tisdag 29 september 2015

Nils Ahlqvist presenterar sig

Nils Ahlqvist
Hej, ärade läsare!
Mitt namn är Nils Ahlqvist, en ung man från Östra Emtervik som idag har fått äran att överta stafettpinnen för Sunnebloggen, och ämnar behålla greppet om nämnda pinne i cirka två veckor.

Min ursprungstanke var att fylla detta jungfruinlägg med bakgrundsinformation om mig själv, men jag insåg snart att en sådan torr faktaruta skulle försämra bloggens allmänna läsvärde på ett ganska radikalt sätt. Min persona får ligga mellan mellan raderna i blogginläggen.

Så länge jag är kapten på detta bloggskepp ska vi istället kryssa mellan olika ämnen och områden som under stundom fångar min uppmärksamhet, och förhoppningsvis är åtminstone något ämne av intresse även för dig som läsare.

Då jag är särskilt förtjust i historiska perspektiv på tillvaron, blir sannolikt "dåtid - nutid - framtid" ett återkommande tema i bloggen.

Detta korta inlägg bör räcka som introduktion, ett nytt och matigare inlägg postas om ett par dagar.

På återseende! Ta hand om dig tills dess.
Vänliga hälsningar
Nisse

fredag 18 september 2015

Vardagslivet för en 14-åring i Sunne

Hej!
Då var det dags för sista blogginlägget och idag hade jag tänkt att berätta lite om min vardag och även hur det är att vara ungdom i Sunne.

Jag går på Fryxellska skolan i årskurs 8. Det är ganska mycket i skolan just nu så man blir lätt trött om dagarna då man kommer hem. Som ni vet så tränar jag karate, men eftersom det bara är två gånger i veckan så har jag inte så mycket att göra när jag kommer hem efter skolan om jag inte har någon läxa, men det kan också vara väldigt skönt att bara ta det lugnt.

Jag gillar att läsa böcker och har nyss köpt 11 st nya böcker i en serie jag följer och tycker väldigt mycket om. På vardagskvällarna brukar jag se på någon film tillsammans med min familj eller så ser vi på något bra tv-program som vi följer och kanske äter kvällsmat tillsammans efter vi tränat, då alla i min familj är väldigt aktiva inom träning.

På helgerna brukar jag oftast ta det lugnt, umgås med min familj och mina vänner eller så, då jag tycker det är skönt att ta det lugnt när man väl kan eftersom jag annars går i skolan.

I Sunne finns det många aktiviteter på fritiden som till exempel ishockey, fotboll, innebandy, dans, ridskola med mera. På Sunne kulturskola finns det gott om aktiviteter! Det finns olika dansstilar som balett och jazz, även olika instrument och sång. Det finns också en del klädaffärer i Sunne som till exempel Lindex och Garderob där jag brukar gå och handla kläder tillsammans med mina vänner.

Det här var lite om mig och de aktiviteter som finns för oss ungdomar i Sunne, nu tackar jag för mig och den här veckans bloggning.

Ha det bra, kramar Wilma!


onsdag 16 september 2015

Träning med landslaget och roliga resor

Wilma med några av sina karatemedaljer.




















Hej igen!
Idag tänkte jag berätta lite om ett karateläger i Kreta som jag var på förra året, och även berätta lite om när jag tränade med landslaget.

Träningslägret på Kreta var verkligen superkul och oförglömligt. Jag åkte dit tillsammans med många andra ifrån bland annat Karlstad och Göteborg. Lägret var i en vecka och tiden gick väldigt snabbt.

Vi hade 2 pass varje dag (ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen) och vi fick även prova på ett yogapass och ett jujutsupass!

Vi tog ledigt ifrån träningen en av dom sista dagarna då vi tog en busstur ut till Elafonissi som är känt för sin rosa sand. På kvällarna åt vi mat tillsammans allihopa i en mysig liten restaurang nedanför hotellet där det serverades god grekisk mat! Jag hoppas verkligen på att vi åker tillbaka dit nästa år!

När jag tränade med landslaget så var vi i Karlstad i en stor arena, det var väldigt många människor och man fick lära sig mycket nytt! En av mina Senseier (tränare) är även förbundskapten i landslaget i Kumite. Det var många olika länder där som till exempel Norge, Estland, Lettland och många fler.

Vi har varit iväg på en del tävlingar, men tyvärr är de flesta ofta i Stockholm och längre bort så det är svårt att hinna med. I våras var vi iväg på en distriktscup i Örebro där jag tog hem 2 silvermedaljer, en i kata och en i kumite. Det är en tävling i Karlstad i oktober varje år, men där tävlar de bästa i Sverige så det är svårt att ha en chans. Det är ändå en bra erfarenhet att prova.

Jag älskar att resa och var nyligen på Mallorca med  min kompis och hennes familj! Vi provade på Parasailing som var jättekul. Då åker man med fallskärm efter en båt i cirka 10 minuter!
Jag har även varit i New York dit jag vill tillbaka och vara utbytesstudent i ett år! Det var väldigt häftigt att gå omkring där och vi gick även upp i Empire State Building! En dag gick vi förbi World Trade Center där flygplanen kraschade den 11 september 2001. De hade byggt upp ett monument utav flygplansdelar i närheten av tornen.

Här kommer det lite bilder på när jag var på karatelägret på Kreta, i New York och avslutningsvis en bild på mig och mina syskon på Mallorca!                                                                                        

Ha en  bra dag.
Kram Wilma :)

På karateläger




Till New York vill jag igen...


Träning med landslaget i Karlstad

Jag och mina syskon på Mallorca


måndag 14 september 2015

Wilma Kyrk, 14, graderad till svart bälte i karate




















Hej!
Jag som kommer att blogga denna vecka heter Wilma Kyrk, är 14 år gammal och är uppväxt här i Sunne.

Mitt stora intresse är karate, men har även dansat jazzdans många år men bestämde mig för att sluta i år då jag kände att jag ville satsa mer på karaten. Jag började träna karate vid 8 års ålder och har hållit på sedan dess.

Karate handlar framförallt om självförsvar, styrka, smidighet och balans. Karate är ursprungligen grundat i Japan, men har spridit sig runt om i världen och är något som väldigt många människor håller på med. Karaten innehåller en del olika stilar, och just vår stil heter Inoue-Ha. Grundaren till denna stil hette Soke Yoshimi Inoue som tyvärr avled 1:a maj i år.

Det finns 7 olika bälten inom karate som man stegvis uppgraderar. Varje gång man får ett nytt bälte, d.v.s. att man klarat av en högre nivå, så kallas det att man graderar sig. Varje gradering går ut på att man utför en kata (ett rörelsemönster) för det bälte man har, som sedan ska godkännas av tränaren för att man ska få sitt nya bälte. Man avslutar varje gradering med kumite (fight) som tränaren bedömer.

De bälten som finns, från lägsta till högsta nivå, är vitt, orange, blått, lila, grönt, brunt och svart. Det gröna och bruna bältet kräver tre graderingar medan de lägre bältena endast kräver en. Det svarta bältet får man efter alla dessa graderingar, men sedan finns det ännu några steg inom det svarta bältet som kallas ”dan”.




















Jag har klarat av första dan, men vet att det finns fler. Den 21 december 2014 graderades jag till svart bälte tillsammans med en grupp andra.

Detta är lite om karaten, mig och det jag sysslar med. Hoppas ni fått en inblick i detta och så ses vi i nästa inlägg då jag kommer skriva om lite andra spännande saker. :-) Kram!

/Wilma


fredag 11 september 2015

Förökning av hallon, vinbär, krusbär, bärtry och vallört med sticklingar och rotbitar

Sticklingar av bärtry
Det är fredag idag och man känner att takten förändras, trots att gårdssysslorna rullar på utan hänsyn till veckodagar, är atmosfären mer ledig. 
Ett av veckans pågående projekt som idag kan avslutats har varit förökning av vedartade växter och rotbitar. Det har förberetts en jordblandning bestående av sand från ett lokalt sandtag, torv från vårt skifte i mossen, riktigt potent 18-dagars kompost och matjord för att sätta sticklingar och rotbitar i. 

Naomi fyller hinkar med vår speciella 18-dagars kompost

Det är ett angenämt och socialt arbete att sitta tillsammans och fylla plantplugg för rotbitar eller samla sticklingar och sätta i de upphöjda bäddarna i plantskolan
Här ska det förökas hallon, vinbär av olika slag, krusbär, bärtry och vallört. 

Louisa och Katrine sätter ned krusbärssticklingar
Vallört är en mycket användbar växt som passar bra i våra frukt och bärodlingar. Den är en starkväxande perenn med djup pålrot som effektivt tar upp näringsämnen och mineraler från ett djup som många andra växter inte når. 
Det innebär att att den lagrar i sina gröna växtdelar höga koncentrationer av de viktigaste gödselämnena kväve, fosfor och kalium tillsammans med ett flertal spårämnen bland annat kisel och magnesium. 
Bitar av vallörtsrot jordsätts i djup plantplugg
Blad av vallört är mycket användbara för marktäckning runt trädgårdsväxter, i kompostblandning, jordblandningar, gödselvatten mm. I våra trädplanteringar konkurrerar den effektivt undan gräset vilket är precis vad vi önskar då gräs hämmar träd/buskar genom att rötterna tar upp näring från samma ytliga jordskikt. 
Vallört kan också användas i måttliga mängden som djurfoder och är en gammal medicinalväxt traditionellt använts för sina sårläkande och inflammationshämmande egenskaper.

Niklas i början på sommaren
när vi satte upp våra mongoliska yurtor
Idag finns det också anledningar att fira, för idag är en av våra kära volontärers, Niklas, födelsedag. 
Niklas kom förra året på kurs och kom tillbaka i år för att jobba som volontär sedan april. 
När man tänker tillbaka på allt som hänt sedan början på säsongen och den oerhörda hjälpen han bidragit med blir man alldeles rörd. 
Niklas föräldrar är på besök från Tyskland och till kvällen blir det pizzakväll efter Niklas önskan. 

Ute i trädgården får var och en kavla ut och garnera sin egen pizza som sedan bakas i gårdens veduppvärmda lerugn. 

Liksom andra kvällar kommer bastun att stå varm för den som behöver avslappnande värme i utarbetade kroppar eller bara en enkel tvätt med hink och skopa.

Vår pizza/bröd ugn byggd uteslutande med material från platsen!

Idag skiner solen och luften är härligt krispig. Efter två torgdagar med leveransen och mycket mail och telefonkontakt är det tid för att sakta ned lite. När jag har tid över spenderar jag gärna tid med djuren, mjölka och eller bara sitta med korna är bland det skönaste jag vet. 
Behöver jag komma bort från allt ståhej smiter jag över till grannarna som råkar vara de varmaste och hjärtligaste människor jag träffat. Att ha en öppen inbjudan till infödingarnas kaffebord har betytt oerhört mycket för mig. I samtal över Ulla-Britts underbara kakor har viktiga kontakter och många goda råd förmedlats. 

Jag och Miso
Men min trognaste vän är trots allt border-collien Miso och en promenad i skogen tillsammans slår det mesta. Snart 1 år gammal är denna söta varelse, vallhund är hon men mest vallar hon ankor, broilerkycklingar och höns och det händer faktiskt att hon är riktigt hjälpsam som häromdan när hon vallade in en höna som kommit bort på utsidan av vårt rovdjursstängsel ut mot skogen till. Än så länge tycker Miso att får är läskiga men matte tror att det kan gå över! 

Jag tackar för utrymmet att blogga här och lämnar över staffetpinnen, ser fram emot att läsa om fler spännande aktiviteter i kommunen!
/Yohanna Amselem, Ridgedale Permaculture

torsdag 10 september 2015

En morgon på Ridgedale

Det är morgon, klockan är 6.30. 
Kursdeltagare och volontärer är på benen, stövlar på. 
Morgonsolen genom dimman skiner likt en huldra. Mobila stängsel med lätta plaststolpar som spettas ned i backen, en solpanel hör till varje stängsel, riktas mot solen och knäpps på. 

Solen likt en huldra i morgondiset

Får väntar förväntansfulla. 
Staketet lyfts och fåren strömmar över i den nya hagen och kastar sig över det gröna gräset. Vattenkar, hemmasnickrade lätta vindskydd, saltsten och mineralbalja följer efter.

Fjällkorna Vajla och Klöver-Maya
Korna vandrar längs fägatan in i ladugården för mjölkning i väntan på sin nya hage. 
Jake, före detta kursdeltagare som blev kvar som volontär har nu blivit mjölkkarl och mjölkar Klöver-Maya för hand. Efter mjölkningen är korna pigga på att komma ut till nytt bete

Samtidigt hör vi terränghjulingen, Rhinon, brumma borta vid äggmobilen. Var och varannan dag är det Rhinons uppgift att flytta hela hönshuset. Hönsen balanserar där inne på sina sittpinnar under den skumpiga färden. 

Flyttbara hägn med broilerkycklingar,
flyttas två gånger om dagen

Väl framme på plats är det elektriskt hönsnät som sätts upp med lätta plaststolpar, solpanel riktas och sätts på. Fodervagnen rullas efter. Rutinerade raska händer, koordinerat gruppsamarbete mellan volontärer och kursdeltagare. Den nya hagen är på plats, porten fälls ned och ivriga hönor rusar ut för att undersöka den nya terrängen. 

Värphönsen i sin tillfälliga hage,
hönsreden finns i äggmobilen när det blir dags att lägga ägg!

Nu ringer matklockan, 8.00 det är frukostdags.
Framme vid matsalen i det stora mongoliska tältet möts alla upp. 
Sist kommer gänget som flyttade broilerkycklingarnas fyra hägn, det var också idag som alla kycklingarna skulle vägas inför nästkommande slakt. Det var över 130 kycklingar och det tog lite tid.

Broilerkyckling vägs,
ännu är den för liten för att gå till slakt
Mellan 6.30-8.00, innan frukost sköts morgonrutinerna. 
Vi tillämpar planerad betesrotation, det gäller alla djurslag. Ordningen och takten i vilken betet roteras bestäms i enlighet med ett flertal aspekter: 

  1. För att öka/upprätthålla gräsmarkernas produktivitet ser vi till att vartenda grässtrå hinner återhämta sig efter avbetning innan det betas av igen.
    Om de får välja kommer betesdjur alltid att föredra ett spätt grässtrå före ett lite äldre och träigare, i förlängningen innebär det att gräset aldrig hinner lagra in energi i roten och istället hela tiden tvingas att ta energi från rotreserverna till ny tillväxt. På det sättet blir rotsystemet ständigt utarmat och gräsväxten tunnas ut.
    Vi håller därför djuren i småhagar i 1-2 dagar beroende på gräsets tillväxttakt
     
  2. Vi flyttar djuren i i bestämd ordning; kor först, sedan fåren och sist hönsen och kycklingarna. Detta är djurslag som inte delar många parasitsjukdomar som kan gå över på varandra.
    Kor, får och höns betar, sprätter och trampar på komplementära sätt så betet blir ordentligt nedbetat och samtidigt gödslat och marken bearbetad
     
  3. Hönsen har sin givna plats sist i rotationen. Hönsens naturliga beteende är att sanera efter betesdjur genom att rensa ko/får gödslet från fluglarver och andra näringsrika parasiter samtidigt som de sprider duktigt ut gödslet över markerna.
    Vi får mindre besvärande flugor på gården, hönsen tillgodoser sig själva med 40% av sin föda genom parasitsanering och genom att äta en mångfald av gräs och örter.
    Detta ger lägre produktionskostnader, godare och mer näringsrika ägg med riktigt gula gulor och friska välmående hönor! 
/Yohanna Amselem, Ridgedale Permaculture

Gårdsöversikt, foto taget med drönare


onsdag 9 september 2015

Dagens lunch!

På Ridgedale lägger vi stort värde i att äta gott. 
Vi vill använda giftfria oförändrade livsmedel, vi utgår från oförädlade råvaror och tar vara på råvarorna i sin helhet. 
Vi är vad vi äter och vi formar vår omgivning utefter vad vi äter; bra mat håller oss friska och glada inte bara genom att påverka vår egen kropp utan även utifrån mänskligt välbefinnande i ett långsiktigt generationsöverbryggande perspektiv eftersom matproduktion har vida påverkan på miljö/politik/samhälle! 

Sensommar prakt av ringblommor och pumpa
Vad är då bra mat, kan man fråga sig!? Vi tror att ekosystemstödjande lokalt producerad och distribuerad mat verkar återuppbyggande på både miljö, hälsa och lokalekonomi! 

    Zucchini, tomat och olivpaj
I år är det Adrian och Pontus som har hand om matlagningen, båda är del av volontärsprogrammet och de ser här möjligheten att utveckla sina färdigheter i matlagning utifrån från jord till bord konceptet.
Rollen som "Farm Chef" på gården innebär att servera 3 måltider varje dag samt fika på förmiddan och eftermiddan, antalet portioner är mellan 15-35 per måltid.
 
Fänkål i trädgårdslandets
permanenta bäddar
täckta med halm
Tiderna ska passas för att arbetsflödet ska fungera på gården annars får Adrian och Pontus relativt fritt planera och utforma menyer och vi blir dagligen överraskade med nya kreationer. 
Särskilt nu i skördetid blir det det som är skördeklart som sätter möjligheterna. Det vi inte producerar själva köper vi i så stor utsträckning som möjligt från andra lokala producenter och dessutom nästan alltid ekologiskt.



Dagens lunch

Adrian preparerar en
smördegs/fänkålskreation
"Smördegs - fänkålskreation"
eget smördeg toppat med ett lager blancherad fänkål, marinerad i olivolja,vitlök, persilja, salt och svartpeppar, bakat i ung.
Ingredienser:
  • Ekologiskt smör
  • Vetemjöl från björkaholmskvarn
  • Egen odlad vitlök, fänkål och persilja
  • Ekologisk olivolja, havssalt och svartpeppar
"Zucchini/tomat/olivpaj"

pajskal fyllt med stekt zucchini, oliver, tomat och rosmarin i äggstanning.
Ingredienser:
  • Egen odlad zucchini stekt i ekologisk solrosolja
  • Tomater från eget växthus
  • Ekologiska oliver
  • Egen odlad rosmarin
  • Äggstanning av gårdens ägg och gårdens mjölk
  • Pajskal av vetemjöl från Björkaholmskvarn och ekologiskt smör
I den ena pajen har vetemjölet ersatts av ekologiskt majsmjöl och är då helt glutenfri!

Till detta serverades:en vitkålsallad med fikon och rädisbaljor och äppecidervinäger, egentillverkad färskost, rågsurdegsbröd och lite rester av gårdens kycklinggryta!  (Från gården: vitkål, rädisbaljor, färskost och kyckling!)
    Pontus till blandar
    ny Mintkambucha 
Till maten har vi drycker tillverkade av levande kulturer.
Detta är Pontus särskilda intresse och specialitet. Gemensamt är att de innehåller mjölksyrebakterier som gynnar kroppens immunförsvar och matssmältning. Just nu har vi tre typer av dessa; Kombucha, Ginger beer och Vatten kefir.

Det går till så att man håller moderkulturen levande genom att mata den med socker, mikroorganismerna i moderkulturen äter upp sockret och drycken blir syrlig.

Mintkombucha, ingefärskombucha, blåbärsvattenkefir
och moderkultur till Ginger beer; ginger bug
Man kan sedan ta en del av var och en av dessa moderkulturer och späda med vatten och valfri smaksättning efter behag, till exempel saft av bär, ingefära, citron, mynta eller andra örter. Efter en annan fermentering i sluten flaska blir drycken lite söt, syrlig och lite bubblig. Just nu har vi till exempel Ingefärskombucha, mintkombucha och blåbärsvattenkefir

Majsmjöl kan bli en framtida gröda på gården,
i år har vi provodlat ett utsäde vi fått
av Patrik Sellman i Gräsmark

tisdag 8 september 2015

Från jord till bord är målet

Oftast går livet bara på, den ena händelsen utbyter nästa I ett jämnt och högt tempo, inte mycket tid lämnas till reflektion. Men ibland lyckas jag zooma ut och funderar då över det liv jag skapat mig.
I mitt liv finns ingen avgränsning mellan jobb och fritid, jobbet består av vad jag brinner för, det jag tidigare ägnade mig åt på min fritid har blivit mitt jobb...däremot är jag sällan “ledig” utan dagarna består av en ständig ström av händelser som kräver mitt gensvar. 

Gårdsöversikt
Vi har tusentals fruktträd och bärbuskar på tillväxt, 1000m2 grönsaksodling, två fjällkor och en kalv, 7 får, 4 bikupor, 330 värphöns (280 ägg om dagen), upp till 400 slaktkycklingar, 2 påfåglar, 15 ankor, 3 katter och en hund. 
Richards dotter, snart 5 år bor med oss under perioder. 
Mitt hem är min arbetsplats och vardagen delas med kursdeltagare och volontärer från hela världen
Under sommarhalvåret är vi ofta mellan 15 - 35 personer på gården, hittills är över 30 nationaliteter representerade. 
Köket i vårt egna hem är under 6 månader av året registrerat som livmedelslokal och används som storkök för tillagning av alla måltider som serveras på gården. 
Från jord till bord är målet, men det får ta några år innan all mat kommer ut egen jord med tanke på att det innebär över 10 000 portioner mat under sommarsäsongen! 

Clara och Cecilia tar sig en pratstund med värphönorna
Människorna som vistas på gården är här utifrån olika överenskommelser, vissa är här som del i kurser som Richard håller i, andra är här för arbetspraktik i utbyte mot erfarenhet, deltagande i kurser och så vidare. 
Alla, utifrån roterande arbetsgrupper, är inblandade i den dagliga driften av det hela, skötsel av djur och marker, grönsaksodlingar, planteringar, matlagning, byggandet av nya strukturer och utvecklandet av rutiner och produkter. 
I detta myller av människor, djurarter och jord uppstår en unik plattform för lärande och personlig utveckling som också är del av företagskonceptet och produkterna vi erbjuder vid sidan om ägg och kycklingkött (får, gris, bär, frukt, nötter och annat vi kan tänkas producera i framtiden), är frukterna av den ekologiska/sociala/ekonomiska design vid tillämpar, där vi skördar möten, nätverk, idéer, erfarenheter, kunskap och många fler oavsiktliga, otänkbara men mycket användbara biprodukter som uppstår ur livsmyllret. 

Skörd av mangold, potatis, rädisbaljor, lök och persilja
Självklart har vi också stor nytta av alla händer och fötter i gårdens manuella arbete. Många som kommer till gården blir fascinerade av hur mycket vi har hunnit på bara 1 år. Men att det blivit så här är dock inte en slumpartad soppa! 
Att rikta och fokusera all den välvilliga energin som finns inneboende i livsmyllret är en fråga om organisation och tydlighet.

Hur gården såg ut i april 2014, hur gården ser ut idag
Det viktigaste av allt är att veta vad man vill; I vårt fall har vi satt en tydlig riktning; 
Vårt primära mål är att med basen i ekosystemstödjande naturbruk bygga ett ekonomiskt bärkraftigt företag
Vårt sekundära mål är att stödja andra att göra det samma genom utbildning, kommunikation och transparens.

Prioriteringsordningen är för oss given; utan ekosystem finns det ingen bärkraftig ekonomi att tala om, utan ett ekonomiskt bärkraftigt exempel finns ingen praktisk tillämpning för det vi lär ut.

Vi jobbar sedan med och lära ut helhetsdesign som grundar sig i grundläggande principerna som kan återfinnas i friska naturliga ekosystem. Den designmetodik vi använder kallas permakulturdesign. 
Permakulturdesign kan tillämpas i alla sammanhang som består av levande varelser det vill säga människor, djur, växter, mikroorganismer. 
Det kan vara ett företag eller en organisation med många anställda/medlemmar och/eller produktionssystem grundat i naturbruk/djurhållning. 
Alla dessa sammanhang är komplexa till sin natur då ekologiska/sociala och ekonomiska aspekter är oskiljaktiga och svårkontrollerade. Samtidigt genomsyras dessa sammanhang av en gemensam och lika ostyrig lust och strävan till liv och inneboende hälsa. 

Fotini och Elin förbereder för torkning av mynta, anisisop och lavendel

Jag måste erkänna att det senaste året varit mycket intensivt, men oj vad jag har lärt mig mycket! 
Och det finns så mycket att glädjas åt; att se människor utvecklas och växa på den plats vi skapat, att få producera och leverera kvalitetsägg och kyckling till nöjda kunder, att se djuren och markerna frodas, att se träd växa och föreställa sig framtidens skörd, och få vara med och odla exempel på möjligheter till att försörja sig på landsbygden genom att göra något mycket meningsfullt. 
Nu när jag vart uppfylld med tacksamhet vill jag också passa på att tacka för all stöd och positiv energi vi blivit välkomnade med sedan vi flyttade till kommunen.
/Yohanna Amselem, Ridgedale Permaculture

fredag 4 september 2015

En dag på Ridgedale

Idag har vi planterat ut 30 äkta kastanjträd. 
Dessa har vi dragit upp från speciella frön köpta av Badgersett farm i USA, och kan tänkas komma från den härdigaste kommersiella sorten äkta kastanj på marknaden. 
Det är mycket osäkert ännu hur dessa kommer att klara klimatet och det kan dröja mycket länge innan vi får någon som helst skörd. 
För att få fröna att gro har vi stratifierat dem i kylskåpet, det vill säga vi har utsatt dem för en köldperiod som efterliknar vintern och sedan planterat dem i "rot-tränare"; djupa avlånga krukor med ett hål i botten där rötterna luftbeskärs så vi undviker rotsnurr. 

Ändå tycker vi att det är viktigt att testa och bidra till växtförädlingsarbetet av nya grödor som kan spela en viktig roll i framtiden.
Kastanjen är en särskilt intressant gröda för den är dels en flerårig trädgröda och är dels hög i kolhydrater/låg i fett, en sammansättning som liknar våra vanliga sädesslag.

Ur ett hållbarhets-perspektiv är trädgrödor att föredra, till skillnad från säd går de att odla utan årlig energislukande plöjning av jorden. 
Plöjning i den omfattning den sker globalt bidrar också till enorma förluster av matjord till den grad att vi riskerar att inte ha någon matjord kvar om bara 60 år
Börjar man sen fundera på vad denna matjord representerar för alla livsformer på jorden, klimatfrågan och så vidare så....blir man inspirerad till att provodla kastanjer! 
 

I vårt experiment-nöt-fält växter nu 80 framtidsträd; det är valnöt, pekannöt, hjärtnöt.

Detta är också mycket intressant för våra kursdeltagare. Här på bilden: Fotini från Grekland, Katrine från Danmark, Louisa från Tyskland och Naomi från Canada. 




torsdag 3 september 2015

"I naturliga system infinner sig hälsa och balans"

Vi är ganska nya här i Sunne, så jag får ta och presentera mig;
Yohanna Amselem heter jag, flyttade till Sunne kommun under våren 2014 tillsammans med min partner Richard Perkins.

Yohanna Amselem och Richard Perkins driver jordbruk i Västra Ämtervik
och har kurser i permakultur design  med deltagare från alla världens hörn.















Vi kom med målet att starta ett litet jordbruksföretag; att producera det som inte längre kan tas för givet nämligen enkla sunda närproducerade råvaror, vi kom för att utforska förutsättningarna och metoderna för en småskalig produktion i samklang med jorden och omgivande ekosystem och dela med oss av våra kunskaper och ständiga läroprocesser. Vi kom inte minst för att skapa oss ett gott och rikt liv.

Vår gård ligger utanför Västra Ämtervik, en fastighet på 10 hektar. Sedan vi kom har allt gått mycket snabbt. Vi startade en omfattande kursverksamhet i det som kallas permakultur design, med deltagare från alla världens hörn redan första året. Parallellt har vi utvecklat gårdsverksamheten och under detta år lanserat våra första produkter; gräsbetesägg och gräsbeteskyckling.

Förunderliga är vägarna som leder oss till olika val i livet. Både jag och Richard har nog alltid gått vår egen väg. Frågor vi ställt oss är hur kan vi möta våra mänskliga behov och leva gott på jorden? En sak är säker, vi är beroende av vår miljö; biosfären, våra omgivande ekosystem. När vi förstör den intrikata väv av liv som så ansträngningslöst tjänar våra grundläggande behov av; rent vatten, ren luft, nedbrytning och omvandling, pollinering och hälsa och så mycket mer vi inte ens tänker på, är det som att  skjuta sig själv i foten.

Insikten om att jordbruk världen över, det vill säga människans produktion av mat, är en av de största bidragande orsakerna till den snabba förstörelsen som pågår pekar direkt mot vart vi kan finna lösningar. Som konsumenter kan vi påverka positivt genom att köpa det som produceras på ett sätt som gynnar omgivningen. Som producenter kan vi hitta nya vägar.

I permakultur design, det som vi lär ut och praktiserar, talar man om att ha naturen självt som ledstjärna. Naturen producerar ständigt, skapar biomassa genom fotosyntes och bryter ned, omvandlar, gör näring tillgänglig igen. I naturliga system infinner sig hälsa och balans. Finns det här några grundläggande principer vi kan dra nytta av?

Vi kan se att den starka väven vävs av en mångfald av relationer mellan en mångfald av inneboende arter,organismer och funktioner, när en tråd brister återstår många åter.

Vi kan se lokala kretslopp av näringsämnen, vi kan se att energin som omsätts är förnyelsebar och kommer i första hand från solen. Från det drar vi slutsatsen att det är element som ett hållbart system bör innehålla.

Jag ser fram emot att skriva fler inlägg under kommande veckan där jag kan förklara lite mer, men även få dela med mig av den rika vardagen på Ridgedale Permaculture.

Torsdagar är vår torgdag, så nu behöver jag kila!

/Yohanna