fredag 29 maj 2015

Ungdomsledarmöte med inspiration från fotbollens elitvärld

Sunnealliansen, ett mixat fotbollslag uppstår och blir till ett integrationsprojekt mellan IFK Sunne och Sunne kommun, enheten för ensamkommande barn.
I mitten av maj fick vi klart att Tommy Söderberg kunde komma och hjälpa oss att börja ta fram en utbildningsplan för vår ungdomsverksamhet i IFK Sunne. Jag tyckte det kunde vara en intressant möjlighet för våra duktiga ledare att få tillfälle att höra och prata med ett så ”stort” namn inom svensk fotboll. Vi mötte Tommy på Kolsvik. Uppslutningen blev bra, 16 stycken kom. Under två timmar hörde vi på Tommys idéer och jobbade själva i grupper med vår utbildningsplan.

Det blev många intressanta diskussioner och lärande att höra Tommy berätta om olika historier från fotbollens elitvärld, men också hur han brinner för det lilla enkla inom idrotten.

Vi fick ihop en början på vår utbildningsplan och jag tror alla tyckte att det var en givande förmiddag där alla fick med sig någonting bra att ta med sig till sina träningar. Förmiddagen avslutades med en god smörgåstårta.

På eftermiddagen samma dag var det A-lagsmatch mot Villastaden på Kolsvik och jag fick den stora äran att sälja matchlotter på Kolsvik. Det kom cirka 500 personer på matchen, riktigt bra uppslutning, men matchen blev ”bara” oavgjord och slutade 1-1. Kul att våra juniorer och killarna på Parkvillan och Gylleby ställde upp och kom allihop… och några till.

onsdag 27 maj 2015

Sunnealliansen, ett integrationsprojekt om fotboll

Vi började träningsmatchandet mot Sommaro. Våra killar gjorde en kanonmatch och vi vann med 1-0! Vi spelade riktigt fin fotboll med mycket rörelse och passningar inom laget.Sen spelade vi två matcher mot Fryksdalsalliansen från Torsby.
Första matchen gjorde vi inte bra, killarna kom för sent och var stimmiga. Jag och Peter hade heller ingen ordning på någonting. Vi glömde spelarförteckning till domare och kom i väg sent från samlingen på Kolsviks fotbollsplan, då vi inte visste vilka som åkte direkt till Torsby. Det gick som det gick i matchen. Vi spelade uselt och fick storstryk med 5-1.

Returmötet möt Torsby på hemmaplan var betydligt bättre och slutade 2-2. Alla kämpade och vi fick igång ett bättre passningsspel och rörelse i laget. 
Vi spelade vårt spel så som vi vill spela. Eftersom våra killar är väldigt duktiga tekniskt så ska vi spela snabb rörlig fotboll på backen och minimera långbollar.


Förbättringsarbete/Möte med Tommy Söderberg
Nu ville vi utveckla och förbättra våra spelare och göra lite mer för våra Sunnekillar och killarna från andra delar av världen, som inte spelar någon annan klubb och bara har en träning i veckan. Jag och Peter träffade Tommy Söderberg vår före detta svenska förbundskapten i fotboll. Vi ville att han skulle hjälpa oss att påbörja en utbildningsplan för våra ungdomsledare i IFK Sunne. Tommy kom med lite inspiration och lite tips och idéer som vi tog till oss.

Möte med kommunen
Nu fick vi lite mer på fötterna och kontaktade Felix Egegren på Sunne kommun som har hand om de ungdomarna på Parkvillan, ensamkommande flyktingbarn, som vi har med i Sunnealliansen.

Felix blev intresserad när vi berättade om våra planer att få till en till träning till i veckan i samarbete med kommunen och att göra detta som ett integrationsprojekt under en period i sommar. Hur, när och spelregler kring detta var nu i sin linda och vi kom överens om att vi skulle gå hem och fundera lite mer och ta ett nytt möte i slutet av maj.

Där är vi nu och fortsättningen kommer att handla lite mer om detta och om våra matcher och träningar.

För Sunnealliansen/Kenneth Holm

måndag 25 maj 2015

Fotboll förenar, Sunnealliansen ett mixat fotbollslag

I planeringen för säsongens matchspel för IFK Sunne visar det sig att vi inte har nog många ungdomar för ett eget juniorlag. Det beror på att många som är födda -96 - -99 har valt att börja träna med olika seniorlag istället.

Den här ”upptäckten” skulle vi naturligtvis ha gjort redan i höstas, så det blev viktigt att vi nu gav klara besked till ungdomarna att vi skulle ha ett juniorlag i IFK Sunnes regi och det blev bråttom att skaffa fram tränare och tider för att få ihop alltsammans.

Spelarinventering
Vi skickade ut en fråga på Facebook och det visade sig att det fanns mellan 30-40 ungdomar som ville spela fotboll med oss i Sunne. 

Sen kom nästa nöt att knäcka nämligen vem som skulle träna och vara lagledare för detta lag med så många olika intressen inblandade. För att snabbt få igång alltsammans löste vi det med att jag (Kenneth Holm) och min medhjälpare Peter Johnsson ställde upp som tränare. Peter sa att om du är med är jag med. 
Av bara farten tog vi med Andrea Holm som kan det där med träning. 
Både Peter och jag har gamla kunskaper som vi kan gräva fram, men Andrea som har tränat Sunnes -00 lag i två år har färskare kunskaper, så hon hade inget annat val än att lyssna på sin pappa och vara med. Jag tror nog hon tyckte, precis som jag, att det var en kul utmaning att ro projektet i land.

Vi tog kontakt med de andra inblandade klubbarna Västra Ämtervik, Rottneros och Gettjärn och träffade deras tränare för att lägga upp lite spelregler mellan klubbarna innan vi drog igång träningen.

Första Träningen blev kaos
Till träningen kom ungefär 20-25 vanliga Sunnekillar, 8-10 ensamkommande flyktingbarn från ”Parkvillan” samt några asyl sökanden från boendet på ”Gylleby”. 
Det var svårt att kommunicera, fotbollskunskaperna varierade väldigt och det saknades utrustning. Hur skulle vi få ihop det här till ett fungerande lag?

Hur tar man hand om alla med kvalitet när det finns många olika bakgrunder hos spelarna?
Det är inte bara problem med språket, det finns också ett stort glapp i fotbollskunskaperna från den som har tränat med IFK Sunnes A - Lag ner till den som till exempel kommer från Eritrea eller Syrien och kanske aldrig spelat fotboll organiserat i någon klubb med ledare och bestämda tider förut. 
Men det som förenade var att alla tycker att detta är det bästa som finns. Man riktigt ser på dem hur roligt de tycker det är att spela fotboll och jag tror att det hjälper dem att de kan tänka på något annat än det som troligtvis tynger dem för det mesta.

Efter första träningen utvärderade vi vår egen insats och reflekterade över de synpunkter och reaktioner som kommit fram. Bland annat hur vi hade delat upp dem i de olika lagen när vi spelade tvåmål.

Så höll träningarna på under några veckor. 
Det var olika förutsättningar för varje träning för alla, både spelare och ledare, beroende på vilka och hur många som kom på träningarna.

När man håller på med sådant här med så många olika människor och kulturer inblandade dyker det hela tiden upp nya saker som man inte tänkt på, till exempel att man måste ha benskydd, kläder, riktiga skor och dylikt. Det löste vi genom att fråga våra ”Sunnekillar” om de hade något liggande hemma och lyckades få ihop bra grejor som vi kunde dela ut till de som behövde i gruppen.

Sunnealliansen/Kenneth Holm
Sunnealliansen, ett mixat Fotbollslag och integrationsprojekt mellan IFK Sunne och Sunne Kommun, enheten för ensamkommande barn. fredag 22 maj 2015

Vårrus och nytt aktivitetshus i Mallbacken

Hej
Här kommer vårt sista inlägg för denna gång.

Ikväll sprang Fanny in våren på Vårruset, en härlig tillställning med trevligt väder. Trots tidigare förkylning som fortfarande fanns kvar i kroppen så gick det bra!

När Fanny var nere och sprang Vårruset i Karlstad så var Johan på ett möte uppe i Mallbacken för att höra och se hur bygden kan ha användning för det nya aktivitetshuset som Mallbackens IF byggt med finansiering från Allmänna arvsfonden. Det är jättefina nya lokaler vid fotbollsplanen.

Sen följde vi med spänning Måns deltagande i Eurovision och ser nu framemot morgondagens tävling.

Trevlig helg alla läsare!
/Fanny och Johan

P.S Nu när det är vår så får man va extra noga när man planerar avverkningen. Idag så lyckades jag hitta ett tjäderbo som jag lämnade/ Johan


tisdag 19 maj 2015

Husprojekt och födelsedag

Helgen har varit full av aktiviteter här hemma. 
Som vi skrev sist så höll vi på att lägga golv och bygga spaljé. Dessa projekt är nu klara har även hunnit med att ha kalas för Johan som fyller 30 år idag tisdag. 
Nu när golvet är lagt var det daga att städa upp och rätta till utanför logen, vilket passade bra en regnig söndag.


fredag 15 maj 2015

Livet på landet är underbart


En idyllisk dag med sol och fint väder.
Livet på landet är underbart!
Har haft turen att vara ledig från jobbet och få var hemma å pyssla.

Spaljén till uteplatsen börjar bli klar, bara att plantera kaprifol och vindruvsplantor.
Golvet på logen är klart. Bilder kommer till veckan.

/Fanny och Johan
onsdag 13 maj 2015

Fanny och Johan slår ner bopålarna i Östanbjörke

Vi är ett nygift par i 30-årsåldern som har köpt en gård i härliga Östanbjörke strax utanför Sunne. Vi fyller vår lediga tid med att snickra och renovera såväl huset som uthusen.Johan driver ett skog och gräv-entreprenad med två anställda med arbetsområdet i skogarna runt Sunne. Fanny jobbar som repro-operatör på Miller Graphics i Sunne.

Frukost på en stubbe
Efter en jättefin soluppgång blev det att stänga av skogsmaskinen och äta frukost på en stubbe. Med ett tjäderpar som spelade lite längre bort så njöt jag av en kopp kaffe och doften av nyhuggen skog.

Efter en dag på jobbet är det skönt få komma hem och pyssla med diverse projekt, just nu är det att lägga golv på logen så att vi kan ha härliga sommarfester.

Våra innekatter gillar även att få vara med oss ute när vi grejar. De håller sig alltid i närheten.

/Fanny och Johan

fredag 8 maj 2015

Välkommen att möta oss någonstans i Sunne!

Under två veckor har vi fått berätta om vår lilla förening Djurskyddet Sunne. Naturligtvis hoppas vi - som alla andra som skriver här – att många Sunnebor och sympatisörer läser inläggen!

Idag är det slut för vår del. Då återstår bara att bjuda in er till alla evenemang som vi deltar i.
Först ut är idag, den 8 maj, Mârten i Sunne centrum där vi har information, insamlingsbössa och loppisgrejor. Vi har fått gåvor som vi vill sälja till riktigt låga priser. Intäkterna går till våra jourhem och vår verksamhet överhuvudtaget.

Tack att ni läste om oss! Vi ses förhoppningsvis snart!
För Djurskyddet Sunne /Helga

Och till sist lite bilder på hur det kan se ut när vi är ute och visar upp vår verksamhet: 

På vårmarknaden,på barnkulturdagenoch Adventsloppisen.Och barnen som kommer och tittar på djuren är förstås vår älsklingspublik!

torsdag 7 maj 2015

Miste sin matte - 14 katter fick nytt hem


Hon blev inlagd på Torsby lasarett och dog efter några dagar utan att ha varit sjuk förut. Hon var 80 år gammal. Två systerdöttrar fanns långt borta, ingen annan släkting. Grannfrun visste om de fyra katterna som tanten ägde, hon hade själv ombesörjt deras kastrering tidigare.
Chocken var stor när hon kom med kattmat, vatten och kattsand till tantens lilla stuga: 14 katter, långhåriga, korthåriga, stora hannar, små honor, svarta, vita, keliga, skygga, låg på den slitna soffan, satt bakom gardinen på fönsterbrädan, alla väntade på matte.
Monica bestämde sig: hon skulle hitta nya hem till alla 14! Ingen skulle avlivas! Aldrig skall friska djur avlivas för att livsvillkoren förändras!
Det tog henne 6 veckor att ringa runt, fråga och be och sedan köra milsvid med fyra katter åt gången i snö och regn till olika överbelagda katthem inom och även utanför Värmland och överlämna dem. Under tiden värmde hon upp och städade stugan, satte på radion och matade katterna.
Monica ringde också Sunnes Djurskyddstelefon. Vår lilla förening har inte möjlighet att direkt ta emot hemlösa djur. Vi kan bara ge råd och hjälp.
Det gjorde vi när Djurhemmet i Karlstad var berett att ta emot de resterande rätt så skygga katterna. Då åkte två djurskyddare från Sunne och hjälpte till att fånga in dem. Efter en hel timme hade fem energiska tjejer lyckats med att sätta katterna i var sin transportbur!
Den sista lilla honan Vilma fick ett permanent hem hos självaste ordförande av Djurskyddet Sunne. Det som återstod var ett omfattande veterinärbesök för alla 14 räddade djur.
Monica och grannens 14 katter bor i Stöllet. Stöllet ligger i Torsby kommun. Torsby kommun har tyvärr inget eget Djurskydd. Stöllet-katterna fick alltså fördelas utanför den egna kommunen.... 

För djurskyddet i Sunne/ Helga Zimmermann


onsdag 6 maj 2015

Berättelse från ett jourhem

Hur det kan vara att vara jourhem.

När jag kliver in genom dörren hemma möts jag alltid av en glad katt.
Antingen är hon nyvaken och kommer sakta fram och blinkar åt mig, eller så är hon mitt i buset och då gäller det att lyfta på fötterna, trasmattorna lever nämligen ett hårt liv hemma hos mig och är alltid ihopskrynklade...

Men så var det inte i början.

Det var en rädd liten katt som kom till mig för några månader sedan. 
Hon gömde sig direkt bakom badkaret och fräste så fort jag kom nära. Men med ett stort tålamod och många små samtal med en katt som knappt syntes utan bara hördes, började framstegen komma. Efter en vecka kom jag så nära att hon kände lukten av godiset jag hade i handen, och då tog nyfikenheten över. Det gick att börja klappa lite försiktigt. 

Lyckan är svår att beskriva och skillnaden på katten från då till nu är enorm.

För Djurskyddet i Sunne/Elijas


tisdag 5 maj 2015

Ett telefonsamtal kommer in

Det ringer en dam som sedan länge har bevittnat grymheter mot hundar. Hon är helt förtvivlad och lider med hundarna som far illa. Hundarna har tydligen gjort det länge..  
Vad kan man göra som medmänniska?

Man vågar oftast inte ingripa själv, kanske på grund av missbruk eller hotfulla personer, men hur länge orkar man se lidandet? Oftast ringer man först Djurskyddet i Sunne för att ha någon att prata med. Vi kan inte mer än hänvisa till Länsstyrelsen och Polisen, men man orkar ju inte släppa tankarna som ständigt finns i huvudet. 
Får hundarna hjälp eller... 
Att sparka och slå djur är inte tillåtet, men sker ständigt enligt alla telefonsamtal som Djurskyddet får.

Sommarkatten är en katt som far illa, den klarar sig inte på egen hand. 
Katten har inte lärt sig att jaga sin egen mat utan väntar på att matte eller husse ska släppa in den, men ingen kommer för att öppna… 
Den har blivit lämnad kvar när man har åkt hem efter semestern.

Tur att det finns människor som ställer upp med sina hem till dessa hemlösa katter och hundar som man tröttnat på, utan dem kan inte vi hjälpa många.

Många gånger känns saker och ting övermäktiga ,men man är tvungen att kämpa på för djurens skull. När man lyckats placera om hundar och katter och de får den kärlek och omvårdnad som de så väl behöver, då är lyckan fullständig. 
Ta väl hand om era fyrbenta vänner det är de värda.

Djurskyddet i Sunne


måndag 4 maj 2015

Några tankar från ett jourhem

Jag hade ingen aning om vad jourhem var för något, men jag tyckte att det fattades mig en katt. Och mina två tjejer (hundar) tyckte också att det fanns plats för en katt i våran etta. 

För att hjälpa djur det vill man ju alltid, det finns alltför många djur som har det väldigt svårt på grund av människan. 

Så kom då "min" första lilla katt, en liten skrämd tjej på ett antal månader. Vi tyckte att hon var det sötaste vi sett! 
Men hon hade en annan åsikt... Hon tyckte att vi var det allra hemskaste hon sett! Men mina hundar lät sig inte skrämmas av en sådan liten bedårande varelse. Fastän hon använde "fula ord" ibland... 
Till slut så tyckte hon inte att jag var så himla ful heller så vi blev en ny liten familj. 

Det är så härligt att se alla de små, små framstegen som de små liven tar till att börja lita på oss. Lita på människan och bli buskompis med hundarna. 
Alla har de olika personligheter och det är så berikande att få följa de små kattliven till ett bättre liv. Att få och kunna hjälpa dem till ett nytt liv i en familj för resten av deras dagar. 

Det är stort! 
Jag hoppas att ni är fler där ute som kan tänka er att vara jourhem och hjälpa fler katter till ett anständigt liv.

För Djurskyddet i Sunne/Elisabeth