Det är aldrig för sent att starta något nytt

Igår fick ni läsa om hur vårt nya liv som lantbrukare startade för ungefär 7 år sedan! Fortsättningen på den historien var att våra baggar var snälla killar, så vi lyckades utan alltför stora åthävor att mota tillbaks dem till sin hage. Av tulpanerna i rabatten återstod dock inte mycket...

Efter något år ville vi utveckla gården ytterligare och började jobba med att utveckla ett gårdscharkuteri där vi avsåg att förädla våra lamm själva.
Lönsamheten att enbart sälja slaktlamm insåg vi snart inte var så god att vi skulle kunna leva bägge två på lantbruket. Antingen skulle vi behövt fördubbla antalet djur, med allt som det innebar i form av nybyggnation av ligghallar, mer betesmark och större åkerarealer att odla vall på, eller så skulle vi satsa mer med vidareförädling.
Eftersom gården hade en byggnad som använts som rökeri några år tidigare, beslöt vi oss för att satsa på vidareförädling.

Sagt och gjort! Joakim for upp till Östersund hösten 2010 och gick en uppstartskurs i småskalig livsmedelstillverkning med inriktning på charkuterier
Under våren 2011 inredde vi lokalen med kylrum och skaffade alla maskiner som behövdes. Det mesta köpte vi begagnat och vår största vän blev därmed Blocket, där vi gjorde många fynd!

Hösten 2011 fick vi lov av kommunen att påbörja vår produktion i liten skala och vi deltog på flera höst- och julmarknader. Vi kände att det fanns efterfrågan på de varor som vi producerade och fick därmed blodad tand. 
Vi ökade produktionen och försäljningen successivt. Under våren 2012 öppnade vi också vår gårdsbutik i samband med att vi deltog i Övre Frykens konstrunda. Det året öppnade konstrundan, mycket lägligt för oss, också upp för småskaliga mathantverkare att deltaga.

Vi hade alltså vid den här tiden på mindre än tre år gått från att ha varit typiska storstadsmänniskor i Göteborg med typiska storstadsyrken till att, helt utan förkunskaper, blivit lantbrukare med egen charktillverkning och försäljning av certifierat ekologiska lamm. 
Det gav oss insikterna att det dels aldrig är för sent att starta med något nytt, dels att man kan lära sig mycket nytt på kort tid, bara man vågar släppa taget om det man har och satsa helhjärtat, tror på sig själv och är engagerad i det man gör. 

Vi plöjde kanske inte de rakaste fårorna...
Vi plöjde kanske inte de rakaste fårorna eller slog det mest energirika gräset i trakten, men det vi gjorde blev ändå tillräckligt bra för att vi skulle kunna försörja oss på verksamheten!

I morgon skall vi göra ett besök på vår gård just nu, där förberedelser för den kommande lamningen under april, samt charkproduktionen inför årets (och vår fjärde) upplaga av Övre Frykens Konstrunda pågår för fullt! /Joakim och Helena Lundgren


Kommentarer

Populära inlägg