tisdag 31 mars 2015

Det är aldrig för sent att starta något nytt

Igår fick ni läsa om hur vårt nya liv som lantbrukare startade för ungefär 7 år sedan! Fortsättningen på den historien var att våra baggar var snälla killar, så vi lyckades utan alltför stora åthävor att mota tillbaks dem till sin hage. Av tulpanerna i rabatten återstod dock inte mycket...

Efter något år ville vi utveckla gården ytterligare och började jobba med att utveckla ett gårdscharkuteri där vi avsåg att förädla våra lamm själva.
Lönsamheten att enbart sälja slaktlamm insåg vi snart inte var så god att vi skulle kunna leva bägge två på lantbruket. Antingen skulle vi behövt fördubbla antalet djur, med allt som det innebar i form av nybyggnation av ligghallar, mer betesmark och större åkerarealer att odla vall på, eller så skulle vi satsa mer med vidareförädling.
Eftersom gården hade en byggnad som använts som rökeri några år tidigare, beslöt vi oss för att satsa på vidareförädling.

Sagt och gjort! Joakim for upp till Östersund hösten 2010 och gick en uppstartskurs i småskalig livsmedelstillverkning med inriktning på charkuterier
Under våren 2011 inredde vi lokalen med kylrum och skaffade alla maskiner som behövdes. Det mesta köpte vi begagnat och vår största vän blev därmed Blocket, där vi gjorde många fynd!

Hösten 2011 fick vi lov av kommunen att påbörja vår produktion i liten skala och vi deltog på flera höst- och julmarknader. Vi kände att det fanns efterfrågan på de varor som vi producerade och fick därmed blodad tand. 
Vi ökade produktionen och försäljningen successivt. Under våren 2012 öppnade vi också vår gårdsbutik i samband med att vi deltog i Övre Frykens konstrunda. Det året öppnade konstrundan, mycket lägligt för oss, också upp för småskaliga mathantverkare att deltaga.

Vi hade alltså vid den här tiden på mindre än tre år gått från att ha varit typiska storstadsmänniskor i Göteborg med typiska storstadsyrken till att, helt utan förkunskaper, blivit lantbrukare med egen charktillverkning och försäljning av certifierat ekologiska lamm. 
Det gav oss insikterna att det dels aldrig är för sent att starta med något nytt, dels att man kan lära sig mycket nytt på kort tid, bara man vågar släppa taget om det man har och satsa helhjärtat, tror på sig själv och är engagerad i det man gör. 

Vi plöjde kanske inte de rakaste fårorna...
Vi plöjde kanske inte de rakaste fårorna eller slog det mest energirika gräset i trakten, men det vi gjorde blev ändå tillräckligt bra för att vi skulle kunna försörja oss på verksamheten!

I morgon skall vi göra ett besök på vår gård just nu, där förberedelser för den kommande lamningen under april, samt charkproduktionen inför årets (och vår fjärde) upplaga av Övre Frykens Konstrunda pågår för fullt! /Joakim och Helena Lundgren


måndag 30 mars 2015

Mätt på storstadslivet

Vi är en familj som 2008 flyttade från Göteborg till Västra Ämtervik i vackra Fryksdalen. Vi, det är Joakim, Helena och pojkarna Johan och Jonathan.

Familjen Lundgren
Joakim jobbade inom IT-världen på Oracle Svenska AB, en stor amerikansk IT-koncern. 
Helena jobbade som barnsköterska på Östra sjukhuset i Göteborg. 
Då vi kände oss "mätta" på storstadslivet och på våra arbeten, så hade vi börjat fundera på att flytta till Värmland, då både Joakim och Helena var uppvuxna i Kristinehamn respektive Karlstad. Under några år letade vi gård i Värmland för att påbörja något helt nytt. 
Vi sökte i första hand efter en skogsgård där vi hade tänkt oss att förvalta de skogliga resurserna.

Ödet ville dock annorlunda...

2007 annonserade vi på blocket att vi ville köpa en gård med avstånd till Karlstad på max 30 min. Vi fick då svar från familjen Bosenius som bodde på gården Hagen i Säljebacka söder om Västra Ämtervik. 
Efter ett besök på gården kände vi direkt att det var hit som vi ville flytta. Bosenius hade dock inte riktigt bestämt sig att de skulle flytta än. 
Efter någon månad fick vi frågan om vi också ville ta över lantbruket som de bedrev, det vill säga lammuppfödning. Besättningen bestod av 336 tackor och 10 avelsbaggar. Efter lite funderingar så valde vi att tacka ja till erbjudandet. Under hösten och vintern 2007/2008 praktiserade vi på gården, för att lära oss så mycket som möjligt om lammuppfödning. Vi plöjde också en hel del böcker i ämnet. 

Helena och Joakim Lundgren
Sagt och gjort. Den 1 juli 2008 flyttade vi in. 
Vi blev abrupt väckta av telefonen kl 07.30 dagen därpå. Vi svarade och en person i andra ändan förkunnade (kunde jag notera en viss glädje i rösten?) att våra 10 avelsbaggar hade rymt ur sin hage och stod och åt tulpaner inne i en trädgård....."

Fortsättningen följer i nästa avsnitt.
/Joakim Lundgren

fredag 27 mars 2015

Mot nya äventyr

Jag lämnar över stafettpinnen och går mot nya äventyr
Under dessa två veckor som Sunnebloggare har jag fått reflektera över mitt arbete som teaterpedagog. Jag har sett på mitt jobb med lite nya ögon. Nu är det dags att lämna över stafettpinnen till nästa Sunnebloggare, men jag ska också ta en ny stafettpinne i min yrkeskarriär.

På fredagar så vikarierar jag på en grundskola i kommunen, i ämnet musik, men även på fritids. Jag har varit här sedan januari och lärt känna barnen ganska bra. Nästa vecka gör jag min sista dag som vikarie, vilket känns både ledsamt och spännande. Ledsamt eftersom jag fäst mig vid barnen och dom (förhoppningsvis) vid mig. Spännande eftersom ett nytt roligt jobb väntar, som jag sett fram emot under en längre tid.

På annandag påsk träder jag in i rollen som regiassistent på Västanå Teater, fram till premiären på midsommardagen. 
I år blir det en spelmanssägen. Historien bygger på en bok skriven av Lars Andersson, i regi av Leif Stinnerbom och handlar om spelmannen Lomjansguten från Gräsmark. 

Trots att spelmannen kom från nuvarande Sunne kommun och var en stark förebild bland dåtidens spelmän, så är det förvånansvärt få människor som känner till honom i dagens Sunne. Ett besök i Berättarladan i sommar ger ett utmärkt tillfälle, som Sunnebo, att lära sig mer om det kulturarv som Sunne kommun är en del av.

Mina teatergrupper får ta en paus fram till i augusti. I höst hoppas jag kunna erbjuda teater för barn- ungdomar och vuxna från 5 år och uppåt. Vill ni hoppa på tåget och bli en del av den kulturbygd som vi lever i, så är det bara att höra av sig!

Allt gott!
Tack för förtroendet.

/Linnea Benneberg

Mitt nästa arbete blir på Västanå Teater, där jag börjar som regiassisten på annandag påsk. Då får mina teatergrupper ta paus och ladda om inför hösten. Häng på ni med!

torsdag 26 mars 2015

Teater - inte bara nöje, skratt och humor

Runt om i kommunen finns aktiva teaterföreningar som en eller ett par gånger om året arbetar med produktioner. I somras slog mig tanken att det säkert skulle finnas behov av att ses mellan dessa produktioner. Dels för att utvecklas och bredda sina kunskaper, men också för att ha kul tillsammans - utan en föreställning som resultat. 
Därför startade jag en grupp för vuxna. Vi träffas på Västanå teater, en kväll i veckan. Dom är alla skickliga teaterutövare, så min uppgift är snarare att förse dom med material och leda dom vidare i arbetet. 
Vi gör alltifrån teaterimprovisationer, övningar, vi iscensätter dialoger, utforskar olika teaterhistoriska epoker och undersöker text.

Man kan säga att teater är ett slags ”samhällets spegel”. 
Teater kan användas som ett medel att öppna upp för diskussion kring orättvisor i samhället. Från politiskt håll diskuteras idag exempelvis tillgänglighet för funktionsnedsatta i offentliga lokaler och melodifestivalen har charmiga teckentolkare som dansar fram bidragen. Men vägen till ett samhälle där ”tillgängligt för alla” råder, är lång.
Igår undersökte vi maktperspektiv och ”funktionsnedsättning”, genom dialoger ur ”Fröken Julie”. Oftast fylls teaterlokalen av skratt och humor på onsdagskvällar. Igår var, utan tvekan, det allvarligaste passet vi haft tillsammans. Få skratt, många tunga andetag, men också diskussioner kring kränkande beteende och utsatthet. Teaterpasset igår blev ett redskap för att skapa debatt och diskussion kring svagheter i vårt samhälle.
/ Linnea Benneberg

”Så – klä på er då!” säger Julie och håller upp en tröja mot Jean, som varken kan röra armar eller ben.

”Men vänta! Kan ni ge mig något att dricka först!” säger Julie till den armlöse Jean.

”Men ni ser ju ut som en gentleman…” säger Julie då Jean grimaserande haltar in.


onsdag 25 mars 2015

Vad är det Sunne har, som inte andra orter har?

På förmiddagarna har jag egen kontorstid. Mail ska skrivas, telefonsamtal ska ringas, möten ska bokas eller genomföras, marknadsföring ska fixas och idéer ska skapas. Lektioner ska planeras och material ska tillverkas. Jag tycker mycket om den här delen av jobbet också, även om det är tid som jag ytterst sällan får betalt för, eftersom det mesta är förarbete.

Jag får ibland frågan: ”varför försöker du bygga upp teaterverksamhet här, i stället för att flytta någon annanstans och ta ett jobb som redan finns?” Naturligtvis vore det bekvämt att tacka ja till ett jobb någon annanstans. Samtidigt så är Sunne kommun en levande landsbygd som har mycket att erbjuda.

Det händer oerhört mycket i Sunne. Det finns tillgång till konst, teater, barn- och vuxenaktiviteter, restauranger, bio, minnesgårdar och hembygdsföreningar. Vi har också ett bra företagsklimat, en stark turistnäring och ideella föreningar som kämpar för allas lika värde. Allt detta är en del av det vi skapar idag och utvecklar.

Finnskogen, där skogen växer som den vill.
Sen finns det ”det dolda” som alltid finns där, utan att vi kanske tänker på det i vidare mening.
De sakerna får mig också att vilja stanna i Sunne. Vi har nära till finnkulturen, med sin unika historia kring skogsfinnarna och svedjebruk, i och kring Gräsmark.

Porträtt av Gyda, målad av en nioåring i kommunenVi har Gyda, jättekvinnan som bodde på Gettjärnsklätten och som vallade sina enorma getter och vispade deras mjölk i gettjärnen. Vi har också gamla bunkrar från andra världskriget och naturreservat som låter skogen växa på sitt egna sätt.

Sunne är en bygd att kunna andas i. Här samtalar man med folk i matbutiken, eller hejar på bekanta på biblioteket. Här finns möjlighet att se och bli sedd, att samarbeta och att bygga upp tillsammans.

Så min motfråga blir: ”Är det inte bättre att bo i en kommun där man kan andas, förkovra sig, låta sig underhållas och har bra chefer som vill skapa nya jobb åt en? Är det inte värt allt slit, då man får se resultatet i form av barnens teckningar, föreställningar och utveckling?”

Jag upplever att Sunnes invånare har en stark vilja att utveckla sin ort till en ännu starkare kulturbygd, så här vill jag stanna och vara en del av det arbetet!

/Linnea Benneberg

fredag 20 mars 2015

Goa ungar

Eftermiddagens fruktstund i barnteatergruppen har bytts mot ett äventyr. Två underbara mammor har tärnat alla barnens medhavda frukter, blandat ihop fruktsalladen, tänt levande ljus, släckt i taket och barnen sitter samlade i ring. Barnen byter fruktbitar med varandra, pratar om spökena som finns bakom salongsdraperierna. Någon vill ha helt släkt i rummet, någon säger bu, någon säger: ”det här är den bästa dagen i mitt liv”.

Barnen har en förmåga att befinna sig i nuet, på ett helt annat sätt än vi vuxna. Dom är, till skillnad från oss vuxna, en ”varande” människa – inte en ”blivande”. Dom riktar sällan tanken framåt, utan håller den omedvetet i stunden. 
Det är vid dessa tillfällen som jag påminns om hur viktigt det är att ha barnets perspektiv i centrum och inte ett allmänt barnperspektiv. Varje barn är unikt och varje grupp blir därför unik. För dom här barnen finns inget ”sen”, utan bara ett ”nu”, vilket givetvis påverkar teaterutövandet. 
Repetitioner verkar meningslösa, precis som en go unge sa idag: ”varför göra samma sak två gånger?” För de yngsta barnen har inte repetitioner och uppspel något värde i sig. Dom vill spela NU. Kvällens tredje goa unge sa: ”Jag vill spela mamma… nej förresten jag vill vara häst… fast nu vill jag inte vara häst – jag vill vara en prinsessa som går omkring!”. Viljan att göra allt på en gång, är stor.

På torsdagar får jag träffa mina småstjärnor. 
Den första gruppen består av energifyllda barn i åldern 5-8 år.  
Den andra gruppen består av äldre barn, till största delen före detta ”barngässlingar” från Västanå Teaters uppsättning av Nils Holgersson, som spelades somrarna 2013-14. 
Dom är ambitiösa, lär sig replikerna, är målmedvetna och har stått på en scen inför hundratals människor varje kväll.

Att bedriva en verksamhet i direkt anslutning till en professionell teater är en bra förutsättning. Här finns allt – lampor, ljus, en bra lokal, affischer från tidigare föreställningar, personal som är måna om den nya kulturgenerationen och en äkthetskänsla.

Tänk er att kunna ringa till teaterns scenograf Bo Jonzon och säga ”skulle du kunna tänka dig att fixa en hävstång för en femåring?” och 2 veckor sedan så får man ett sms: ”Nu är den färdig. Bara att hämta”. Eller gå ut i ”syan” till Camilla, Ulrika och Inger, för att fråga om det inte finns det ena och det andra, som saknas i kostymväg. Vilken lyx!

Man får inte underskatta barnens upplevelser. Det dom är med om idag, påverkar vem dom blir imorgon! /Linnea Benneberg


"Bergakungens sal” spelas och ett barn målar ner en ledsen drake som gråter mycket.

Världens starkaste! Teaterverksamhet förlagd på en professionell teater ger oanade möjligheter. Här har teaterns scenograf Bo Jonzon specialtillverkat en hävstång till yngsta gruppen.

torsdag 19 mars 2015

Våra olika roller - på teatern och i samhället

Man kan säga att vi ständigt intar olika roller i livet, beroende på vem vi möter och i vilken situation vi befinner oss. Vissa roller tycker vi om att vara, andra roller trivs vi inte med. Det senare försöker vi utveckla till det bättre. Vi får tidigt reda på hur vi ska vara och vad vi ska tycka, om saker och ting.

Följande utspelade sig igår, på en skola i kommunen:
Barn 1 sjunger anspråkslöst på "Guld och gröna skogar", med skånsk dialekt.
Barn 2: "Vem tyckte du var bäst i Melodifestivalen?"
Barn 1: "Han... Han... Vad heter han... Guld och skogar..."
Barn 3: "Hasse?"
Barn 1: "Hasse, ja! (Barnet letar i minnet:) Hasse..."
Barn 2: "Hasse Andersson?"
Barn 1: (glatt) "Ja! Hasse Andersson"
Barn 2: "Jaha. Jag tyckte Måns Zeeeeelmerlöw var bäst!"
(Barn 2 gör en dansgest och springer iväg)
Barn 3: "Jag med" (springer efter)
Barn 1: "Det tyckte nog jag med..." (Springer efter)

Idag sjöng Barn 1 på samma låt, med skånsk dialekt. Barnet undersökte de skånska vokalerna och de skorrande r:en.
Jag: ”Kommer du ihåg vad han heter?”
Barn 1: ”Hasse Andersson! (paus, sedan allvarsamt:) Jag tycker om den låten.”

Vad jag vill komma fram till med konversationerna här ovan är att det ofta är normer som styr vårt samhälle. I fallet med barnen här ovan så är det normen i den aktuella barngruppen som styr barnens uppfattning om vad som är rätt och fel. Man ”ska” helt enkelt tycka bättre om Måns, än Hasse.

Min upplevelse är att barn är extra utsatta för samhällets normer och värderingar. Här kan teatern hjälpa till. I teatern får man möjlighet att testa alla dom där rollerna som man inte vågar, kan eller får testa i det riktiga livet. Man har möjlighet att, för en stund, bli någon annan, eller utforska de roller som man har till vardags och utveckla dom till att bli starkare delar av en själv. Genom detta utforskande så lär man sig mycket om sig själv och om andra. Självkänslan stärks och min erfarenhet är att många elever vågar uttrycka sig mer självständigt och självklart efter en teatertermin. Dom har också lättare att acceptera andras idéer och åsikter.

Ofta känner jag mig otillräcklig. Pedagogyrket är krävande och slitsamt, tidvis mycket ensamt, men även fyllt av fantastiska ögonblick som jag önskar att hela världen fick ta del av. Ett sådant exempel är att få höra ”Guld och gröna skogar”, framförandes av ett härligt Sunnebarn, på värmländsk skånska, med skorrande R och utdragna vokaler. Sån´t gör mig lycklig!

Här är några av de roller som jag intagit på scenen, kanske för att utveckla mig själv, eller roller som jag inte vågar, kan eller får testa i det riktiga livet:
Väsen, "Fröken Julie"Matros, "Peer Gynt"


Troll, "Peer Gynt"Säterjänta, "Peer Gynt"
Berättare (och gås), "Nils Holgersson"

måndag 16 mars 2015

Teaterpedagogen Linnea Benneberg bloggar på Sunnebloggen

Linnea Benneberg
Hej
Min teaterbana började i en skolaula i Karlstad då jag var 10 år gammal. Jag är ett av många exempel där kulturutövande i tidig ålder, kan påverka kulturutövandet även i vuxen ålder.

När jag var nio år gammal såg jag min första föreställning med Västanå Teater. Jag fascinerades av hur människor kunde bli djur och djur blev människor. Tio år senare, när jag var nitton år gammal, stod jag själv på Västanå Teaters stora scen i Berättarladan.

Jag var stolt över att mitt namn trycktes upp i tusentals programblad (hittills har jag haft förmånen att stå på scen i åtta sommarproduktioner). Tio år senare, tjugonio år gammal, hade jag återvänt till Sunne efter åtta år i Göteborg, för att arbeta som teaterlärare på Estetiska programmet med teaterinriktning, vilket skedde i samarbete mellan Västanå Teater och Broby Grafiska (nuvarande SG/Broby). Det var ett drömjobb och jag var glad över att vara tillbaka.

Sedan det togs beslut om att Estetiska programmet skulle läggas ner för ett par år sedan, så började jag planera för hur barn, ungdomar och vuxna skulle kunna få ta del av teater i kommunen. Nu driver jag grupper för åldern 5-12 år, samt från 16 år och uppåt. Om min senaste plan går i lås så kan jag till hösten erbjuda teater för barn, ungdomar och vuxna i Sunne kommun mellan 5-70 år, både i och utanför ordinarie skolverksamhet.

I mitt arbete är jag beroende av andra eldsjälar inom kommunens närings-, kultur- och föreningsliv, som tror på mig och som tror att kultur för barn, ungdomar och vuxna är en viktig del av vårt samhälle.

Idag driver jag teatergrupper på Västanå Teater i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, men jag har också förmånen att gå in i ordinarie skolverksamheter genom Tuula Dajén och ”Skapande skola”, där jag arbetar med Selma Lagerlöfs berättelser.

Jag möter också barn genom dramaguidning på Mårbacka. Genom att vikariera på fritidshem i Sunne kommun, så möter jag också många av kommunens barn. Jag är så tacksam över alla dom som tror på mig och som ser samarbete som en resurs.

Ni ska få följa mig under två veckor och se hur det kan vara att arbeta som teaterpedagog inom Sunne kommun och hur fantastiskt roligt det kan vara att få arbeta med teater, genom barn, ungdomar och vuxna.

/Linnea Benneberg

lördag 14 mars 2015

Tack för förtroendet

Vad som för några veckor sedan jag beskrev som skräckblandad förtjusning har bytts till enbart förtjusning. Det har varit en förmån och väldigt kul att få möjligheten att berätta lite om mig och mycket om Ladies Circle och vårt Riksmöte.
        
Jag vill därför avsluta som jag började-  med att berätta mer om Ladies Circle och vad vi står för och om innebörden av vad vårt motto ”Friendship and Service” och vad ”LC-mässigt” betyder för oss.

Ladies Circle Sverige har en värdegrund bestående av tre ord:
Systerskap – Generositet – Positivitet

I vår logga finns det sex hjärtan och dessa har vi kopplat till vår LC kod. 

Vänskap: Systrar inom LC lyssnar på varandra och visar varandra respekt. Vi är nyfikna och öppna för nya vänskaper.

Tillit: Systrar inom LC litar på varandra och känner trygghet i att det som sägs inom LC inte förs vidare.

Ärlighet: Systrar inom LC är sanna och uppriktiga. Vi förknippas med hög trovärdighet.

Positivitet: Systrar inom LC visar öppenhet, hjärtlighet och uppträder på ett positivt sätt som stärker vår förening.

Tolerans: Systrar inom LC är ödmjuka och respektfulla och välkomnar därmed frihet i tankar och åsikter.

Kärlek till nästan: Systrar inom LC vill genom omtanke och generositet förbättra levnadsvillkoren för andra människor.


Jag står för dessa ord och är en stolt medlem av Ladies Circle Sverige.

Har du blivit intresserad eller känner du någon som denna gemenskap och nätverk skulle passa för, så är du varmt välkommen att kontakta mig. 
Jag tar mig mer än gärna tid att berätta mer om Ladies Circle och få möjligheten att bjuda in dig till ett av våra klubbmöten.  

Tack för förtroendet Sunnebloggen!
Kram Pia 
Riksmötes Generalska 2015 

fredag 13 mars 2015

Värmlandstomten - marknadsföring, Sunne

Jag har nämnt tidigare att vi har bra stöttning och gensvar ifrån Sunne kommun.
I dag började jag dagen med att Turismchefen Reine Flodin ringde och kollade hur vårt arbete går. Reine har under hela denna process varit ett bra bollplank och stöttning i allt från hotellnedläggningar till Homeparty.
För att inte avslöja för mycket men ändå lite så har jag inlett ett samarbete med Kulturskolan och Linda Scagerström-Dajén. Vi hade ett mycket bra lunchmöte idag. Kan ju bara säga glitter, glamour och koreografi som ledord och bäst att börja träna ;)

Vi har som en del i vår marknadsförning en maskot- Värmlandstomten Nils. Som andra tomtar har Nils en spännande historia bakom sig. Innan han blev vår vän ”jobbade” han för Rottneros Park och var då trädgårdstomte som syntes en hel del på parkens Facebook-sida.


Nils bytte jobb genom kidnappning ;)  och har sedan i juni 2013 varit hos oss i Riksmötesgruppen. 
Inte kunde vi då ana att ta oss med Nils som profilfigur för Riksmötet skulle bli en sådan lyckträff i marknadsförning. Han figurerar idag både på vårt reklammaterial, Facebook och på Instagram.

Jag och stora delar av Riksmötesgruppen var i Landskrona under Trettondagshelgen 2014 och promotade riksmötet. Tyvärr, tyckte vi då- blev han kidnappad. Jihoo!!!, tycker vi idag.

Sista familjebilden med Nils, januari 2014
Det som hände efter det är en tomtesaga som fortfarande pågår.
Nils fixar sin egen marknadsföring av Riksmötet. Han tas med av våra medlemmar ute i världen till de mest exotiska och spännande platser. 
Då och då dimper det ner ett vykort med en hälsning från honom från någonstans i världen. Jag har valt ut några vykort som han skickat. Det bör tilläggas att Nils är ca 50 cm hög och väger 8 kg. Så det är ingen liten tomte att släpa runt i sin packning världen över, de som gör det misstänker jag har en del meckel (besvär) med honom.

På en flygplats, på väg ut i världen

Nils är i Hollywood och rekar läget, på riktigt!

Nils i Litauen och med när Malmö vinner SM guld i fotboll

Riksmötesdollar som man kan vinna vinster med på Instagram #rm2015

Nils vid Hollywood Hills

Nils på en strand i Spanien
Profilkläder när vi marknadsför RM

Riksmötes pin
Aldrig hade jag/ vi kunnat ana att en liten kidnappad trädgårdstomte från Rottneros Park i Sunne skulle ut på ett sådant äventyr i världen.
Idag vet vi inte vart han håller hus eller vad han sysslar med. Vi saknar vår vän och hoppas att huvudpersonen dyker upp i tid i maj så att han kan vara med under Riksmötet. Vore ju synd om han missade sin egen fest  :)  // Pia

torsdag 12 mars 2015

Charity - välgörenhet

Det känns väldigt bra att vara med i en organisation som Ladies Circle som jobbar så mycket med Charity, välgörenhet.
Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.
Och tillsammans kan vi göra mycket!

När Ladies Circle (LC) grundades i efterkrigstidens England fanns ett stort behov av socialt arbete. Med mottot ”Friendship and service” hjälpte man bland annat till på sjukhus, besökte patienter, samlade in kläder till föräldralösa barn och besökte gamla.

I dagens Sverige hanteras detta till stor del av myndigheterna men Ladies Circle Sverige (LCS) fortsätter än idag att hjälpa till i stort och i smått, både på klubbnivå och på nationell och internationell nivå. Pengarna vi samlar in går oavkortat till våra Charity projekt.

Vart annat år väljer man vilket projekt som ska vara LCS nationella projekt. På riksmötet i Landskrona 2014 röstade man fram Barndiabetesfonden till nationellt projekt 2014/2016.

Vid Anual General Meeting (AGM) 2013 i Zambia valdes Children of the dump till LCS internationella charityprojekt 2013/2015.


Vi i LC Sunne anordnar varje år och första advent en kakbuffé. Vi har valt att vid just detta tillfälle skänka pengarna till ett eller flera lokala ändamål. 
De som genom åren fått pengar har varit: Julia Lindgrens Minnesfond, Jon Bengtsätern, Moders Against Drunk Driving (MADD) Kvinnojouren och Barndiabetsfonden. 

Passar på redan nu när jag har möjlighet, att bjuda in till årets kakbuffé (även om julen känns långt bort ;)  Att både kunna äta goda hembakta kakor och ge pengar till ett gott ändamål är ju dubbelt upp bra.  Så välkomna i december!
 
Ifjol deltog vi i LC Sunne tillsammans med övriga distriktet i Vår ruset. Vi samlade pengar genom att ordna sponsor (privatpersoner och företag)  som gav oss pengar för att vi sprang- det blev en bra slant som vi gav till SOS barnbyar. 


De pengar vi samlar in under Riksmötet och det eventuella överskott vi gör, har vi i LC Sunne och RT Arvika valt att skänka till de organisationer som är på bilden nedanför.


Det är lätt att lägga ner tid på att göra bra saker för andra.
Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.
Och tillsammans kan vi göra mycket!
//Pia

onsdag 11 mars 2015

Filmstjärna för en kväll

Efter distriktsmötets (Ladies Circle) avslutning på sen eftermiddagen, fick deltagarna slappna av och njuta av spaavdelningen.
För min del fanns ingen tid för vila. Jag och Daniel skulle först träffa Peter Obbarius från Ljud & Ljuskällan i Sunne som vi beställt ljus och ljud av för kvällen. Hans företag kommer även stå för detta under Riksmötet, så vi har en hel del kontakt.
Efter det väntade nästa möte, med vår riksordförande Therese Sjögren från Sundsvall. Vi gick igenom hennes frågor och uppdaterade henne om hur vi låg till med riksmötesarbetet.
En bra avstämning som bekräftade att vi ligger väl till med planering och genomförande.

Snabba steg mot middagslokalen. Ordna det sista med bordsplaceringen och stämma av med serveringspersonal inför kvällens middag. Sen ännu snabbare steg mot dusch och ombyte.

Vi som är Ladies Circle Sunne 2015: Vivvi Wikström, Madeleine Kringerås, Jenny J Svennson, Jag- Pia Dahlgren och Linda Bäckström

Filmkort till kvällens bordsplacering
Dresscoden för middagen på distriktsmötet var Hollywood, glitter och glamour. Bordsplaceringsupplägget var därför också given. Vad är mer Hollywood än filmstjärnor?
Så när gästerna kom till middagen togs de emot på röda mattan av mig och Daniel.
Vi delade ut filmkort, alla fick sin egen ”filmis” som gav dem sin karaktär för kvällen.
Middagens första uppgift var att under mingel och lära känna varandra-former finna sitt bordssällskap för kvällen. Till exempel så skulle Kalle leta upp Kajsa och Brad Pitt sin Angelina. För att hålla Hollywoodkänslan uppe var det happenings i sann Hollywoodstil under kvällen.

Glada och vackra Karlstad tjejer 
Daniel och jag tar emot middagsgästerna vid röda mattan            
Helgens distriktsmöte ville vi skulle fungera som genrep både för oss och hotellet inför riksmötet i maj. 

Varje Riksmöte har ett tema. 
Lycksele 2013 hade Rock ´n´Roll, Landskrona 2014 hade Kungligt och Sunne 2015 har Hollywood som tema. Det är upp till varje riksmötesarrangör att välja sitt tema och jobba utifrån det. 
   
Under en av dagarna för riksmötet är det arrangerande klubbs uppgift att erbjuda mötesdeltagarna olika aktiviteter. Vi kommer att erbjuda tio olika aktiviteter runt om i Sunne och många Sunne företagare och föreningar är involverade i detta. Allt från kulturbesök på Mårbacka och Rottneros Park till pistol och revolverskytte. Shopping i Sunnes butiker, styling och golftävling finns också att välja på. 

Jag gillar att tänka på de små detaljerna. Detaljer som gör det där lilla extra, detaljerna som höjer något bra till något fantastiskt. Jag vill att alla som besöker Riksmötet i Sunne ska åka hem med en känsla av att det var helt super bra arrangemang och att de gärna kommer tillbaka till Sunne i framtiden.
Sunne har fantastiskt mycket bra att erbjuda och under fyra dagar har vi möjlighet att visa det för besökare från hela Sverige.  
Inget får lämnas åt slumpen. Kan nog vara lagd åt det pedantiska hållet, men i det här, ser jag det enbart som en positiv egenskap :)
// Pia 

Middag med glitter och glamour 
Filmtema –Glad stämning vid  James Bond bordet , givetvis fanns Sean Connery med ;) 

tisdag 10 mars 2015

Att 3 minuter kan vara så viktigt


Vi står redo utanför SelmaSpa för att ta emot vårt distrikts medlemmar: jag, Jenny Jonsson Svensson, Linda Bäckström, Vivi Wikström och Madde Kringerås
Jag har förberett och planerat inför helgens distriktsmöte mycket noggrant. Allt för att de som håller i mötet och alla mötesdeltagare ska få de bästa förutsättningarna till ett lyckat och givande möte.  Så mycket att jag nästan har glömt bort mig själv och det uppdraget som jag har fått utöver själva arrangerandet av DM av min ordförande Madeline Kringerås.
Uppdraget att hålla i mötets ”3 minuter”.

Vad är då 3 minuter i Ladies Circle sammanhang?

I vår organisation har vi vid varje möte en fast punkt som vi kallar 3 minuter. Vi måste ha 3 minuter för att det ska få räkna som ett möte och är vi inte med under denna punkt räknas heller inte vår närvaro.
3-minuter är till för att vi rättframt och uppriktigt ska få tala om något som ligger oss varmt om hjärtat.
Ämnet kan vara allt mellan himmel och jord. Det behöver inte handla om LC´s motto “Friendship and Service”, men får gärna göra det. 3-minuter får diskuteras om talaren tillåter det. 3 minuter berör och fyller en viktig del i att vara eLCa.
Det som ligger mig och hela LC Sunne varmt om hjärtat nu är givetvis Riksmötet.
Jag- Vi, lever och andas just nu väldigt mycket av den ”luften”. Så vad vore inte lämpligare än att jag valde just det ämnet. Jag valde att kalla mina 3 minuter för:

I huvudet på Generalskan… och hur kom det sig att Riksmötet kom till Sunne? 


Svaret på varför det kom just till Sunne finns långt tillbaka i tiden. Redan 2012 då jag var ordförande i LC Sunne och deltog på KOM- Klubb Ordförande Möte i Båstad, (mötet med ca 250 personer) fick jag idén att ta arrangemanget till Sunne
Efter vägen har KOM bytts mot RM och uppemot 1 000 personer. 
Om man ska satsa? Varför då inte göra det rejält och – All in!  

Jag fortsätter att berätta om det arbete jag lagt ner sedan 2012 och fram till idag. Vad som kommer att ske från idag och fram till vi öppnar dörrarna den 28 maj: 
Marknadsförning, filminspelningar, anmälningar, bloggande, sponsorer och medlemskontakt och alla de andra hundratals detaljer som ska ordnas.  
Så fredagskvällen tillbringade jag i ett konferensrum på SelmaSpa för att kontrollera teknik och köra igenom mina 3 minuter. 
Tur att dygnet har 24 timmar ;) /Pia

Pia håller 3 minuter

Delar av Distrikt 5 tjejer som är från Örebro - Åmal
fredag 6 mars 2015

Från brutalt discouppvaknande till Hollywoodtema

Det finns bra sätt och det finns dåliga sätt att vakna på. Denna morgons uppvaknande hör definitivt till det senare.

Kl. 01:40
Det ringer på min sambo Henriks telefon, - som extra grymt bonus med en bedrövlig discolåt.
Jag blir helt klarvaken och sitter helt rak upp i sängen och med hjärtat i halsgropen. Väldigt många tankar hinner fara i genom min kropp.
Vad det är som har hänt? 
Sällan glada nyhet mitt i natten.  Som tur var det inget hemskt som hade hänt. Under vinter har företaget min sambo jobbar för, tagit på sig att ploga, så nu blev han inringd. Efter några samtal med att försöka väcka sina kollegor drar han iväg. Jag lyckas efter en stund somna om.

Kl. 02:35
Vaknar till igen av en liten röst som frågar?
 - Mamma, får jag sova hos dig.
En liten vän smyger ner under täcket och kryper intill, mysigt. Somnar om.

Kl. 03:48
Vaknar av Henrik kommer hem tillbaka. All snö i Torsby hade tydligen hunnit regna bort på 35 minuter, så det fanns inget att ploga. Somnar om igen.

Kl. 04:32
Nytt brutalt discouppvaknande i sovrummet. Kollegorna som inte gick att väcka mitt i natten börjar vakna till och ringer upp sina missade samtal. Tror jag somnar om.

Kl. 04:52
Min klocka ringer. Dags att gå upp och börjar dagen. Jäsp, känns inte som jag sovit alls.
Minstingen i familjen, Ludvig har fått tillbaka hosta och snuva. Vi bestämmer att Henrik ska vara hemma och VABBA, ingen förskola för mini. Min jobbdag flyter på- mycket trött men det går.

Ludvig – familjens Tiger
Han kom för några veckor sedan ned för trappen och säger:
- Mamma jag är inte Ludvig, jag är en Tiger. Hugo har målat mig som en tiger 

Imorgon är det dags för Ladies Circle och Round Tables distriktsmöte i Sunne.
Sverige är indelat i 12 distrikt och vi tillhör distrikt 5, som sträcker sig från Örebro till Åmål. Vi kommer att hålla mötes-förhandlingar under större delen av dagen. Mötet avslutas med middag. Allt anordnas på Hotell SelmaSpa och vi står som arrangörer.

Vi har valt att även anordna distriktsmötet i år för att det ska vara ett genrep inför Riksmötet. Både för vår skull och för hotellet, det skapar känsla och förståelse. Vad fungerade och vad fungerade mindre bra?  Nu under helgen kommer det att komma ca 100 personer- i maj upp emot 1 000 personer. Då måste allt fungera. Då finns det inget utrymme för något annat än Succé!

Sunnetjejerna är redo för att ta hand om distriktet och köra förhandlingar och genrep inför Riksmötet. Bilden är från i somras då vi var nere i Landskrona och deltog i 2014 års riksmöte och promotade vårt riksmöte.
Alla butiker i Sunne centrum får möjlighet att synas för Riksmötesbesökarna i maj och eftermiddagen fyllde jag och Åsa Olsson med att besöka några av dessa butiker i Sunne centrum.
Vi har även planer på evenemang för Sunneborna under Riksmötesdagarna.  Det är viktigt att LC & RT evenemang blir bra även för Sunneborna.

Därefter betar jag av listan av personer jag behöver ringa och besvarar dagens mail. Många av våra medlemmar har funderingar och behöver guidning och hjälp. 

Jag hinner även med att ha ett avstämningsmöte med hotellet. Allt är så gott som klart inför helgens distriktsmöte i Sunne. Jag gör klart med bordsplaceringen som har Hollywoodtema. Det blir 100 filmstjärnor som ska paras ihop!
Ägnar också en stund åt att förbereda söndagens möte som jag och Daniel ska ha med vår Riksordförande Therese Sjögren. Hon kommer ner från Sundsvall för att vara med på vårt distriktsmöte och för att stämma av inför Riksmötet. 

Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag var väldigt sliten och trött efter denna dag. Lite sömn, alldeles för många koppar kaffe och många beslut, tar kraft. 
Efter ett snabbt stopp och inhandlande av mat - tacos –lagar vi mat tillsammans. Jag vill gärna att barnen är med och de hjälper gärna till. Efter att vi har ätit så bygger jag och Hugo lego en stund, medan Henrik och Ludvig lägger pussel, vi hinner även med lite fredagsmys innan det är dags för godnattsaga och sängen för Hugo och Ludvig. 

Känner att jag behöver få tillbaka min energi och rensa huvudet. Den får jag inte i soffan, utan genom träning. Så jag tar på mig löparkläderna och startar upp Spotify.  Är egentligen inte någon löpartjej men har på senare år upptäckt fördelarna med löpning när man är småbarnsförälder och inte alltid har möjlighet att åka iväg på ett pass eller gym. Tillbaka efter min runda är jag som ny igen :) återstartad och redo för en morgondag och helg med väntande Distriktsmöte  // Pia 

Bilden är från när jag är i Skåne och promotar RIKSMÖTET i Sunne. 


torsdag 5 mars 2015

Möte med min partner in Crime

Daniel Kristensen, från vår broderklubb Round Table i Arvika, är min partner in Crime som medarrangör till Riksmötet i Sunne, sista helgen i maj och Hotel SelmaSpa blir utgångspunkten för vårt event.

Jag och Daniel har titlarna Generalska och General när det kommer till arrangerandet av våra organisationers årsmöte- Riksmötet. Det är vi som driver det tillsammans med våra klubb-systrar och -bröder.

Under snart två års tid har vi förberett detta arrangemang. 
Jag är lite glad att jag inte räknat hur många timmar vi lagt ner. Men vore det inte så kul och så givande skulle man inte orka.
Jag och Daniel hörs i stort sett varje dag och ibland väldigt många gånger per dag.  Det är mycket som ska fungera och ordnas. Allt från att fixa taxi i Sunne, vad ska vi äta och vem sköter invigning till vad ska vi ha för konferenslokal och sovplatser, när ett av huvudhotellen lägger ner.

Alla vi som jobbar med det här gör det helt ideellt på vår fritid.

Pia tillsammans med Daniel under 2014 års Riksmöte som hölls i Landskrona.
Varje riksmöte har ett tema.
Landskrona klubbarna hade valt Kungligt tema, därför våra Askungekläder.  
Just nu jobbar vi med att förbereda och finslipa alla detaljer tillsammans med SelmaSpa VD Anders Pertun och Emma Chytraeus vår kontakt och länk på hotellet, så att den 28-31 maj ska bli helt magiskt bra. 

Anders Pertun är själv en ”gammal” medlem av Round Table och känner väl till våra båda organisationer, vilket har varit guld värt under hela processen. Han har alltid ställt upp och trots de motgångar vi mött har vi haft en rak och bra kommunikation. 
Vi är alla tre lösningsorienterade, vilket underlättar och är en förutsättning för att arrangemang av den här storleken ska kunna genomföras. 
Möter vi inte bra personer, företagare, kommun och näringsliv är det inte möjligt att få till ett lyckat genomförande. /Pia