Norge, guld och gröna skogar

Hola!
Jag påbörjar skrivandet av det här inlägget medans jag som vanligt väntar på att lektionen ska börja för att läraren är sen. I Spanien är inte att komma i tid prioritet. Jag som föredrar att vara i tid får vänta överallt, i skolan, på gympass, när man stämt möte med någon... Men, men det är väl en del av hela grejen med att resa att man får uppleva andra kulturer och förstå att olika saker är viktiga i olika delar av världen.

Ikväll kommer mamma och pappa och hälsar på mig. Dom ska vara här hela veckan och kanske åker jag med dom till Frankrike över helgen, om jag inte planerar något kul med mina kompisar istället, vi får se.

Så här fin utsikt har vi tyvärr inte från skolan,
men Barcelona är minsann en väldigt vacker stad.














Som jag skrev i förra inlägget tänkte jag skriva om min tid i Norge idag. Jag åkte till Norge och jobbade hösten efter studenten. Det här var 2011 och det var väldigt lätt att få jobb. Jag fick jobb på Hotell Park Inn på Gardermoen i restaurangen som extrahjälp. Det betydde att jag fick schema varannan vecka och jag visste aldrig riktigt hur många timmar jag skulle jobba varje period. Jag skaffade mig därför även ett till jobb på en bemanningsfirma, där fick jag jobba med att paketera flygplansmat.

De båda jobben kompletterade varandra bra och de låg så pass nära att om jag slutade kl 15 på det ena jobbet kunde jag be om att få sluta fem minuter tidigare, springa allt jag orkade och börja kl 15 på det andra jobbet utan att någon anmärkte på att jag var sen. Jag kunde alltså få ut minst 16 arbetstimmar på en dag och detta var jag väldigt nöjd med. 

Under det året jag jobbade i Norge bodde jag som många andra svenskar i ett kollektiv med en massa andra svenskar. Vi bodde i ett stort hus och oftast delade jag rum med minst en kompis. Bostaden blev på det sättet väldigt billig och eftersom jag jobbade nästan varje dag, cyklade till jobbet och fick mat på båda mina jobb hade jag under den här tiden nästan inga utgifter.

Vi var många unga som arbetade på restaurangen och de flesta hade inte bil utan åkte buss till jobbet från Jessheim. I perioder var jag därför den enda som kunde stanna och jobba längre än till 12 på kvällen så det var alltid jag som blev kvar till sist med städning och stängning och på så sätt blev det många timmar för mig på en vecka.

När jag kom till Norge visste jag redan innan att jag bara skulle göra ett år och sen börja plugga. Att jag hade ett så tydligt mål tror jag var vad som fick mig att ta alla extrapass och aldrig tacka nej till att jobba även om jag egentligen såg fram emot en ledig dag. Jag jobbade helger och mornar, kvällar och nätter och när hösten kom hade jag lyckats spara ihop mycket mer pengar än vad som från början varit målet.

Eftersom jag jobbat så hårt för mina pengar ville jag göra något vettigt av dem. Från början tänkte jag bara ha dem att leva för under studietiden, men efter ett år på Chalmers kände jag att jag var säker på att jag ville bli kvar i alla fall hela min utbildning i Göteborg och bestämde mig för att köpa en lägenhet. Att köpa min egen lägenhet för pengar jag tjänat helt själv var en verklig milstolpe i mitt liv. Jag har nu haft min lägenhet i drygt tre år, de första två åren bodde jag i den med kompisar som inneboende och nu har jag den uthyrd till en barndomskompis från Ämtervik. Lägenheten har blivit en stor trygghet för mig och det har samtidigt känts bra att kunna hjälpa till i ”bostadskrisen” genom att ha inneboende och hyresgäster.

Det var allt för idag! Nästa blogginlägg kommer att handla om hur man plötsligt får ett intresse för tung industri och robotar och hur otroligt kul det kan vara att plugga på universitet. Sedan kommer turistguiden från Barcelona ni alla väntat på - jag lovar!

Hasta mañana!

/Julia

Det här huset är ett av Gaudis kända verk i Barcelona.
Hela huset är inspirerat av legenden om Barcelonas
skyddshelgon Sant Jordi och den drake han besegrade.
Mer om Barcelona i senare blogginlägg.









Kommentarer

Populära inlägg