Ledarskap från mitt perspektiv

Hej
Ledarskap är ett intressant ämne där definitionerna varierar, teorierna är många och åsikterna om vad en bra ledare är tar ofta olika spår beroende på vem du frågar. Jag tror alla människor besitter ledarskapsförmågor när dom föds, de handlar sedan om hur man utvecklar dom och vilken typ av ledare man är.

Ofta tänker man på ledare som står längst fram i ledet och delegerar riktningen för gruppen. Men tittar man lite närmare in i gruppen, laget eller organisationen hittar man ofta individer som folk tenderar att följa även om dom inte skriker högst.

En ledare från mitt perspektiv har följare som följer för att dom vill, inte för att dom måste. En ledare har gruppens bästa intresse och har integritet, en ledare gör alltså det som är rätt oavsett vem som tittar på, bakom stängda dörrar, för gruppen och dess medlemmars skull.


Genom min resa på Averett har jag lärt mig vem jag är i min ledarroll. Jag har lärt mig att jag kan leda genom mina styrkor, mina värderingar och genom mig själv. Jag har lärt mig att det är lika viktigt att veta hur jag bygger upp mina kollegor, hur jag ger dom pusselbitarna att lyckas för att maximera gruppens prestation, att lyssna mer än jag pratar och hur olikheter styrker gruppens resultat snarare än hämmar så länge alla kommunicerar med varandra. 

Vi tränar just nu våra kaptener och ledare i kommunikation. Vi har den fantastiska möjligheten att testa alla våra ledare i något som kallas DiSC-testet. Detta skiljer sig lite från dom typiska personlighetstesterna som Myers Briggs etc. DiSC kan förklara hur du kommunicerar och hur du föredrar att bli kommunicerad med. Resultaten visar vilken din procentuellt starkaste kommunikations- och ledarskapskaraktär är.
















D står för Dominerande. Personer som har ett starkt D tenderar att vara väldigt rakt på sak, är väldigt handlingskraftiga och målinriktade.

I står för Influerande. I är väldigt glada och spontana personer som gillar att ha kul. Fokuserar ofta på personer och får energi från andra.

S står för Stadig. Personer med ett starkt S är stabila, lojala och fokuserade på laget.

C står för Ordningsam. C är försiktiga, logiskt tänkande och diplomatiska.

Vi använder oss utav DiSC testet för att förstå hur vi kommunicerar med varandra. Oavsett anledning till varför man är ett D, ett, I, S eller ett C har vi olika sätt att säga samma sak och avsett hur man kommunicerar är inget sätt bättre än det andra. Det är viktigt att förstå hur vi uppfattas när vi kommunicerar, lika viktigt som att förstå varför andra personer uppfattas på ett annat sätt. Här kommer ett exempel.

Vi är en grupp som sitter runt ett bord för att äta lunch när Lisa (som är ett D) frågar om hon kan få smaka på pommes friten och säger ”får jag smaka på dina pommes frites?”. David (som är ett C) blir lite förskräckt och tycker Lisa är oartig, men låter henne smaka. David tycker däremot att Lisas vindruvor ser goda ut och säger: ”Dina vindruvor ser väldigt goda ut!”. Lisa förstår inte alls att David säger så för att han vill smaka på vindruvorna. Hon säger, ”Tack” och fortsätter äta. Nu sitter vi här allihop. David tycker Lisa är oartig och Lisa förstår inte alls att det var Davids indirekta förfrågan om att få smaka på vindruvorna.

Om vi tar oss lite tid och lyssnar på personer i konversationer kan man snabbt börja se tendenser till en eller flera av DiSC-karaktärerna. Ingen är bättre än den andra, men vi kan genom att förstå hur vi kommunicerar också kommunicera bättre. I en grupp kan vi hitta ledare som leder på olika sätt, helt enkelt för att vi är olika. 

Inte sämre, inte bättre, bara olika.

/Emma



Kommentarer

Populära inlägg