Heja Sunne!

I veckan var jag på utflykt till Karlstad och närmare bestämt till Svenskt Näringsliv. Där bjöds det på sopplunch (tydligen väldigt poppis just nu) och presentation av en ny framtidsanalys om företagsklimatet i Värmland.

Visste du att Sunne ligger i topp bland alla kommuner i landet, på plats 25 av 290 kommuner (Torsby plats 161, Hagfors 280). HEJA SUNNE säger jag. Att man har ett bra företagsklimat i kommunen gör att det är lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag.

Varför är det så bra då? Jo, det betyder att det skapas jobb och om folk har jobb så ökar skatteintäkterna till kommun och stat, det i sin tur betyder att vår kommun får pengar i sin kassa för alla verksamheter.

I Sunne har man under lång tid förstått den här ekvationen. I den framtidsanalysen som visades så framgick även att Sunne ligger bäst till av alla kommuner i Värmland när det gäller attityder till företagande, både från allmänheten och politiker. Det betyder att Sunnebor har förstått att: Bra klimat för företagande = fler jobb = bra för kommunens kassa = bra för alla som bor i kommunen!
Jag skulle önska att även politikerna på riksplanet var lika företagsvänliga som här i Sunne. Tyvärr har det inte hänt så mycket i hur det är att driva företag idag mot då jag startade mitt första företag för snart 30 år sedan.

En verklighet för alldeles för många småföretag är en ständig kamp för att få ekonomin att gå ihop. Småföretagare tar ofta inte ut lön som motsvarar det arbete man lägger ner i företaget (bland annat p g a att egenavgifterna är höga), det i sin tur leder till låg sjukpenning (men å andra sidan är det få sjukdagar som tas ut av egenföretagare), låg föräldrapenning (egenföretagare tar ut mycket färre dagar är andra) och låg pension. Det är till och med så illa att det varnas för att småföretagare är framtidens fattigpensionärer!
Här finns mycket att göra för att förbättra och förenkla för småföretagare.

Några tips till de styrande på åtgärder som skulle stärka företag och öka sysselsättning
  • Man kunde ha successivt ökande egenavgifter under de första åren då man bygger upp företaget.
  • När man anställer så minskas företagarens egenavgifter för varje ny anställd i företaget.
  • När man anställer ungdomar med liten eller ingen erfarenhet så betalar man låg arbetsgivaravgift första året som sedan ökas successivt.
  • Inför läringsystemet fullt ut så skulle många av de 26% värmländska ungdomar som idag är utan jobb få komma ut i arbetslivet och få viktiga kunskaper och erfarenheter.
Det var några av mina hemsnickrade recept för hur man skulle kunna stimulera till fler och starkare företag vilket i sin tur ger fler arbetstillfällen och bättre ekonomi i kommunen. Kanske har du fler?

Längre ned finns lite blandade bilder från mina olika verksamheter./Åsa










Kommentarer

Populära inlägg