Sunne har många bra ställen att vandra på

Att vandra är trevligt, speciellt om man går tillräckligt långt så att tankarna hinner börja driva, man kommer in i ett 'meditativt läge' och kan fundera på livets väsentligheter.

Sunne har många bra ställen att vandra , allt efter läggning.
På kommunens hemsida (Uppleva > Frilufts och naturliv > Vandringsleder och naturupplevelser) finns det flera förslag.

Vill man gå längre så är förstås för många den ultimata vandringen att följa pilgrimsleden till Santiago de Compostela, ungefär 3000 km från Sunne, mer realistiskt med start i Saint Jean Pied de Port i södra Frankrike, 780 km.
I Norden har vi förstås vårt eget mål, Nidaros/Trondheim, ungefär  500 km från Sunne.

Lokalt håller vi (vi: deltagare från hembygdsföreningar, kommun, kyrka) på med en led, Fryksdalsleden, längs Frykens östra sida från Kil till Torsby och med tanke att man ska kunna fortsätta till Nidaros. Förhoppningsvis så är den skyltad och gångvänlig till i sommar.

Det är häftigt att tänka sig att denna väg har varit en led för samfärdsel och att människor färdats här i flera tusen år. Pilgrimsled har det förstås bara varit sedan Fryksdalens kristnades på 1100-talet, men handelsväg var det långt innan dess.
Ett minne av detta är alla bronsåldersrösen efter Frykens östra strand.

Efter reformationen så upphörde pilgrimsvandrandet eftersom infrastrukturen, munkboställena, efter vägen försvann. På senare år har det blivit väldigt 'inne' att pilgrimsvandra, förra året var det mer än 260 000 som gick till Santiago de Compostela.
Riktigt så många lär det väl inte bli på 'vår' led.

Nutida pilgrimsvandrare kanske inte går så mycket av religiösa som av meditativa skäl, liksom för äventyret och för att se natur, kultur och människor. Men så har det nog alltid varit.

Den som är intresserad av Fryksdalsleden kan gärna se på fryksdalsleden.se

/Torbjörn

Kommentarer

Populära inlägg