Stötta varandra till framgång!

Hej
Förbered dig på att det här inlägget blir långt, nästan mer som en dagbok. Hade tänkt jag skulle lagt det på två dagar, men då verkligheten med sjuk bebis kom igår natt så insåg jag att gårdagens inlägg fick jag skippa och istället gå och lägga mig. Jag hoppas du hänger med till slutet!

Förr tyckte jag att det var så viktigt att jag jobbade många timmar, kände mig nog viktig och bra när jag kunde säga att jag jobbat 60-70 timmarsveckor.

Idag försöker jag att vara mer fokuserad när jag jobbar och istället fylla på med annan energi några timmar om dagen. Enligt mig är det inte timmarna du gör, utan det du gör.

Kom ihåg att ta hand om er själva där ute, och ge dig själv det lilla extra.
Om inte jag gör det själv, hur ska jag få andra att försöka göra det?

Forts:
Jag spenderade en härlig tid på Vero Moda-butiken i Gallerian och fick verkligen lära mig av de bästa. Tempot var högt och lönelördag var bästa dagen att jobba. Hela butiken full med kunder och som jag sprang i rulltrappan upp å ner. Vi fyllde på frontbordet med tröjor och fem minuter senare var det tomt. Då snackar vi bra produkter i rätt tid, på rätt plats.

Jag och min chef Sandra spenderade många timmar, sena nätter, med att hänga om butiken så den skulle se fräsch ut. Att jag skulle hitta en gotlänning som älskade att jobba, käka kexchoklad och brann för att budgetar och mål skulle slås, det visste jag inte innan. Men vilket härligt team vi var!

Något jag möter på många företag är att vi tjejer gärna pratar om varandra istället för direkt till varandra. Kom ihåg att det du ger (sänder ut) är det som kommer tillbaka till dig.
Ni tjejer där ute som istället backar upp en duktig kollega, och försöker att få ut det bästa ur varandra, ni har verkligen förstått vägen till bra resultat.

Min chef Sandra var den personen som var tydligen med VAD som skulle göras. Men lyfte sina medarbetare och pratade om personalens insatser och hade aldrig behovet av att avsluta meningen med att: JAG har genomfört detta utan istället berättade om hur personalen löst uppgiften på bästa sätt. Du är en förebild Sandra och jag pratar gärna om ditt ledarskap när jag möter nya unga kvinnliga ledare.

Våga utmana varandra när det behövs, men kom ihåg att även stötta varandra till framgång!


Här är jag konferencier på
en av Bestsellers mässor för
våra kunder i samband med
Stockholm Fashion Week
Mitt nästa stopp i karriären var på Bestsellers huvudkontor i Frösundavik (tre minuters gåväg från Kronprinsessan Victorias hem). Detta fantastiska kontor precis vid vattnet.

Tänk att få jobba i Stockholms puls, men ändå blicka ut över vatten och grönområden varje dag från sitt showrum och kontor. Bestseller är ett danskägt bolag som drivs av familjen Holch Povlsen.
Ett minne jag har från ett av de första mötena med då den svenske VD:n Bo Jonsson, är när han frågade mig vad jag hade för mål med min resa på Bestseller.

Om jag ska vara ärlig så hade jag inte tänkt på något mål utan var mest glad för att de ville ha mig.
Men denna ”lantis” tänkte snabbt och förstod att ett svar på denna fråga måste jag ha.
Ja Bo, jag hoppas du förstår att du måste sitta tungt på din stol, för om fem år vill jag sitta där.

Han tittade på mig och tystnaden spred sig över rummet. Shit, kändes som timmar.
Sen bröt han ut i ett skratt. Ja du, Ulrika från Värmland, det här kommer bli en kul resa ihop.

Nu i efterhand kan man ju fundera på om det inte hade funnits TYP 100 andra bra mål jag kunde ha tänkt ut. Men, men jag har hört av de som känner mig, att jag har alltid talat först och tänkt sedan.

Tack Bosse för att du tog mig till ditt hjärta och för ditt mentorskap. Vilken inspiratör du är och fantastisk människa. Du var inte bara en chef utan också den som fanns där när vi verkligen behövde dig. Jag kommer aldrig glömma dina ”storys” om försäljaren som knackade dörr i Norrland eller det berömda uttrycket; Nu skiljer vi agnarna från betet, nej just det, vetet var det kanske.
En bild på mig utanför Haga herrgård.




















Jag har en annan anekdot som jag inte hade tänkt skriva men nu bjuder jag på den ändå, (helt otroligt att jag lyckades få det där jobbet).

Min första anhalt på Bestseller skulle vara som innesäljare (backa upp befintliga kunder över telefon samt sälja lagervaror och expresser) och assistent till säljarna på märket ONLY.
Eftersom bolaget är danskt så har man även en chef i Brande i Danmark för daglig kontakt.
Min danska var väl sådär bra i början, kan jag erkänna.

När Rasmus från DK kom för att träffa mig första gången i Sverige tillsammans med Bosse så hade vi ett möte där jag skulle berätta om mig själv och mina tankar på jobbet.

Rasmus frågade om jag var bra på att jobba i ett lag.
Jag berättade genast om att jag är en lagspelare och det är viktigt att ha goda relationer till sina kollegor. Det är så skönt att ha kollegor man kan bolla med.
Kommer ihåg att Rasmus och Bosse blev tysta för att sedan skratta högt .
Jag förstod ingenting men tänkte att jag har säkert missat något så bäst att skratta med dem (man vill ju inte verka dum) och drog på ett ”asgarv”.

Är glad att jag långt senare fick veta vad bolla står för på danska. Ett tips använd inte det svenska uttrycket i en intervju med danskar. Tydligen hade jag satt ett hyfsat intryck ändå, för jag fick inte gå på dagen.

Att vara innesäljare på ONLY kunde innebära många olika saker. Ingen dag var den andre lik. Återigen hamnade jag i ett kanonteam med några av Sveriges absolut vassaste säljare.
Ena dagen fick man hänga med säljaren Gunilla Huhle ut till våra butiker för att göra om jeansbord på plats. Hon berättade tidigt för mig vikten av att vara nära och ha goda relationer med mina kunder.
Säljet händer inte på kontoret, säljet händer här ute på plats varje dag.

Bästa sättet för att veta vad som vi ska sälja in till butik är att veta vad som ”går” ut från butik.
Huhle var också den som lanserade nattlivet i Stockholm för mig. Oj så mycket roligt jag fick uppleva. De storys får vi ta en annan gång, för där finns det mycket att berätta.

En annan dag som innesäljare kunde det handla om att få vara chaufför till vår trendexpert Kiwi när hon skulle visa kommande kollektion i Växjö. Jag är ledsen Kiwi, men detta får du bjuda på.
Det var inte så att alla hade privat chaufför på Bestseller, utan anledningen att jag fick detta exklusiva uppdrag var att Kiwi hade kört NÅGOT för fort vid Norrköping så hon inte längre fick köra sin bil själv.

Tips från oss säljare till allmänheten (förlåt mina kära vänner inom polisen) sakta alltid ner runt Norrköping det kryllar av poliser där.

Minnena med Kiwi skulle jag kunna blogga om livet ut. Bilspeglar som flög i luften för att någon idiot råkat ställa upp en vägarbetesskylt på Söder.Transporten rakt genom rondellen istället för runt. Man kunde inte se att den skulle dyka upp just här.

Utbackningen av min nya Hyndai Santa Fe från parkering på Haga när jag stod 50 meter ifrån och såg hur stenblocket hoppade på min bils baklampa. Hur denna lilla säljare hoppade ur min stora bil, putsade av baksidan med handen och skrek: Det var BARA baklampan som gick sönder.

Min kollega Kiwi inne i ONLYbagen.
Ni förstår att det var ett hårt jobb att leda detta gäng

















Ja du Kiwi, du är en kass bilförare (även om du inte kommer hålla med om detta) men du är också den härligast roligaste och mest omtyckta säljarna av alla. Du är den säljaren som alla kunder känner till (och inte bara på grund av dina bilhistorier). Utan för att du alltid tagit ditt arbete på största allvar.

Du var också en av dem som både var min ledare vid start och som jag senare på Bestseller skulle få äran att leda.De företag som lyckas att få en Kiwi (inte frukten), kan vara lyckliga för där kommer det bli resultat och framförallt en otroligt härlig arbetsglädje.

Jag har ju berättat i tidigare bloggar om min bakgrund inom teatern, så när frågan kom på kontoret om någon kunde tänka sig att vara Pippi Långstrump i samband med våra nyöppningar av barnbutiker så var jag inte svårövertalad. Jag fick resa runt vid flera av våra nyöppningar på EXIT butiker (idag Name It) och spendera dagen med glada ungar och kändisar som Peter Siepen mm.

När jag reser runt vid nyöppningar... 





















...av våra EXITbutiker
som Pippi Långstrump


Här vill jag berätta om ett av mina möten med vår ägare Anders Holch Povlsen.
Den här killen är inte vilken kille som helst, utan en otrolig entreprenör och hårt arbetande miljardär. Han är otroligt ödmjuk men det är inte någon sådan person du stöter på varje dag, här på landet där jag bor idag.

Min pippiperuk som var specialbeställd från pippihuset på Gotland hade precis anlänt till kontoret. Jag sprang ner till ”repan”, vårt hjärta på kontoret där receptionisterna sitter.
Ni vet de där personerna som vet allt som händer, gör allt i bakgrunden, men som aldrig tar åt sig äran. De som är de absolut viktigaste ”spelarna” på de flesta bolag.

Där stod jag framför spegeln i min pippiperuk och körde välkända repliker av Pippi och sjöng Kom an kom an pirater …

Mitt i min lilla show blev det alldeles tyst i repan och alla såg ut som om Kungen stod bakom mig i dörren.
Japp ni har tänkt rätt, det var inte Sveriges kung men det var vår Bestsellerkung.

Hej sade Anders, här har ni kul! ser jag. Så försvann han lika snabbt upp för trappan som han kom.
Där stod jag kvar i öppningen och försökte komma på något bra och smart att säga.

På kvällen när jag satt vid min dator och jobbade så tittade Bosse in i dörren. Jag hörde att du träffat på Anders, sa Bosse. Mmm, jo en snabbis blev mitt svar. Tänkte att nu är det andra gången gillt, nu får jag gå.

Bosse skrattade högt och berättade att Anders hade frågat vad det var för en tokig, men härligt nyförvärv som han hade anställt. Puh jag klarade mig den gången också.

Vi sidan av Bestseller så höll jag även på med krogshower i Stockholm. Jag fick turen att ett revygäng (Södertörnsrevyn) ville ha med mig på scen. Här fann jag ännu en ny familj som tog sig an Värmlandstösen.

Södertörnsrevyn
















Med dem fick jag andas, ladda batterier och framförallt så var det människor som tyckte om mig för den jag var. I min backspegel från tidigare artistlivet, så var det många hårda armbågar för att få synas och ta plats.

Vi hade alla en sak gemensamt och det var att vi älskade att skratta tillsammans och få bjuda på en show där människor fick bli överraskade.

Jag kunde ha jobbat en lång dag och när jag satte mig i bilen för att köra till Västerhaninge för träning så kom tröttheten, men direkt jag klev genom dörren kom kramarna och skratten.
Ja, jag har aldrig varit med om människor som kramas mer än denna revy, men så bekräftad och sedd man kände sig i detta teatergäng.

Eftersom jag inte blev någon ”riktig” musikalartist så är jag så glad för dessa år när fick stå på scen och spela konstiga roller som Satan i helvetet och någon bimboroll.
Detta gäng kör fortfarande sina krogshower i Tungelsta utanför Stockholm, varje år.
Har du inte sett dem så gå och titta, du kommer inte bli besviken.

I sex månader var jag innesäljare innan frågan kom om jag ville ta ett säljarjobb med det LILLA distriktet Norrland.
I samband med det fick jag starta mitt bolag och bli agent åt Bestseller.
Jag hade också förmånen att få bli ledare för säljteamet och jobba hårt för att ta Bestsellers mål med budget och resultat.

Åren på Norrland var fantastiska men det var också tufft. Jag hade två brands, Objekt och ONLY, som jag reste med på åtta kollektioner om året. Distriktet sträckte sig från Kiruna till Norrköping så att det blev några tusen mil i bilen de åren kan jag lova.

Ofta åkte jag och min kollega Bea, söndag morgon från Stockholm och ramlade in på ett hotell i Umeå eller Luleå på kvällen. Sedan körde vi några tuffa dagar kollektionsinförsäljning på dagen, körde vidare till ny stad på kvällen packade upp för att sedan stå glada och pigga med ny kund klockan 08.00 på morgonen.

Konstigt nog kan jag nu inte komma ihåg att det ens var slitsamt. De bilresorna med tjejsnacket, skratten och alla bus. När vi hade kört för många timmar och tröttheten började komma på så drog vi ner rutorna, körde musiken i bott å sjöng (läs skrek) allt vad vi kunde till dängor som Total eclipse of the heart med Bonnie Tyler. Film finns att erhålla på beställning.

De relationer jag fick med många av mina kunder var helt otroliga. Jag skulle kunna räkna upp så många av er duktiga, driftiga butiksägare som jag fått ätit middag hos, spenderat myskvällar med era barn, men framförallt tagit fram bra varor tillsammans med er för svenska marknaden.

När vi inte spenderade tid hos kund, så var det många resor till Danmark och Brande där Bestsellers Bas ligger. Där fick vi se kommande års trender samt tillsammans med designers ta fram vår kollektion som passade svenska marknaden. Att sedan sitta på en restaurang någon månad senare och se att just de jeans vi hade producerat satt på 10 rumpor som gick förbi under kvällen var häftigt.

Från en modeshow i Köpenhamn med ONLY
















Många resor till Milano, Berlin, London och så vidare blev det för att se det senaste modet. Kommer på mig själv att jag just nu har ett stort leende på läpparna, vilka tider!

Bestseller som företag är fantastisk på att lyfta, satsa och ta hand om unga medarbetare. Att jag fick chansen till en sådan fin karriär hos er är jag tacksam för.

Som jag nämnde tidigare fick jag förmånen till att bli ledare och försöka coacha laget till bra resultat.
Jag fick tillsammans med vår härliga HR-chef Elisabeth sitta på så många intervjuer och anställa talangfulla duktiga tjejer och killar, med rätt inställning.

Jag hade ju jobbat med ledarskap innan, men det var först här jag förstod att detta är något jag verkligen älskar.

Erkänner att jag tog många beslut som jag nu i efterhand säkert skulle tagit på ett annat sätt idag.
Men att leda ett lag med sådan lust och glädje till sitt yrke är fantastiskt.
Jag insåg att jag fick mer ut av att se mitt gäng göra goda resultat, slå sina budgetar och utvecklas än när jag själv hade gjort något bra säljmässigt. Och detta kommer från en tjej och säljare med hyfsat stort ego.

Jag och Manuel på ett uppdrag
















Det var ungefär då som Bosse tog beslutet att satsa extra på att utveckla sina ledare.
Han tog in konsulten Manuel Knight för att vi tillsammans skulle få en längre utbildning i ämnen som Lag & Lagutveckling, Kommunikation, Feedback ja vi berörde de flesta ämnen.
Jag kände direkt att detta var något som passade mig. Jag fick en utbildning som inte bara var teoretisk, utan så många praktiska bra övningar som jag direkt kunde ta med mig till min vardag på jobbet och implementera.

Det var många sanningar som jag också fick känna på. Önskar du en bättre kultur där människor ger feedback till varandra så måste du också vara beredd på att få feedback, även om den ibland gör ont.

Vet att när jag skulle prova att bli tuffare och dra det berömda strecket i sanden (vara rak och tydlig även om personen inte gillade svaret), så bubblade hela magen.

Usch, det var jobbigt ibland när jag var tvungen att leverera något från strukturen (ledningen) som jag visste att laget inte skulle gilla. Men det skulle göras, det var mitt jobb.
Ibland satt jag timmar kvällen innan och förberedde mig med ont i magen. När jag sedan gick in och sa som det var, tydligt och rakt så var det ingen som reagerade. Ok då kör vi så, var lagets svar.
Så mitt tips när du ska börja att ge feedback, JUST DO IT
Tänk inte för mycket.
Våga att leverera, blir det fel får du testa igen, på ett annat sätt nästa gång.

Manuel satte igång något inom mig och innan vi avslutade vår träning tillsammans, så nämnde jag för honom att om du någon gång vill ha en kollega så ring mig!

2009 träffade jag min kärlek, Johan.
I november 2010 kom vår älskade Elvis. Om ni inte uppfattat av min blogg att jag älskar prestation så säger jag det nu.  Det var prestation!
Jag hade några månader innan jag träffat Johan besökt en gård utanför Sunne tillsammans med en vän, för att hon funderade på att hyra den.
När jag gick ur bilen och gick över gräset så kände jag mig hemma. Jag visste direkt!
Jag köpte tomten för att ha som sommarställe, något eget att komma hem till.

När jag och Johan bestämde oss för att det skulle vara vi, så hade vi en problematik, jag bodde och arbetade i Stockholm och han arbetade i Sälen och hade sin lägenhet i Torsby.
Det blev snabba beslut och i starten av 2010 började vi bygga vårt hus i Lersjöfors för att sedan flytta in tillsammans med vår sex veckor gamla Elvis i december 2010.


Från sommaren 2010 när vi pendlade
från Stockholm och Sälen för att bygga vårt hus i Lersjöfors

















Ungefär samtidigt kom samtalet från Manuel Knight. Jag har bestämt mig för att starta en Academy och jag vill att du är med, när kan du börja?
Manuel är en av Sveriges absolut bästa föreläsare och organisationskonsult så den tuffa tjejen som hade lämnat sitt intresse för flera år sedan blev först osäker.

Inte kan väl jag resa runt med Manuel både i Sverige och Europa och kämpa för en karriär inom detta, när jag precis fått barn och flyttat hem till Sunne.  Jag hade även kvar mitt roliga jobb på Bestseller som jag älskade.
Men något inom mig sade, att jag kanske inte får denna chans igen.

Tänk om det är min framtid att utveckla människor och företag.
Efter flera peppande samtal av Johan så tog jag Elvis i bärselen och tog första mötet med Manuel.
Detta resulterade i att jag lämnade min älskade Bestsellerfamilj för en ny Academyfamilj.
Att många av mina nära vänner idag, är från tiden på Bestseller visar bara vilket fantastiskt företag det är.

Jag fick tillsammans med Manuel verkligen utmana mig själv.
Ena dagen var vi på Sandå Måleri och utvecklade deras arbetsledare för att nästa dag flyga till Tyskland där vi jobbade med IKEAs ledningsgrupp inom ledarskap.

En föreläsning med vår kund Skistar















 Att Manuel har en bakgrund som elitsoldat fick jag uppleva många gånger, då han är som en maskin när det kommer till att arbeta.
Jag fick uppleva mer på en vecka än många människor gör på ett år. Vilken utbildning jag fick och så många nya kontakter. Av Manuel har jag verkligen fått tron på mig själv.
Jag kan klara precis vad jag vill, så länge jag tror på det själv.

Inom kort tid var vi ett lag som kämpade hårt tillsammans. Även här fick jag nya förebilder.
Jag tänker bland annat på Sanna och Elisabeth våra ”doers” på kontoret i Stockholm.
Då jag reste mellan Sunne och Stockholm och jag gjorde allt för att få spendera så mycket tid med min familj, så var dessa tjejer en stor stöttning.
De hjälpte mig med allt från kemtvätt till vägledning över telefon om jag stod ensam i Holland och skulle hitta fram till kund.

Först på kontoret och sist hem, allt för att vi som var på fältet skulle kunna sköta våra sysslor.
Att just dessa två tjejer är mina förebilder, beror på att de båda är hårt arbetande kvinnor samtidigt som de varit närvarande mammor och har så fina barn. Det går om man vill.

Efter några år hos Manuel som anställd så kände jag att jag var tvungen att prioritera om.
Jag älskade mitt jobb och ville inte förlora det, men jag kände att jag ofta missade de där vanliga middagarna med familjen en tisdagkväll.

Så mycket energi man får som mamma
när grabbarna pysslat morsdagspresenter.
Jag älskar er och ni är det bästa som hänt mig


















Jag tog då beslutet tillsammans med Manuel att lämna min anställning för att starta upp mitt bolag igen och jobba för mig själv. Idag har jag kunder både här i Fryksdalen på hemmaplan för att vissa veckor bege mig till storstäderna. Att få jobba med att utveckla människor är ett drömjobb!
Jag och Manuel jobbar fortfarande tillsammans och de dagarna betyder mycket, oj så kul vi har!

Att som entreprenör och egen företagare driva sig själv varje dag till resultat är inte lätt alla dagar.
Det är då jag är tacksam att jag har min familj, mina vänner, mina mentorer, samt alla mina underbara kunder som ger mig energi och utvecklar mig varje dag.

Att kunna bo på landet och gå i sina leriga stövlar för att på några timmar vara i storstaden och träffa sitt ”sex in the city gäng” och dra på ”klackeskorna” det betyder allt.

Nu checkar jag ut och lämnar över till nästa bloggare. Tack för mig // Ulrika Frykestam

Här bor vi idag


















Kommentarer

Anonym sa…
Tack Ulrika för underbar läsning! A.p.H du kan fråga Cicci vem dä ä ;)

Populära inlägg