fredag 29 augusti 2014

Varmare länder

Sitter här och längtar mig bort till varmare länder. Jag är en sådan person som gärna åker utomlands en vecka och solar, badar och bara tar det lugnt. Jag älskar verkligen att ligga vid poolen eller stranden, känna hur hela kroppen nästan steker för att det är så varmt och samtidigt höra havets vågor som slår emot stranden.

Jag är nog en sådan person som kommer resa mycket när jag blir äldre, åtminstone försöka göra det. Jag vill ut och se världen, åka till fina stränder, fota platser och upplevelser och så vidare.

Jag skulle även vilja åka till något fattigare land och se hur de har det i skolorna där borta och hur vissa bor. Ta med mig något kanske att ge bort eller göra något speciellt för några. Jag är faktiskt en sådan person som älskar att göra något för andra, alltså till exempel när det kommer till julafton eller så, så gillar jag att köpa presenter och se hur de reagerar när de får det.
Jag vet inte varför men har alltid varit sådan ända sen jag var liten faktiskt, så att göra något för någon/några som har det svårt och veta att man gjort något bra för dem skulle liksom vara en slags höjdpunkt för mig.

Jag och min familj brukar åka utomlands på hösten precis när skolan börjat och det ska vi göra i år också. Visst, jag gillar verkligen hösten och dess färger men innan allt det, så kan det vara skönt med en extra vecka utomlands.

Ser fram emot att fota mycket denna gång jag åker, ska försöka ta så mycket fina bilder som möjligt. Kameran är en självklarhet när jag reser utomlands, jag älskar verkligen att ta kort. Här kommer ett foto som jag tog för ca tre år sen när jag var utomlands! /Ameliatorsdag 28 augusti 2014

Något jag skulle vilja uppleva igen

Något jag skulle vilja göra om är faktiskt balen i nian, det är det som är så speciellt med Fryxellska skolan här i Sunne. De har alltid en bal för årets nior som går ur. Jag minns verkligen hur roligt det var, att få sminka sig, fixa lösögonfransar, löshåret och sätta på sig den där fina klänningen och de höga klackarna som senare gjorde så himla ont på kvällen efter endast två timmar.

Vi åt supergod mat på Nils Holgerssons fina restaurang och efteråt dansade vi som galningar tillsammans i flera timmar. Alla skrattade och hade så himla roligt, sjöng låtarna tillsammans eller ja snarare skrek dem och hoppade runt i hela salen.

Jag minns även vilken ångest jag fick runt två timmar innan allt var över för att jag skulle få åka hem. Jag och alla nior skulle få säga hejdå till varandra och sedan skiljas åt alla möjliga håll i hela Sverige, sommarlovet skulle börja och man undrade om man ens skulle få se vissa igen.

Men sen kom man på att de flesta kommer ju såklart åka tillbaka till sina familjer här i Sunne ändå på något lov och vem vet, kanske skulle man stöta på någon helt plötsligt som man inte sett på ett halvår på Ica eller Coop?
Dock, förändrade det inte saken. Jag grät, många grät och kramades när vi skulle hem och önskade varandra lycka till. För nu skulle man börja på en ny skola och få en ny klass under hösten, träffa nya människor och inrikta sig på något som man själv valt för att man tyckte att det verkade intressant eller roligt.
Ja, och nu sitter jag här och undrar om alla har det bra i sina nya skolor men sen tänker jag att det har de nog och ler./Amelia

Amelia (till vänster) och Klara, som nu har flyttat till Stockholm.


måndag 25 augusti 2014

Höst, varmt blir kallt

Nu är det slut på sommaren, varma dagar blir kalla, tunna kläder blir tjocka & varma, sol och bad byts ut emot skidor, skridskor och pulka eller solsemestrar till varmare länder för de som längtar tillbaka till värmen.

Jag minns hur alla andra var så osäkra på vad de ville gå för linje när vi satt där i Fryxellska skolan här i Sunne i vintras och skulle göra våra val, medan jag redan i stort sett hade bestämt mig. Det enda problemet var, vart skulle jag ta vägen och vilken skola skulle jag gå?

Det blev dock inget större problem heller för den delen och till slut gjorde jag mitt val, det blev Sundsta-älvkullegymnasiet i Karlstad och jag skulle gå Estet, Musik.

Jag har nu börjat gymnasiet och gjorde min första dag i torsdags. Jag var såklart lite nervös innan jag skulle dit, men det var nog alla som hade sin första dag. Det var kul att se den nya klassen och kul att komma till en helt ny skola och bli informerad om linjen.

Det känns hittills väldigt bra att ha valt musiken, tror det är något som kommer passa mig perfekt faktiskt. Jag gillar ju att uppträda och sjunga vilket är något jag kommer få göra. Jag hoppas verkligen på en bra första termin och det är något jag tror jag kommer få också. /Amelia

fredag 22 augusti 2014

Motto

Många människor har ofta ett slags ”Motto” som dem följer i livet eller som de bara tycker stämmer väldigt bra. Ett motto jag haft i många år är att ”stå på dig” och vad jag menar med det är att jag tycker att man ska våga säga ifrån.

Jag tycker att man ska våga säga när man tycker att något är fel. Att kunna säga ”jag tyckte inte att det där var rätt” helt enkelt. Detta är ju något man kan använda sig av i många olika situationer.

Anledningen till varför jag alltid använt mig av det är för att jag inte tycker man ska låta sig själv bli en dörrmatta som folk kan gå och klampa på hur de vill. Låt inte folk säga vad de vill till dig, låt inte andra sätta sig på dig eller göra så att du hamnar i situationer som du inte vill hamna i.

Detta kan vissa människor ha svårt att göra och det kan faktiskt bero på att det är inte alltid det lättaste, men jag tror att man kommer må mycket bättre av att säga ifrån.
Jag tror även att man på så vis vinner respekt ifrån andra människor, som då förstår att de inte är tillåtna att säga vad de vill eller göra vad de vill emot dig.

Så, Våga säga till om något känns obekvämt eller kränkande emot dig själv.
Våga, våga, våga! /Amelia

Stå på dig, våga säga ifrån!

torsdag 21 augusti 2014

Idol

Alla har vi något som vi brinner för, det kan vara sport, konst, musik eller kärlek. Ni som läste förra inlägget vet att jag håller på mycket med musik.
Jag har sjungit i princip överallt, i kyrkor, på talangjakter, dop, bröllop, både värmlandsradion P4 & Rix FM. Har även sjungit på lite större arenor som på Sports Camp i Norrköping och i år sökte jag även till programmet Idol!

Jag kom in till idoljuryn på det sättet att jag fick en så kallad ”gräddfil” in till dem genom Rix FM. Pappa hörde av en slump på radion när han var i garaget att Niklas Wahlgren hade en ”sångtävling” där man kunde skicka in videos på sig själv när man sjöng och sedan namn och mobilnummer. På så sätt så skulle han senare ringa upp en och testa om man kunde sjunga i telefon. Senare under dagen skulle han ringa tillbaka och berätta om man var vinnaren som skulle få sjunga för idoljuryn. Den dagen hade jag helt enkelt turen med mig och jag vann.

Samma helg fick jag åka upp till globen i Stockholm! Jag satt i tio timmar innan jag fick komma in till juryn i Stockholm, men det är det såklart värt om man vill något. Jag kom in och sjöng, tyvärr så gick jag inte vidare men jag var ändå väldigt nöjd efter att ha gått in och sjungit framför dem. Se länk till audition nedan

I sommar har jag även sjungit på bröllop och blivit nominerad till årets ungdomstalang här i Sunne. Jag tyckte såklart det var jättekul att bli nominerad för att man är duktig på något.

En dag när jag sommarjobbade fick jag även ett samtal från en tjej som jobbade på värmlandsradion, de ville då att jag skulle sjunga live på radion samt svara på frågor som de hade vid Diner45 som ligger i Stöpafors. Där sjöng jag på uteserveringen och svarade på frågor och efteråt åt mycket god mat.

Med andra ord har jag haft en väldigt rolig vår och sommar i år med en del sång! /Amelia

Klicka här för att se hela Amelias audition för Idol

tisdag 19 augusti 2014

Amelia Olsson presenterar sig

Tänkte börja med att presentera mig själv! Jag heter Amelia Olsson och är en tjej på 16 somrar sen i juni. Jag håller på mycket med musik och sport på min fritid, inom musiken så sjunger jag och ska precis börja lära mig att spela lite gitarr. Inom sporten tränar jag innebandy med Sunnes damlag.

Jag kommer skriva här på Sunnebloggen de två kommande veckorna och hoppas att ni ska gilla mina inlägg. Inläggen kommer att handla om allt från att berätta lite om mig själv och åsikter som jag kommer att dela med mig av till musik och vardagliga saker.

Inläggen kommer säkert ha bilder då jag även gillar att fotografera allt mellan himmel och jord, så som djur, natur och människor. Här kommer två sommarbilder på min syster som jag vill dela med mig av från i år!
/Amelia