Rustar för framtiden

Det är inte varje dag man blir erbjuden att skriva en bok. Därför tvekade jag inte särskilt länge när jag blev det i början av januari i år.

EU-projektet Creare Vivere, som arbetar med kompetensförsörjning i Sunne, Torsby, Munkfors och Årjäng, ville göra en bok om kommunala medarbetare och lyfta fram hur många olika jobb och möjligheter det finns i en kommun

Under drygt två år har medarbetarna i de fyra kommunerna fått möjlighet gå utbildningar och stärka sin kompetens för att trivas och utvecklas i sina jobb. Anledningen är de stora pensionsavgångarna som kommer de närmaste åren.
Men det räcker inte. Nya måste lockas till organisationen också, eftersom tio procent av alla som jobbar i en kommun går i pension fram till 2018. Det kanske inte verkar så mycket, men det jobbar 1 400 personer inom Sunne kommuns verksamheter. Det betyder att 140 personer försvinner och ska ersättas inom fyra år. Det är mycket för en liten kommun.

En bok om stolta medarbetare. 
Innan jag började arbeta med boken hade jag faktiskt inte tänkt på att det finns så många olika jobb i en kommunal organisation. Närmare bestämt 100 olika yrkeskategorier, även i en mindre kommun. Några av alla dem ville projektet beskriva i en bok, genom att låta medarbetarna själva berätta om sitt jobb.

Kommunerna tog fram namn på personer inom olika yrkeskategorier. Till slut blev det 41 personer som intervjuades av mig och fotograferades av Helena Henriksson från Torsby. Mina texter och Helenas bilder hade inte blivit någon bok och vi inte hade haft en formgivare. Lina Sponberg tog hand om vårt material och gjorde den finaste bok man kan tänka sig.

Bara omslaget, som du ser på bilden vittnar om det.

Mer om arbetet och alla möten med engagerade medarbetare i de fyra kommunerna får du läsa i nästa inlägg.

Allt gott så länge, och trevlig helg!

/Maria Svärdsén

Kommentarer

Populära inlägg