Från Buenos Aires till Sunne

Jag heter Omar Espada och bor här i Sunne med min familj sedan tre år tillbaka. Vi flyttade då hit från Stockholm, men från början kommer jag från Argentinas huvudstad Buenos Aires och flyttade till Sverige först som vuxen.

Jag trivs i Sunne, men det är väldigt annorlunda mot Buenos Aires. Där bor cirka 12 miljoner människor och här är det inte så många… Det är lugnare här och är ett vackert samhälle, nära naturen. Det gillar jag och människorna är snälla och respektfulla.

I min hemstad har man förstört naturen och det är folk överallt. För att komma ut i naturen måste man åka flera timmar eller åka till ett slags naturreservat. Eftersom Argentina är ett stort land finns det mycket olika slags natur; djungel (Amazonas), berg (Anderna), Patagonien där det nästan är som öken, slättlandet Pampas (som Evert Taube har diktat om), glaciärer i södra Argentina som sträcker sig nära Antarktis och i norra delen av landet högplatå där byar och städer ligger ca 4000 meter över havet. Argentina är ett vackert land, precis som Sverige, men vi har inte lika mycket vatten som här där det finns sjöar nästan överallt, men det finns i alla fall ett hav – Atlanten.

En sak som jag tycker är viktig och fin här är allemansrätten, att man kan vara i naturen även om man inte äger den. Så är det inte i Argentina. Här i Sverige har jag t ex tältat och plockat blåbär i skogen och det känns som att naturen tillhör alla, inte bara de som äger den. Allemansrätten är något som jag tycker svenskarna borde uppskatta för det är ingen självklarhet.

Under de här två veckorna ska jag försöka dela med mig av vissa skillnader mellan Buenos Aires och Sunne som jag har upptäckt sedan jag flyttade till mitt nya hemland Sverige.

På återhörande!
Omar Espada

Kommentarer

Populära inlägg