Vi har visat att vi kan åstadkomma storverk tillsammans

Det är lätt att tro att Med Hjärtat i Sunne handlar om flyktingar och invandrare. Det vill jag påstå är mycket fel. Vi struntar i vart folk kommer ifrån. Det råkar bara vara så att det var människor från andra länder - i behov av oss som redan bor här - som blev anledningen för en stor del av oss Sunnebor att sluta prata och faktiskt göra något för att göra världen till en bättre plats att leva på. För det är det som det handlar om, att göra något. Ingenting händer av sig själv.

Ingenting är omöjligt!



















Jag och många med mig har valt att öppna mitt hjärta för flyktingarna. Med Hjärtat i Sunne är till för alla, och den som vill göra något för exempelvis barn eller ungdomar, kanske bara hitta på något kul! Känn er välkomna att använda nätverket till att hitta likasinnade!

Vill vi ha en bättre värld, i eller utanför Sunne så måste man göra något. Vi gör skillnad genom att se människor och ta oss tid till en pratstund. Och vi vill göra det enkelt att göra skillnad. Det är ju inte ens svårt! Det räcker faktiskt med att bara vara du. Du behöver inte sitta på mer resurser än dig själv. Vi vill öppna dörren till en gemenskap som är till för alla, men det är du själv som går in genom dörren. Det kallas för frivillighet.

Det finns ett väldigt stort värde i frivillighet. Det betyder att människor gör saker för att man vill. Inte för att någon beordrar det eller att man får betalt för en tjänst. En del tycker att det låter jobbigt. En del har inte tid. En del vågar inte och en del tror inte att de har något att ge. Det respekterar jag. Fast jag opponerar mig starkt mot att det är jobbigt eller att någon inte har något att ge.

Ibland har jag inte heller tid. Ibland kräver studierna i Statsvetenskap för mycket, ibland är jag för trött, ibland vill jag bara vara med min familj. Ibland blir det för mycket. Då är det inte frivilligt längre. Därför är det viktigt att vi är många som vågar ge av sin tid till våra medmänniskor, för det är enbart tillsammans som vi kan förändra och förbättra. Det är du och jag, det är vi, som är vårt samhälle och det vi som är gemenskapen. Vill du inte dricka kaffe så kan jag rekommendera att ta en skogspromenad med någon som aldrig har varit i en svensk skog.

Jag har fått frågan flera gånger vad jag själv får ut av att engagera mig i de flyktingar som kommit hit. Från början var det lite svårt att svara på. Att vilja skapa socialt sammanhang, minskade problem med motsättningar mellan olika grupper, omtanke och medmänsklighet förstås. Lite luddigt nästan, tanken var ju inte att få ut något själv utan något för alla.

Nu vet jag. Känslor. Delaktighet i människors liv. Nya intryck och en känsla av att vi alla är på något sätt betydelsefulla för varandra. Att jag som enskild person kan avgöra om en människa håller kvar hoppet om en framtid. Och återigen känslor. Ena stunden kan jag gråta av glädje över att någon fått uppehållstillstånd, känna upprymdhet och framtidstro, ett par timmar senare kommer envisa tårar över att någon kär vän tvingas bort från Sverige, trots klara asylskäl, på grund av någon idiotisk regel enligt Dublinförordningen om fingeravtryck i annat land. Glädje, sorg, ilska, maktlöshet, lycka, styrka, vänskap, sammanhang, känsla av att vi alla hör ihop. Detta är livet.

Jag vill vara en del av vår omvärld, jag vill inte vara en person som bara klagar på världens orättvisor och tycka synd om de som blir drabbade och ändå bara se på. Jag vill göra något. Jag är djupt tacksam över alla fina människor jag mött tack vare Med Hjärtat i Sunne och tack vare alla de som kommit hit för att söka sig en bättre framtid. Många av er har jag ännu inte sett i verkligheten,likväl är ni mina fina vänner ändå. En del finns i min närhet, jag vet att ni bara är några kvarter bort. Det känns skönt.

En del har jag blivit arg och frustrerad på. Det gör inget. Vi är alla olika och det är det som känns så bra. Jag tycker om er ändå.
Det är så många människor här i Sunne som har visat att vi verkligen kan åstadkomma storverk. Tack vare alla inblandade i och utanför Med Hjärtat i Sunne, alla välgörenhetsorganisationer som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Kyrkan, Missionskyrkan, idrottsföreninar, Sunne kommun, företag i och utanför Sunne, tidningar och TV som spridit den fina känslan av gemenskap och allas lika värde, alla som på det ena eller andra sättet deltagit i mottagande av flyktingar och aktiviteter för att få människor att mötas över kultur och språkgränser, det är tack vare alla er som vi har troligtvis Sveriges bästa flyktingmottagande och lyckad integration.
Socialnämndens ordförande Gunilla Ingemyr sa i höstas: "Vi är en liten kommun med små resurser, men vi ska bli den bästa kommunen på flyktingmottagande med hjälp av gemensamma resurser”.

Gunilla och alla andra, vi har lyckats. Nu fortsätter vi!

På söndag är det val till EU. Inget kunde betyda mer för oss själva och för våra ännu okända vänner från fjärran länder just nu. Det är du och jag som avgör vilken framtid vi vill att våra medmänniskor ska få.

EU skulle kunna vara något fantastiskt, fullt av möjligheter för mänskligheten där sammanhållning och samarbete för mänskliga rättigheter är i fokus för hela världens folk. Låter det omöjligt? Naturligtvis är det inte det! Det gäller bara att vi alla står upp för varandra och aktivt tar ställning för vad som verkligen betyder något! En kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Du som tycker att jag häver ur mig floskler kan ju prova att agera. Börja med att rösta på söndag för en mänskligare värld där människor inte behöver riskera livet för att sätta sig själva och sina familjer i säkerhet, en värld där det inte spelar någon roll vart du kommer ifrån och där demokrati och mänskliga rättigheter är en självklarhet. Ditt val gör skillnad. Bjud in fler till framtiden.

Peace, Love and Human Rights!

/Sophie

Kommentarer

Populära inlägg