Vår fantastiska kropp


Solstolstyger. Jeanettes lek med färg och form

Människokroppen har alltid fascinerat mig - både utsidan och insidan. Efter hemkomsten från Centralasien och tre små barn hemma återgick jag till att “jobba” med kroppen. Under min konstutbildning var modellmåleri och anatomistudierna mina favoriter och nu bestämde jag mig för att satsa på medicinsk illustration i eget företag. Genom åren har jag illustrerat ett hundratal läroböcker med målet att göra läkarstudenters (och andras) vardag lite mer förståelig och visuell. Jag har fått illustrera information om hälsa och sjukdom på nätet, i appar och tidningar. Det har varit kul, men det är begränsat hur kreativ man får vara när man ska avbilda kroppen för pedagogiskt syfte. Det funkar liksom inte att lägga till några extra eller påhittade organ. :-)


Koagulation. Medicinsk illustration av Jeanette Engqvist – illumedic

Under årens lopp har jag läst olika medicinkurser på Örebro universitet, bland annat fysiologi och anatomi, för att bättre kunna förstå mina uppdrag. I och med det har min fascination över människokroppen växt ytterligare. När en person har varit med om en olycka eller haft en dödlig sjukdom brukar vi säga: “Det är ett under att hon/han överlevde”. I själva verket är varje dag vi (över-)lever ett under - ett mirakel. Bara att känna till den komplicerade processen som sker när blodet koagulerar. Hela tiden brister små blodkärl i vår kropp och blodet klumpar ihop sig precis så mycket som behövs för att stoppa blödningen exakt på rätt ställe till rätt tid varje gång. För att inte prata om vårt otroliga immunförsvar som slåss mot de tusentals bakterier och virus vi ständigt utsätt för i minsta kontakt med omvärlden. Ja, jag känner mig ödmjuk inför livets mirakel och en tacksamhet till designern bakom allt.

Tarmbakterie i glas av konstnären Luke Jerram

Kroppens inre värld är också en stor inspiration för mig rent konstnärligt. Alla otroliga strukturer som till exempel kan skådas genom mikroskopet. Alla vackra former och mönster som utgör små byggstenar för att skapa helheten. Jag har länge haft som underhållning att kolla på konst och design som tagit inspiration från kroppens anatomi. Längtan efter mer kreativt skapande har också fört mig in i denna spännande värld. Med färgglada strukturer och mönster har jag lekt och formgett möbeltyger utan en tanke på det att det behöver passa in i det svenska vita minimalistiska folkhemmet. Jag har bara lekt och haft kul. Tänk om någon får skratta lite när de ser min stol! Skratt förlänger dessutom livet, sägs det ju. Detta fria skapande blir för mig som ett ”flow” av glädje och tacksamhet över att jag får leva och en påminnelse om att aldrig ta livet för givet.

Mvh Jeanette Engqvist

OBS: Jag vill bara informera om att det varannan torsdag klockan 17.45 arrangeras kroki-teckning på Broby Grafiska (nästa är 2/11). Kroki-teckning är intervallträning med korta, snabba skisser av modell. Att Sunne även kan erbjuda detta tycker jag är så bra!

OBS 2: Inget är bättre än modellteckning för att få en sund syn på kroppen. För en tecknare finns inga fula kroppar. :-)

Kommentarer

Populära inlägg