fredag 31 oktober 2014

Mera modigt ledarskap - i radio

Idag har jag inte så mycket tid att skriva blogg så jag tänkte istället bjuda på ett ”sommarprogram” på 45 minuter som jag blev inbjuden att spela in förra hösten. Innehållet är inte mindre aktuellt idag. Det handlar också om mod och modigt ledarskap och om allas vårt ansvar att skapa en bättre värld.

Mera modigt ledarskap - i radio


Önskar er en fin dag!
/Mia Lehndal
www.coachcom.se

torsdag 30 oktober 2014

Attraktion eller distraktion, du väljer!


Förra veckan var jag i Skövde och föreläste på temat Du väljer vem du är! Det var kundens eget önskemål om titel och det passade mig utmärkt eftersom ordet väljer pekar mot eget ansvar.

Ni vet, ibland har vi en tendens att skylla på andra eller på omständigheterna när vi inte lyckas vara våra bästa jag eller nå våra mål. Fast vi vet innerst inne att det inte är riktigt sant. Vi har alltid makt att påverka en situation, kanske inte helt, men delvis. Och det är där ansvaret kommer in. Om jag inte tar det ansvaret får jag ingen makt. Över mitt eget liv. Ganska viktigt, eller hur?

Jag tänkte bjuda på lite guidning kring några av de små val vi gör hela dagarna, som får stora konsekvenser. Här är två val:

DISTRAKTION
Vi ängar oss åt sådant som tidsfördriv, förströelse eller underhållning. Som inte egentligen betyder så mycket för oss utan som mest är ett sätt att få tiden att gå. Vi kanske tror att det innebär vila, men i själva verket tar det energi från oss. Hit hör också sådant som andra påverkar oss att göra men som inte är så viktigt för oss själva. Eller rutingöra som vi sitter fast i och aldrig vågar avstå ifrån för att ge oss själva en gåva av något vi har lust med. Eller arbete, om det sker i en form där vi inte trivs och känner oss påfyllda av det.

Min erfarenhet är att livet kan fungera bra om distraktion utgör en liten del, men att vi på sikt mår dåligt om det tar för stor plats. Eller om vi saknar en kraftfull attraktion som kärnan i livet och därför ägnar oss mycket åt distraktion.

ATTRAKTION
Vi ägnar oss åt sådant som får våra själar att sjunga och hjärtan att hoppa. Kännetecknet för attraktion är att det är något du dras till, det vill säga din magkänsla, ditt hjärta eller kanske hela din kropp bara vet att det är det här som är rätt, det är det här jag vill. Och när du väl gör det så lever du verkligen upp och känner dig påfylld av energi. Resultatet berikar ditt liv på många sätt, ibland även ekonomiskt.

Det här är ett av de områden i livet där vi verkligen har en tendens att tänka för mycket och överanalysera. Vi tvekar att ta steget att göra det där som vi verkligen längtar efter. Eller vi låter alla distraktioner komma i vägen för vår attraktion. Och det tar i sig mycket energi att stå emot den magnetiska dragningskraft som attraktionen utgör. Det blir man trött av.

När vi går för det vi attraheras av (på djupet alltså, man måste lära sig urskilja den djupa attraktionen från själens längtan jämfört med den ytliga som ger snabba kickar) börjar livet samarbeta och vi upplever ofta det som kallas flow. Allting liksom bara faller på plats precis så som jag hade önskat, fast lite bättre.

Du väljer. Power to the people!

/Mia Lehndal
www.coachcom.se

onsdag 29 oktober 2014

Högern och vänstern samexisterar

Ja så är det. Här är ett av mina favoritcitat från Thich Nhat Hanh
"Om du står till vänster politiskt ska du inte sträva efter att utplåna högern, för om högern försvinner, försvinner du samtidigt. Höger och vänster samexisterar."


 
Tänk om vi kan tillåta alla paradoxer att samexistera både inom oss själva och i världen utanför. Låt oss börja med vår inre värld som till stor del består av känslor. Det allra största ”problemet” med känslor är att vi inte tillåter dem att vara precis vad de är. Vi tolkar, misstolkar, förstorar och förminskar våra känslor så till den grad att vi ofrivilligt hamnar i konflikter med den yttre världen. Då börjar vi försöka förstå våra känslor och varför de ställer till det som de gör. Det krånglar till det hela ännu mer.

Om vi bara kan möta känslan och tillåta den i sin renaste form har den ett viktigt budskap som vi med enkelhet och kärlek kan kommunicera till vår omgivning i de fall det behövs. Eller själva ta hand om de behov som känslan kommunicerar. Det är den enkla formeln, men kanske den största utmaningen för de flesta av oss.


PS: Den här veckan och nästa finns min bok Våga vara den du är! att köpa i Fernlöfs bokhandel i Sunne till specialpris för Sunnebloggens läsare 129 kr.

/Mia Lehndal

tisdag 28 oktober 2014

Den nya tidens ledarskap

Jag har haft förmånen att utbilda många chefer inom Sunnes kommun och näringsliv i coachande ledarskap (inom ramen för projektet Genius Loci). Coaching och coachande ledarskap är grunden för mitt arbete med det jag kallar Modigt Ledarskap

Det är ett ledarskap som förutsätter att ledaren står stark i sin originalitet (läs mitt blogginlägg från igår), förstår vikten av det och kan stötta andra att gå i samma riktning. Först när vi är i kontakt med dem vi verkligen är kan vi blomma ut i vår fulla potential. Först då blir vi kreativa, effektiva, produktiva, lönsamma och allt det där…

Min erfarenhet och den aktuella internationella ledarskapslitteraturen pekar åt samma håll. Människor vill göra något meningsfullt, må bra och utvecklas på jobbet och det är ledarens uppgift att skapa förutsättningar för det.

Kontroll, maktutövning och auktoritära ledarstilar funkar inte längre. De så kallade nya generationerna har helt andra förväntningar på ledarskapet. De vill ha chefer som tror på dem och ger dem full frihet, som utmanar, uppmuntrar och är goda förebilder. Och som de har kul tillsammans med. Den nya tidens chef är den som får andra att växa. Och det coachande ledarskapet visar vägen till det. Kan ni hajja att jag har ett kul jobb J

Vi behöver ledare som har tittat in i sig själva och hittat den där inre drivkraften och tron på sig själva som gör att de kan hjälpa andra att växa. Å då snackar jag äkta självförtroende som är grundad i en god självkänsla, inte en kaxig yta som inte har någon inre förankring.

Men vi kan inte lassa över ansvaret på några som är chefer, vi är alla ledare, för oss själva, för våra liv och för människor omkring oss.

På den nya tidens arbetsplats (om det ens är en fysisk plats) har den gamla klyschan frihet under ansvar blivit verklighet. Då måste vi vara de människor som klarar av det ansvar som friheten ger. Och om vi är sanna mot oss själva och står fullt ut för dem vi är och det vi gör så är det en självklarhet.

Jag blev lycklig ända in i hjärtat när jag fick se den här filmen - se länken längst ner. Lycklig för att i den här organisationen har man förverkligat allt det som jag står för och tror på vad gäller ledarskap. Lycklig för att den visar att mänskligt och ekonomiskt växande går hand i hand. Och för att det är ett lysande exempel på Modigt Ledarskap

/Mia Lehndal


PS: Se ända tills det som handlar om skolan, där blir det som tydligast att det egentligen inte handlar om pengar eller tillväxt utan om människovärde.

måndag 27 oktober 2014

Det är du som är originalet


Hej!
Jag heter Mia Lehndal och bor i Bäckebron söder om Västra Ämtervik. Jag är född och uppvuxen i Värmland och återvände för några år sedan efter ca 15 år i Stockholm och några varv runt jorden.

Nyss hemkommen från Indien satt jag sommaren 2007 i en stuga i Sunne och skrev boken Våga vara den du är – det är du som är originalet! http://www.vagavaradenduar.se

Att våga, mod är ett tema som genomsyrar allt jag gör i mitt arbete som coach, utbildare och föreläsare. Mod och utveckling, för utan mod blir det inte så särskilt mycket utveckling.

Undertiteln, det är du som är originalet, var min arbetstitel på boken och även det ett tema som finns med mig varje dag. Vi är alla original innerst inne, vi har något unikt att bjuda på och jag inbjuder till att ta reda på vad det är. Vad är min uppgift här på jorden? Vad brinner jag för i själ och hjärta? Och hur kan jag låta det genomsyra varje cell av min kropp och skapa ett liv där jag kan dela med mig av det till andra?
 
Det är dom stora frågorna som jag har upptäckt ger dom viktigaste svaren på resan mot att hitta sin originalitet. Eller hitta är egentligen fel ord, den finns redan där, under ytan, under det brus vi kallar vardagen och bortom den vi trodde att andra förväntade sig att vi skulle vara.

Vi lever i en värld som till stor del uppmuntrar kopiering: av produkter, tjänster, koncept och image. Så länge vi tror att det kommer leverera ett äkta värde eller livskvalitet så är vi ute på fel spår. När vi är i kontakt med vår unikitet byter vi arena från konkurrens till samverkan, borta är tävling och jämförelse och kvar finns bara en önskan om att dela med sig av det unika vi har att bjuda på… Den nya tidens ledarskap handlar bland annat om det, jag återkommer på det temat.

Idag har jag feber och mjölkstockning (min andra dotter är 3 månader) men det gick ju bra att skriva ändå.

/Mia Lehndal
Mer om mig på www.coachcom.sefredag 24 oktober 2014

Med gott självförtroende

I detta mitt sista inlägg för Sunnebloggen kan jag med nöje berätta att BTK Rekord tog en skön vinst med 4-0 mot Österlen och att vi därmed gått upp i serieledning! Vi har i och för sig inte mött de allra starkaste lagen hittills men jag tycker det är en stark bedrift att efter fyra matcher leda serien och det är bra för vårt självförtroende.

Det var en speciell match eftersom det i bortalaget fanns en svensk spelare som var min lagkompis för två år sedan i Rekord, en fransman som just nu är min lagkamrat i Frankrike och en engelsman som är stor stjärna i England och som har gjort reklam för bland annat Coca-Cola och Nintendo Wii. Jag lyckades i alla fall vinna mot min fd lagkompis i en hård och svängig match med 11-8 i avgörande set. En riktigt skön kämparseger för mig och en bra seger för laget!


Darius Knight, Österlens BTK

Självförtroende som jag nämnde innan är otroligt viktigt i sport över huvud taget, allt går så mycket lättare när man tror på sig själv. Jag har haft några toppar och några dalar under min karriär, precis som alla idrottsmän har på ett eller annat sätt. Min första säsong i Pingisligan vann jag bara en (!) enda match och det var i dubbel, i singel fick jag 0-11 i kvot och vi åkte ur högsta serien. 

Efter det har det gått bättre och jag har utvecklats mycket sen dess, men självförtroendet fick sig en rejäl törn och det händer fortfarande att jag inte tror på mig själv i flera lägen. Men även här har jag blivit bättre och jag har jobbat lite med mental träning.
Ett rätt roligt projekt jag haft är att klippa ihop några videos med mina bästa bollar från olika säsonger för att se på dem när det känns lite tungt och kunna se hur bra jag kan spela, för att få upp självförtroendet.
Detta ligger inte ute offentligt på Youtube men jag tänkte att jag kunde bjuda på detta i Sunnebloggen, videon går endast att se via denna länk:
https://www.youtube.com/watch?v=43JGZlj5U9g&index=1&list=PL1E9A6AB6B023A685

Men den videon tänkte jag tacka för mig. Det har varit roligt att skriva för Sunnebloggen, Sunne och Värmland kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat!
Ha det bra!
/Simon

torsdag 23 oktober 2014

Träning på hög nivå för Simon


Hej igen!
Nu har det gått några dagar med hård träning, så jag är lite sliten men för det mesta är det roligt ändå! Vanligtvis tränar vi genom att spela olika kombinationer i spelet med servar, servereturer, backhand och forehand men vissa träningar som idag tränade vi bara på matchspel och det är oftast höjdpunkten i träningen.
Förutom pingis tränar vi rörlighet, löpning, rusher, gym och cirkelträning. Bordtennis är en komplex sport så det gäller att vara allround för att bli riktigt bra.
Vi i BTK Rekord hade faktiskt ett fysläger i Sunne för några år sedan som var mycket uppskattat! Vi ville komma någon annanstans än Helsingborg och vi tränade alltifrån friidrott till skidor, gym och hjulningar. 

BTK-rekord-träning på Pulsen i Sunne


BTK-rekord på Fyspass

Här kommer även en Youtubevideo där vi testar på hjulningar i Åmbergs gymnastiksal, med blandat resultat: https://www.youtube.com/watch?v=tQYmhNQSasU

 
Det är ju inte bara kroppen som är viktig, utan även skallen med analys av sig själv och motståndare, mental träning (som vi ofta gör för lite) och att vara i harmoni i livet.
Som jag pratade om i förra inlägget så är min tro väldigt viktig för mig, jag är nu medlem i EFS-kyrkan i Helsingborg men i Sunne var jag med i Missionskyrkan. Där har jag hängt mycket, både på söndagsskola, Gudstjänster och faktiskt i skolan eftersom jag gick ett år på Frykmanskolan, en kristen friskola som då hade sina lokaler där.
Min familj är också väldigt viktig för mig, därför känns det lite tungt att vara så långt hemifrån, det är inte så att man tar de knappa sju timmarna hem med tåg varje helg. Men det brukar bli någon enstaka helg på vår och höst och sen är jul och sommar höjdpunkter när man kan komma hem en lite längre stund. 

Missionskyrkan i Sunne
Jag har svårt för att helt vila även när jag kommer hem, därför är det riktigt bra att kunna gå till Pulsen som sponsrar mig med ett årskort i deras lokaler som är riktigt fina.
Det händer även att jag hänger på pappa på en av hans många cykelturer och när kroppen känns lätt är det en härlig känsla att cykla i och i utkanterna av Sunne eftersom det är en så vacker natur.
En annan sak med Sunne som jag tycker är fantastisk är att det alltid händer grejer och att det finns så mycket att göra. Kolsnäs, Ski Sunne, vattenparken, Play Palace, Rottneros Park med mera, och det tror jag inte många orter i Sunnes storlek kan konkurrera med. Som det känns nu kan jag definitivt tänka mig att flytta tillbaka till Sunne i framtiden. 

Bild från Sunne

Men Helsingborg är inte så tokigt det heller, och framförallt är det här jag tror jag just nu utvecklas bäst till att bli en bra pingisspelare. Nu är det förberedning inför ikväll som gäller, det är bortamatch för oss i BTK Rekord mot Österlen i Simrishamn ikväll 18.30 som ni kan följa här om ni vill: http://www.profixio.com/fx/livecenter/?org=SBTF.SE.BT


Bild på laget, BTK Rekord
Resultat från matchen och ett sista inlägg kommer på fredag. Hälsa Sunne från mig!
/Simon 

måndag 20 oktober 2014

Vinst i Frankrike för Simon Arvidsson

Det blev en utökad cliffhänger, men varför jag har varit i Frankrike är för att (trumvirvel…) spela pingis!

Förutom att spela i högsta ligan i Sverige spelar jag även i andraligan i Frankrike.
Klubben heter CTT Bruille och ligger i norra Frankrike nära Belgien. För att kunna hålla på med bordtennis på den nivå som jag gör just nu är det fördelaktigt för mig att spela två ligor eftersom det är från klubbarna jag får min lön. Det är även bra för min utveckling att få annat motstånd än de som jag mött i Sverige så många gånger tidigare, så jag är väldigt glad över att få möjligheten att spela i Frankrike.

Det går att spela i två ligor samtidigt så länge som båda ligorna inte är i den högsta serien. Min prioritet är dock att spela i Sverige, så jag åker bara ner till Frankrike till matcherna.
Franska flaggan
Matchen denna gång var mot Metz, ett lag som precis som vi kämpar i den nedre delen av tabellen, så det är en extra viktig match.

Förberedelserna för mig är allt som oftast att jag åker från Helsingborg på morgonen för att sedan komma via Kastrup, Charles de Gaulle och sedan tåg till Bruille eller där bortamatchen är. Idag är det bortamatch så vi kom igår kväll till Metz och på matchdagen tränar vi ca en timme för att spela in oss lite och förbereda spelet inför kvällen. Det är inte så hård träning utan man checkar mest av slagen och känner så att det mesta känns okej.

Lag CTT Bruille
Efter träningen går vi ut och äter någonstans, maten är rätt så bra i Frankrike tycker jag. (Det är ju inte som på Saffran & Vitlök men det funkar. ;) Är det bortamatch brukar det bli några timmar på hotellet där jag gärna sover ca 30 min mitt på dagen och sedan analyserar motståndarens styrkor, svagheter och hur jag vill spela mot honom.
Vi åker till hallen så att vi är där ca två timmar innan match, gör en ordentlig uppvärmning och spelar mycket för att hitta rätt känsla.
Saffran och Vitlök, Sunne

En viktig del i min uppladdning precis innan match är bön. Jag är aktiv kristen och det är egentligen där jag har min identitet, inte som bordtennisspelare utan som kristen. Jag brukar be att jag ska kunna få ut min kapacitet när jag spelar, ha bra attityd och att Han ska ge mig kraft att kämpa och koncentrera mig varje boll, som förmodligen är min bästa egenskap som pingisspelare. Jag brukar inte be för vinst eftersom jag vet att Gud älskar min motståndare lika mycket som mig, men jag tror att Gud bryr sig om allt vi gör och att han kan stötta oss oavsett vad vi gör.

Gud älskar min motståndare lika mycket som mig

Det blev en spännande match där jag vann min första match mot en fransos som jag var ganska mycket bättre än.
När jag skulle spela min andra match mot en kille från Indien (ja de kan faktiskt spela pingis där också) ledde vi med 2-1 i matcher. Spelsystemet funkar som så att det är först till fyra vinster men det kan även bli 3-3, så jag hoppades på att säkra minst oavgjort för laget. Jag är jämn med honom som jag mötte, men tyvärr var han lite bättre för dagen och det blev förlust med 7-11 i femte och avgörande set för mig.
Det blev dock en härlig seger ändå med 4-2 för oss och vi tog vår första vinst för säsongen (vi förlorade första två matcherna) så det var sköna poäng!
Simon firar vinsten
Alltid skönare att resa hem igen med vinst i bagaget, så det var en glad Simon som kom hem till Helsingborg efter två dygn i Frankrike!

/Simon

torsdag 16 oktober 2014

Till Helsingborg och en semifinalplats i pingisligan

Hej!
Fram till att jag var 15 bodde jag alltså i Sunne och då hade jag spelat i Lys IK i tre år, spelat ett år i Munkfors för att kunna spela seriespel för att sedan byta till Carlstad BTK, den klart största klubben i Värmland.
De sista åren pendlade jag 1-2 gånger i veckan till Karlstad och tränade några enstaka pass i Sunne. Detta var den bästa träning jag kunde få i Värmland, men för att bli en bra pingisspelare behövde jag antingen flytta till Karlstad eller flytta till något annat ställe i Sverige med bra träningsgrupp. Därför blev jag otroligt glad när jag kom in till riksidrottsgymnasiet i Köping!

Köping Arena
Jag kände snabbt att Köping skulle passa mig bra (trots att staden blivit utsedd till Sveriges tråkigaste några år tidigare). Jag utökade min träningsdos till det dubbla eller ännu mer och ganska snart började resultaten komma.
På våren var jag med om en av de största framgångarna jag varit med om, jag vann SM i P15-klassen! Det var otroligt stort och något av en skräll eftersom jag inte var rankad bättre än åtta vid den tiden. Jag gick klart gymnasiet på fyra år och flyttade sedan till Falkenberg för att få lite miljöombyte och jag hade den gamle Europamästaren Peter Karlsson som coach.

Simon hade Peter Karlsson som coach i Falkenberg
Under den här tiden spelade jag för Carlstad BTK i seriespel, vi hade ett bra lag som flera år var bland de bästa lagen i Superettan, serien under Pingisligan. Men i slutet av mitt första år i Falkenberg beslöt klubben att dra sig ur Superettan och satsa mer på ungdomarna i klubben, eftersom spelarna i laget inte bodde i Karlstad och de inte kände att det gav så mycket för klubben.
Just då tyckte jag väl att beslutet var sådär, men nu i efterhand kan jag tycka att det var ett bra beslut. Då visste jag inte riktigt var jag skulle spela, men till slut fick jag ett erbjudande av BTK Rekord i Helsingborg att spela för dem i Pingisligan, en stor utmaning som jag inte riktigt visste om jag var redo för, men jag antog erbjudandet!
 

Simon Arvidsson
Så kom det sig att jag kom till Helsingborg där jag är nu, och jag är otroligt glad att jag tog det beslutet. Efter en riktig mardrömssäsong första året där jag fick 0-11(!) i kvot och vi åkte ur Pingisligan gick det mycket bättre andra och tredje året, och då tog vi oss upp till Pingisligan igen.
Förra säsongen var en stor revansch för mig då jag lyckades få 12-10 i kvot och då vi som nykomlingar lyckades ta oss ända till en semifinalplats, långt ifrån det fiasko det blev förra gången vi spelade i Pingisligan. 

Jag hoppas ni har överseende med den långa inledningen och beskrivningen av min pingiskarriär. Nu kommer jag övergå i att beskriva lite mer vad som händer i mitt liv just nu och vad jag gör förutom pingis. Nu ska jag hoppa på flyget till Frankrike! Varför jag gör det kommer i texten imorgon. Ha det bra till dess!

/Simon

onsdag 15 oktober 2014

Simon Arvidsson, professionell bordtennisspelare

Hejsan!
Jag som blivit inbjuden till att skriva några inlägg för Sunnebloggen de närmaste 13 dagarna heter Simon Arvidsson. Jag har kollat in den här bloggen innan och funderat på om jag kanske skulle få skriva något inlägg så småningom, så det kändes extra kul när förfrågan kom!

Jag är född 1990 och jobbar som bordtennisspelare, om man nu kan kalla det jobb. Men det tycker jag nog att man kan göra, för ofta är det fem timmars bordtennisträning, en timmas fysträning samt en timmes analys (av sitt eget spel eller någon motståndare man ska möta på match) på en dag. Så man ligger inte på latsidan även om man kan ta en skön powernap mitt på dagen!

Jag bor just nu i Helsingborg, men kommer från Sunne och är en stolt värmlänning. Jag vet inte om vi värmlänningar är mer stolta än andra, men varje gång någon från Värmland gör en bra insats på något sätt blir jag extra glad och kan inte riktigt hålla mig från att dela detta med någon av mina vänner här i Skåne.

Jag bodde i Sunne tills jag var 15 år och då hade min bordtenniskarriär börjat i klubben Lys IK som sedan bytte namn till Sunne BTK. Där hade jag eldsjälen Inge Bood som var otroligt härlig och viktig för mig. Här är en gammal bild på mig när jag är 12 och jag tror jag spelade för Lys IK på den tiden:

Simon Arvidsson 12 år
Det var dock ingen självklarhet att det skulle bli just pingis jag skulle hålla på med då jag höll på med ishockey, fotboll, innebandy och allt möjligt, men det var i pingis det gick bäst i och som var roligast att träna på. När jag var liten var jag dock övertygad om att proffs i någon sport, det skulle jag bli i alla fall!
En rolig detalj är att jag i förskolan på Lerans skola och delar av mellanstadiet gick i samma klass som Carl Nyström, som nu är lagkapten för superettalaget Sirius i fotboll.

Detta får vara allt för nu, nu vankas det ännu en träning. Vi hörs!
/Simon

fredag 10 oktober 2014

Gör det som är viktigt - nu och i slutändan

Tusen tack för nu! Det har varit jättekul att gästa Sunnebloggen igen.
Hoppas det blir fler gånger i framtiden!

Slutligen vill jag dela med mig av dagens reflektioner.
  • Vill du ha det få har så behöver du göra vad få gör
  • Du blir som du umgås och du är vad du äter är så sant som det låter
  • Det är svårt att ha en positiv attityd om man läser negativa nyheter varje dag
  • Ett problem förblir ett problem så länge du ser det som ett problem
  • Gör det som kommer vara viktigt för dig i slutändan, viktigt även nu
Allt gott! /CFoto: Emelie Ögren

torsdag 9 oktober 2014

Stolt över att jag kommer från Sunne i Värmland

Alla väljer vi hur vi vill presentera oss själva, eller hur?

Hej! Tja! Hejsan! Mitt namn är.. Jag heter.. Jag jobbar som.. Jag arbetar med..
Har ni funderat på hur ni presenterar er själva?

Det är ändå dom första orden man byter med den/dom man träffar som ger det första intrycket, näst efter klädsel och utstrålning så klart. Pratar jag inför en större grupp så har jag tänkt på att jag alltid nämner att jag är från Sunne i Värmland.  Som att det är en viktig del av min identitet. Det kanske det är också. Det ger ju en större bild av mig som person än om jag inte skulle säga något alls.

Hur som helst så är jag väldigt stolt över att jag kommer från Sunne i Värmland. Det är vackert och fullt av kultur vilket påverkade mitt val av yrke. Hade det inte varit för Västanå Teater så hade jag aldrig träffat de människor som inspirerade mig att utvecklas till den jag är idag.

Hade inte Tuula Dajén uppmuntrat mig till att dansa mer så hade jag antagligen inte valt att satsa just på dansen professionellt. Hade inte Marie Ståhl lyssnat och uppmuntrat min brinnande passion för att jag tidigt ville nå väldigt höga mål så hade jag aldrig hittat skolan som blev min yrkesutbildning redan under gymnasiet.
 
Det är viktigt att minnas vart vi kommer ifrån. Det är en del av en viktig historia som vi bär med oss. Som lagt grunden för den vi är idag. Det är klart att vår bakgrund har betydelse i olika val som vi gör genom livet. Jag bär med mig en enorm ödmjukhet, respekt och tacksamhet till Sunne och alla människor som influerat mig.
 
Många pratar om att när man når framgång så är det lätt att glömma vart man kommer ifrån och vilka människor som påverkat att man faktiskt hamnat där. För mig är det tvärt om.

Jag tänker ofta på allt som spelat roll och haft en inverkan under min resa. Jag känner att det enda sättet jag kan tacka alla på är att ta till vara på det jag fått och sträva efter full potential i allt jag tar mig för.

Och inte minst genom att inspirera andra att nå sina drömmar.

Vill dela med mig av en text från en okänd avsändare;
¨I think the only reason people hold on to their memories so tight
is because memories is the only thing that doesn't change when everyone else does.
Always remember where you came from because when someone is gone or 
out of your life for good, it may break your heart¨

Hej,
Jag heter Christopher Bergström.
Jag kommer från Sunne i Värmland och det har betytt allt för mig och dit jag kommit idag.

 


onsdag 8 oktober 2014

Drömuppdraget med Alcazar

ÄNTLIGEN är det offentligt!! Idag gick pressmeddelandet ut. Alcazar - Disco Defenders är krogshowen ni inte vill missa nästa år.

Edward af Sillén står för manus och regi och JAG har fått drömuppdraget som huvudkoreograf för showen! Att bära på en sådan rolig nyhet har varit näst intill plågsamt. Nu får jag äntligen dela med mig. Musiker, dansare, discobollar och så Alcazar förstås. :) Årets show 2015 is in the making!

Uppsättningen ”Disco Defenders” ska bli en totalupplevelse för gammal och ung med glitter och glamour, fylld av discohits med stadiga beats från dåtid till nutid. Premiär 12 februari 2015. Biljetterna släpps 21 oktober.
Helgen som gick var fullspäckad med roliga uppdrag! Tillsammans med artisten Cherie Cherokee och hennes utvecklade danskoncept Wolfpack uppträdde jag på festernas FEST i lördags då PRETTO PRs Fredrik Robertsson firade 29 glamourösa år. Uppträde gjorde även den legendariska Amanda Lepore. Alla var där!
Vi stod som vanligt för underhållning på Café Opera fredag och lördag med danskonceptet BRANDED och flera samarbeten med olika klubbar planeras framöver.

Första kostymprovning för Julgalan 2015 är gjord. Ska bli såå roligt. Vi kommer till Löfbergs Arena i Karlstad 6 december. Se mig dansa med artister som; Darin, Pernilla Wahlgren, Dr Alban, Amanda Fondell, Oscar Zia, Linda Pritchard och Robert Pettersson (Takida och Stiftelsen).

/Chris

Foto: Privata, Luna Collective, Oscar Jettman för Finest.se, Katarina Ljungdahl för QX.se

måndag 6 oktober 2014

Rivna fabriker och Stilla Natt

Ett eget dansfilmsprojekt är i rullning och idag har jag tillsammans med dansaren och fotografen Juan Fuenzalida varit utanför Stockholms innerstad och besökt en övergiven fabrik där vi tänkt filma allting. Tyvärr var hela platsen riven. Grävmaskinerna höll på för fullt när vi kom så det var ju himla synd.

Men vi är redan på nya spår så jakten fortsätter. 

Tog en bild på en plats i närheten så får ni se ungefär den känslan vi vill ha även om det inte kommer att bli just där.

Bifogar även en inspirationsbild på hur dansarna kommer att se ut så får ni en inblick i vad som surrar i mitt huvud just nu ;-)

På tal om egna projekt så närmar sig vintern sakta men säkert och något som också börjar ta form är Stilla Natt ¨En stämningsfull konsert för välgörande ändamål¨ som jag producerar tillsammans med min syster Jessica Persson i Sunne kyrka för femte året i rad. Tiden går så fort!!
 
Jag har alltid drömt om att få producera i en kyrka. Ett för mig magiskt rum att uppleva musik och dans i. Den drömmen blev verklig för fem år sedan när vi hade premiär och nu har det blivit en tradition i Sunne. Jag vill skapa ett tillfälle för DIG att koppla av och njuta i julstressen

Kom som du är och njut för DIN skull samtidigt som du bidrar till något lokalt som vi skänker pengarna till varje år.

Vi har många speciella gäster i år så missa inte det! 15:e & 16:e december i Sunne kyrka

Mer info:
https://www.facebook.com/StillaNatt

Foto:
Stilla Natt bilder: Emelie Ögren
Målning av Sunne kyrka, Stilla Natt-affisch: Anna Samuelson


 
 


 
fredag 3 oktober 2014

Gaga Rave, Wild Wednesday och repetitioner

Hej!
Tiden går fort när man har roligt.
Viken otroligt händelserik vecka. Massa inspiration!

Lady Gaga's konsert Art Rave i Globen i tisdags var precis vad jag behövde. Yta, djup och massa kärlek!

Mitt favorit moment var när hon sitter vid flygeln och uppmanar alla föräldrar;
¨Don't forget to ask your kids how they feel...¨
¨..They might suffer and you don't even know it!¨

Då kom tårarna första gången..

Det finns nog inget jag ser upp till så mycket som stora världsförebilder som nyttjar sin position och sprider viktiga budskap.

Deras sätt att skapa kaos kan man tycka vad man vill om. Jag som själv är i den branschen ser det mest som ett sätt att skapa rubriker och snack, vilket oavsett budskap gynnar artisten.

Det är många smarta huvuden som slås ihop innan en för oss synes spontan chock skapar världsrubriker.

Hon pratade även om att hon upplever att kärlek har olika betydelser i olika länder hon besöker, men att alla som är på Art Rave och går för att se henne delar samma uppfattning om vad kärlek är.

Det får mig att reflektera. Jag har rest en del själv och upplevt olika syn på jämliket. Jag är tacksam för det.
 
I onsdags var mig goda vän och artist Cherie med oss på Café Opera. Hon bjöd på en av hennes låtar ¨She Wolf¨. En av Sveriges mest kreativa artister och jag älskar att vara en del av hennes team.

Benjamin Trossö och Matilda Fleberg jobbade med mig för BRANDED Dance Concept som är husdansare på Café Opera.
Idag fredag ska jag tillsammans med en fotograf och dansare, Juan Fuenzalida, ut till en hemlig plats för att reka en videoinspelning. Ska bli så otroligt spännande!!!

Delar med mig av bilder därifrån under dagen.
 
/Chris

 

 

Foto: Julia Dansarie för Fines.se Café Opera.