Cirkusträning i Dungen

I parken samlas människor, solen står högt och vinden är ljummen. Många är här för att slappna av men en del för att träna.

Jag är en av de sistnämnda. Efter två hårda år på en cirkusskola i Köpenhamn så blir en lätt trött av tanken på att fortsätta träna. Eller det var iallafall det jag trodde att jag skulle bli.
Cirkusskola låter som en kul plats, det är lätt att tänka på en skola där folk går utklädda till clowner och hittar på massor av hyss. Eller en plats där en lär sig att dressera elefanter eller slå kullerbyttor på rad.
Hur det egentligen ser ut är det inte många som vet, men bakom en cirkusartist ligger många timmars hård fysisk träning. Ofta i en ombyggd industrilokal bakom stängda dörrar för att få lugn och fokus, vilket kan ibland vara livsavgörande. Speciellt när artister hänger högt upp i luften eller slår volter.

Bild från skolan AFUK i Köpenhamn. Foto: Tony Hadders

Jag hade åkt in till Göteborg på söndag morgon. Jag hade en heldag planerad men allt blev avblåst så jag passade på att åka till den vackra Slottskogen, Göteborgs största park. Jag tränade i ca två timmar vid utomhusgymmet de nyligen byggt där. Där finns det räcken i flera olika höjder. Som ett litet paradis för mig!

Här i Göteborg så finns det fler cirkusartister, vi är inte många men en del har lyckats organisera sig och hyr in sig i olika slags lokaler. Cirkus etableras långsamt här i stan, men det är på väg och det glädjer mig. Om bara några år så hoppas jag att det finns ett starkare nätverk och större stöd från staden, det vore fantastiskt med en Cirkushall och scen!

Det finns dock en plats där jag kan träna i lugn och ro, där de få åskådarna är fåglar, ekorrar och småkryp; Skogen.
Nu när sommaren äntligen kommit så blir skogen mer lockande än innan. I en liten kvav dunge vid utkanten av Landvetter lekte jag som barn och jag återfann den igår med min bästa vän. Den är precis som jag minns den, en magisk liten djungel. Dungens vackra natur går inte att rättfärdiga i bild, men jag gör ett försök i alla fall.

Dungen i Landvetter,. Foto: André Apelqvist
Jag önskar er en härlig vecka, min förhoppning ligger i att ni har minst lika fint väder som jag!
/Tony Hadders

Kommentarer

Populära inlägg