Med Hjärtat i Sunne - hur började det egentligen?

Med Hjärtat i Sunne
Jag heter Sophie Drugge och flyttade till Sunne för sex år sedan. Jag bor i en villa på Övre Leran med min man och fyra små barn, den äldsta är sju år och den yngsta ett och ett halvt. Det är lätt att känna sig välkommen i Sunne, det är lätt att vilja stanna kvar. Här blir man väl omhändertagen i butikerna och man hälsar ofta på mötande fotgängare. Bara man bor på samma område så är man grannar. Jante är svag och vi-känslan stark.

Vänlighet. Omtanke. Utveckling. Det är Sunne för mig. Sunne är mitt hem.

Men vad är det som förenar människor?
Varför känner man ett socialt sammanhang och gemenskap på vissa orter men inte på andra?
Vad behövs för att en människa ska känna sig välkommen i ett samhälle och ha en självklar plats helt enkelt för att man är människa?
Vem har ansvaret för att det sker?


Dessa frågor ställdes på sin spets i oktober 2013, i Sunne under konferensen Hurra vi är olika! där olika föreläsare i två dagar talade om vikten att agera. Att det handlar om att sluta prata och göra något. Att inget blir bättre av att bara tycka, utan att det är handling med tydliga mål och visioner som gör skillnad.

Bland annat talade Soraya Post och fick hela sällskapet på flera hundra personer att gråta av sorg och ilska över de vidriga övergrepp som skett mot romer i Sverige och övriga Europa under hundratals år och den grova diskriminering som fortfarande pågår i många länder, Sverige inte undantaget.
Då förstod jag: Jag behöver inte vänta längre. Det är dags att göra något. Nu.

Ibland händer det bara, ibland är det enkelt. Då gäller det att haka på. I mitt nyöppnade Facebook-konto (jo det är sant, jag var Facebook-motståndare för ett halvår sedan) kunde jag se en onsdag att ett inlägg från en viss Lina Börjesson delats, om och om igen. Hon bad om hjälp att samla in kläder till över hundra flyktingar som skulle komma följande helg till det ännu inte öppnade flyktingboendet i Rottneros. Det var hennes granne Rousanne Larsson som hade bett henne om hjälp att sprida budskapet. Jag hade hört att det skulle komma flyktingar till oss här i Sunne och var beredd med kläder.. Men hur skulle nu detta gå? Vem tar han om dem? Hur mår de? Och frysa kommer de att göra, huu!!

Jag ringde genast Lina och bad om att få hjälpa till med kläderna. Det är helt otroligt vilken uppslutning det var av Sunnes befolkning. Jag och Lina stod till slut i Rottneros Värdhus vid ett berg av skänkta kläder och slogs av tanken: Om folket i Sunne kan göra det här på bara tre dagar, vad kan vi alla då inte åstadkomma tillsammans?
En stark känsla fanns att det finns så många människor i vårt samhälle som verkligen vill göra något men vet inte hur. Hur kan vi nå varandra och tillsammans skapa ett bättre och varmare samhälle där den sociala gemenskapen och sammanhanget får ta ännu större plats och alla människor blir sedda som ...människor? Vart ska man börja?
Svaret var just då enkelt för oss, två personer som för tre dagar sedan inte kände varandra:
Vi börjar här och nu med oss själva. Inte långt bort, inte sedan.

Lördagen den 9:e november 2013, på dagen 24 år efter Berlinmurens fall och på min pappas födelsedag, bildades Facebook-gruppen Med Hjärtat i Sunne.
Välkommen in i värmen du också

Det är DU som förenar
Det är DU som är gemenskapen
Det är DU som behövs, för att du är just du

men du...VI GÖR DET TILLSAMMANS!!


Peace, love and human rights!

Sophie Drugge

Kommentarer

IngegerdH sa…
Hej! Värmlänningar i förskingringen, som om 2 veckor flyttar hem till Värmland, Västra Ämtervik. Tidigare bodde vi 30 år i Karlstad, innan vi flyttade till Lycksele. I Lycksele har jag jobbat med nya svenskar, på Lernia och på dagis, men efter att ha gått i pension så har jag jobbat med Medspråk, träffar där man tränar på att prata, utifrån olika teman som berör livet i Sverige. Eftersom vi är nya här, så skulle jag behöva ett sammanhang där jag kan göra nytta och knyta kontakter. Hör av dig om du vet någon uppgift för mig.
MVH Ingegerd Holmqvist
Unknown sa…
Hej Ingegerd. Vad kul att ni flyttar hem till Värmland och till Sunne kommun!
Dina kunskaper och framförallt viljan att vara med är guld värd, du är så välkommen. Vi har svenskaträning måndagar och torsdagar varje vecka och alla som kan tala svenska är med. Vi gör det för att dels de asylsökande ska få en början i svenska i väntan på SFI, dels för att det är kul att träffas och umgås.
Tidigare hade vi fredagsfika på asylboendet varje freda och efter ett uppehåll med det så känns det som att det är dags att dra igång igen. Förutom att alla som vill är välkomna så söker vi några personer som kan tänka sig att ansvara för att koka kaffe några fredag var.
Skicka ett mail till med.hjartat@gmail.com så kan vi få kontakt där och gå gärna med i facebook-gruppen Med Hjärtat i Sunne, det är där den mesta kommunikationen sker.

Vi hörs!
Sophie

Populära inlägg