några få dagar blev medlemsantalet flera hundra. Men vad är det vi i Hjärtat vill? Hur når man dit?
 Jo, vi vill att alla ska ha rätt till ett sammanhang, att få känna sig delaktig i samhället man bor i. Det spelar ingen roll varifrån du är eller vart du bor, det som förenar oss alla är att vi är människor och behöver social gemenskap.
Vad är då det mest effektiva sättet för att få människor att mötas på ett kravlöst och lättsamt sätt? Svaret är enkelt. Svenskar kan det. Europeer kan det, amerikaner, afrikaner, australiensare och asiater kan det.
Alla vet hur man gör när man dricker kaffe.

Fredagsfikat på asylboendet på Rottneros Camp blev en höjdare.
Fredagsfikat varje fredagseftermiddag på asylboendet på Rottneros Camp blev en höjdare. En givande mötesplats öppet för alla. Och jag är mycket nyfiken på hur många av oss “gamla” Sunne-bor som har funnit nya fina vänner bland andra “gamla” Sunne-bor. För i vår vilja och omtanke att välkomna dessa till Sverige nyanlända människor och bjuda in till gemenskap fick vi en oanad effekt.
Det var inte bara Sunne-bor som mötte flyktingar. Det var Sunne-bor som mötte Sunne-bor.
Helt plötsligt utan förvarning så växer ett nytt socialt sammanhang fram och jag är nog inte den enda som säger att livet är mer levande sedan flyktingarna kom till byn. Omvärlden känns nära. Vi är en del av den.

Dags att dra igång fredagsfikat igen eller hur, eller vad tycker ni?

Sen behöver alla få börja lära sig svenska.
Det kan ta tid att få uppehållstillstånd och därmed rätt till SFI. Tack vare alla frivilliga som engagerat sig i svenska-träning varje måndag och torsdag kl 18-19:30 så är det flera som redan pratar lite svenska. Men den stora fördelen är återigen mötet mellan människor som är den stora vinsten! Tack ALLA medverkande och välkomna alla ni som vill vara med och delta. Man kommer de dagar man kan, det är roligt, givande och frivilligt.

Vi kan ge pengar, kläder, grejer.
Men det behövs också att vi ger av vår tid, vår närvaro.
Nu pratar jag om alla människor, vad alla människor behöver. De är rätt obehagligt att frysa om fötterna, men har du en kompis så känns det troligtvis lite lättare. Den där kompisen kanske dessutom känner någon som har skor att skänka till dig. Helt plötsligt har du både kompis och varma fötter. För de som inte har vänner får vi hjälpa till.
Det är enkelt:
Ta dig tid en eftermiddag att fyll en termos med kaffe, titta in på ett asylboende och säg hej. Innan du vet hur det gick till så är du förmodligen fast i ett intressant samtal och åker hem igen med nya intryck, tankar och känslor, troligtvis full med energi och en skön känsla av att ha skrattat mycket. Det är inte svårare än så.

Gemenskap och integration via en kopp kaffe. I Sunne har vi bevisat att det fungerar.


Sophie Drugge och Lina Börjesson
startade Med Hjärtat i Sunne

Peace, love and human rights!
Sophie

Vill du få kontakt med oss?

Maila till: med.hjartat@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/groups/242076529282639/

Kommentarer

Populära inlägg