Svårt att smälta vissa regler

Hej från LA!
Idag ska vi på inflyttningsfest! Det är en familj som vi lärde känna i Benjamins (min sons) förskola. De flyttade för att bo i ett bättre skolområde. Det är väldigt vanligt att göra det eftersom kvalitén på skolor varierar väldigt här i L.A. Förutom kommunala skolor finns det många privat skolor, som kostar skjortan och även friskolor. Friskolorna är ofta lite mer progressiva, men kan ha väldigt långa köer.

Vi har tur att vi bor i ett område där skolan är “bra”, och det just för att föräldrarna är
väldigt involverande och samlar in mycket pengar till skolan.

Barnen börjar obligatorisk Kindergarten vid 5 års ålder, som kanske kan liknas vid Sveriges första klass. De bör redan ha gått i förskola ett par år innan och måste ha lärt sig alfabetet, skriva sitt namn, räkna och vara redo att börja läsa innan de kan gå.

Jag har haft svårt att smälta vissa regler och deras sätt att disciplinera barnen i skolan. Det är aningen förlegat tycker jag. De är också överdrivet akademiska redan i Kindergarten och det är inte
mycket tid för lek, förutom 20 minuters rast på morgonen och 20 minuter på eftermiddagen. De ger barnen prov vid 5 års ålder och de har hemläxa varje dag och även över helgerna.  Helt vansinnigt tycker jag.

De börjar vid 08.06 på morgonen och går till 14.34 på eftermiddagen. Man får absolut inte vara någon minut sen. Jag såg en pappa på skolans kontor häromdagen som hade varit 13 sekunder försenad och blev uppskriven!? Är man sen måste man lämna in ett brev (inga emails) och förklara varför man är sen. Händer det flera gånger så skickas man till en domare. Kul! Jag är lite lagom paranoid med att vara i tid måste jag säga.

De använder också ett grönt, gult och rött system för att hålla pli på barnen. Om man pratar eller inte lyssnar så får man ett gult kort, händer det flera gånger så kan de få rött kort och då kontaktas föräldern. Dessa kort sitter på en vägg så att hela klassen kan se vad de har för färg. Om de får gröna kort 10 dagar på raken så får de välja ut en leksak från en skattkista! Bara att skriva om detta gör att jag överväger att flytta hem! På tal om hem..

Min kompis Veronica skickade en artikel till mig från NWT om nystartade Trivselpatrullen på förskolorna i Sunne. Vilken underbar idé! Jag får nog stjäla den och starta det på skolorna här!

Jag får avsluta med något sött efter allt det sura. Titta vad någon gav mig idag! En av de mest amerikanska kakorna man kan tänka sig, fast med Swedish Fish-fyllning!?
Inte min grej, men sött var det i alla fall.

//Helena


Kommentarer

Populära inlägg