Har man en gång börjat är det svårt att sluta

Rut Mård i sin tårta med hela ensemblen i MED RÄTT ATT ROA, 1989/90

En fritidsaktivitet jag har ägnat mig åt är revy och teater. Förra hösten hade jag fullt upp med planering och repetitioner av Sunnerevyns nyårsrevy EN SALIG RÖRA, som hade premiär på Teaterbiografen nyårsafton 2015. Jag hade för 16:e gången åtagit mig rollen som producent för en teaterproduktion med Sunnerevyn. Det var alltså min och föreningens 16:e produktion, som startade med revyn MED HUMORN I CENTRUM 1988/1989.

Egentligen började jag med revy i Gräsmark några år tidigare. Det började tack vare att jag spelade fotboll i Gräsmarks GOIF. Föreningens A-lag hade vunnit division 5, 1985, och laget skulle för första gången spela i divison 4, mot storebror Sunne och andra mer meriterade fotbollsföreningar. Ledarduon Algot Samuelsson och Arvid Olsson hade kallat några av spelarna och tränare till ett möte. Syftet med mötet var att komma på idéer hur föreningen kunde få in mer till föreningens ökade kostnader. Jag hade sett Mallbackenrevyn med Conny Olsson, Maria Miller och Maria Emanuelsson med flera. Jag hade också sett Terje Thoresens revy på Hotell Selma Lagerlöf. Jag hade aldrig spelat själv. Knappt stått på en scen. Jag visste knappt hur man gjorde en revy.

Ändå föreslog jag, att vi kunde ju sätta upp en revy i Gräsmark och på så sätt få pengar till föreningen. Den tystnad som uppstod efter mitt förslag blev aningen besvärande och ingen sa något på en lång stund innan mittfältsmotorn Per-Olof Erikson till slut fick ur sig:
– Det är inget för mig i alla fall.
Mer sas inte om mitt förslag.

Någon vecka efter mötet träffade jag Ove Lövkvist som var ledare för B-laget i Gräsmark. Han berättade att han hört mina idéer om en revy i Gräsmark och ville vara med. Ove hade erfarenheter från teatergruppen Odågorna i Fredros.

John Ellsberg i en paus i Gräsmarksrevyn

Ove samlade ihop några personer. Jag i min tur kontaktade Sunneprofilerna Ivan Westlund och John Ellsberg. Tyvärr blev Ivan Westlund tvungen att hoppa av då hans fru blev sjuk. John Ellsberg däremot var med och jag minns när han i öppningsnumret gled in på rullskridskor till tonerna av Svansjön.

Första revyn 1986 hette TÄNT VARE HÄR. Ensemblen bestod av: John Ellsberg, Ove Lövkvist, Per-Axel Mossberg, Tony Lövkvist, Lennart Andersson, Olle Fager, Pär Rosenqvist, Fredrik Eriksson, Sylvia Andersson, Britt-Marie Eriksson och undertecknad. Jag var med i två revyer i Gräsmark innan jag slutade. Det föll sig naturligt, då jag även slutade med fotbollen.

Britt-Marie Eriksson och Pär Axel Mossberg i Gräsmarksrevyn

Problemet med revy är att har man en gång börjat är det väldigt svårt att sluta. Efter något viloår satte vi upp en revy i Sunne med en nybildad förening. Revyn HUMORN I CENTRUM 1988/1989 hade följande ensemble: Per Asp, Åke Carlvik, Lisbeth Ehrencrona, Anneli Jansson, Birgitta Nilsson, Stig ”Kämpen” Olsson, Linda Robertsson och undertecknad. Sedan har det hittills alltså blivit totalt 16 produktioner med Sunnerevyn.

Per Asp, Birgitta Nilsson och Åke Carlvik i Sunnerevyn

Det är mycket som är roligt med att sätta upp en revy. Att tillsammans göra en föreställning är en häftig upplevelse. Ett stort problem med revy är att det tar väldigt mycket tid. Därför blir det ingen revy i Sunne 2016. Föreningen hinner helt enkelt inte med att sätta upp en revy i år.

Ibland har jag fått frågan vilket som har varit Sunnerevyns bästa nummer genom åren. Frågan är svår att svara på, men ett av de nummer jag minns bäst är när vi i en revy hyllade Rut Mård. Hon hade drivit Hotell Sunne i 50 år och hade precis sålt hotellet. Vi gjorde ett sångnummer där vi hyllade Rut. Vi hade en stor tårta på scenen. När sången var slut vred vi på tårtan och där satt Rut Mård i varje föreställning och vinkade till publiken. Många ögon tårades i salongen.
/Reine

Kommentarer

Populära inlägg